«Ούριος» ο άνεμος στον Προφήτη Ηλία Ζίτσας!

on .

• Σε αποδρομή βρίσκονται ήδη τα μελανά σύννεφα που πλανιόντουσαν πάνω από τη γενέτειρα γη της Ζίτσας, αλλά και πάνω από τους απανταχού πιστούς, προσκυνητές, ερευνητές και φίλους της Ζιτσιώτικης ενδοχώρας και της Αποδημίας, που βίωσαν πικρά και δυσάρεστα συναισθήματα προκαλούμενα από όσα οδυνηρά νέα αναφέρονταν στα πρωτοσέλιδα των δύο προηγούμενων τευχών 949/21 και 950/22 των Παλμών της Ζίτσας. 

Τα κείμενα αυτά κρούουν ηχηρά τον κώδωνα κινδύνου για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το καθολικό της Μονής του Προφήτη Ηλία Ζίτσας. Η από καιρό διαπιστωμένη τραγική κατάσταση του καθολικού της Μονής απειλεί με κατάρρευση τον ίδιο τον ναό αν δεν προληφθεί, ενδεχόμενο που συνακόλουθα θα επιφέρει και την απώλεια του πλούσιου και ξεχωριστού ιστορικού μνημείου και χώρου λατρείας με διαχρονικό εικονογραφικό και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον. 

Τούτο το τέμενος, ιερό τοπικό καθίδρυμα ως και πλείστα άλλα στον Ελλαδικό χώρο, έργο ευσεβών κληρικών και πιστών στέγασαν στον καιρό της μακρόχρονης δουλείας την ορθόδοξη πίστη και την ελληνικότητα του χώρου, γι’ αυτό και σήμερα διεκδικούν τη συνέχειά τους, η οποία και εκφράζεται στον παρόντα χρόνο και για τη δική μας Μονή «Προφήτης Ηλίας Ζίτσας» με τη νοούμενη και ορώμενη από τα συντελλούμενα απόφαση της Περιφέρειας Ηπείρου, με Περιφερειάρχη τον κο Αλέξανδρο Καχριμάνη να θέτει σε πορεία υλοποίησης την από 16/01/2019 εγκεκριμένη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων αναστηλωτική μελέτη του καθολικού της Μονής, η οποία και προβλέπει:

- Την εγκατάσταση επταμερούς δικτύου περίδεσης από ανοξείδωτο χάλυβα προφανώς αντίστοιχο αυτής των Ταξιαρχών.

-Τη δημιουργία περιμετρικού αγωγού απομάκρυνσης υπογείων υδάτων (drainage) 

- Επέμβαση στη Στέγη και άλλες σημαντικές περιμετρικές παρεμβάσεις που θα εξασφαλίσουν το κτίριο ως κτίσμα του 1657 και θα του δώσουν αντοχές μακράς πνοής.

Ήδη στο πλαίσιο της αποτύπωσης των λεπτομερειών ή και του προσδιορισμού των επί μέρους στοιχείων, έχουν γίνει δύο επισκέψεις – αυτοψίες στο ναό από μηχανικούς της Περιφέρειας Ηπείρου η πρώτη την 15η Απριλίου 2022 και την 28η Ιουνίου 2022 η δεύτερη από μηχανικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων, ώστε και εκείνη να έχει άποψη και έγκριση επί των συμπληρωματικών επεμβάσεων.

Επικουρική και ενθαρρυντική είναι η δηλωμένη απόφαση της Διεύθυνσης Βυζαντινορθοδόξων Μνημείων ότι είναι έτοιμη με το προσωπικό της να μπει στο Ναό και να αποτυπώσει τις φθορές και διαβρώσεις του εικονογραφικού – τοιχογραφημένου προγράμματος ώστε με την περαίωση των οικοδομικών εργασιών να συνεχιστεί το έργο με την αποκατάσταση των τοιχογραφιών.

Έτσι, τούτη την ώρα το γεγονός είναι ότι οι αγωνίες όλων μας για την επικινδυνότητα του καθολικού της Μονής συνάντησαν ασφαλώς και «ώτα ακουόντων» και προγραμματικές δράσεις των υπηρεσιών, διαμορφώνοντας έτσι μια σοβαρή κινητικότητα που γεννά από μόνη της την αισιοδοξία και τη βεβαιότητα ότι σύντομα το έργο θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια για να προλάβουμε τα χειρότερα.

Έτσι, το έργο τούτο, τούτη την ώρα θα έρθει να δέσει αρμονικά με τα έργα της Δημοτικής Αρχής υπό τον κο Μιχάλη Πλιάκο που ολοκληρώνονται:

- Του εκθετηρίου οίνου και συναφών ειδών

- Της ανάπλασης του εμπορικού δρόμου της «Αγοράς» με το σχεδιασμό του Μετσόβιου Πολυτεχνείου

- Ως και το σε αναμονή ευρισκόμενο σχέδιο της μαθητικής εστίας, χρόνια παροπλισμένης 

Ωστόσο, με φροντίδα της Κοινότητας είναι ανάγκη να επιληφθεί η διαμόρφωση και ομαλοποίηση της πρόσβασης στη Μονή από τη Δυτική πλευρά και Δυτική Πύλη με την αποπεράτωση των λεπτομερειών του τοίχου αντιστήριξης της Μονής ως και η προστασία των κτισμάτων και περιπτέρων που χάσκουν ερειπωμένα στο χώρο της Γιορτής του Κρασιού.

Μένουμε αισιόδοξοι και σίγουροι για την συνέχιση και ολοκλήρωση των έργων της Τοπ. Αυτοδιοίκησης (Περιφέρειας και Δήμου) και των υπηρεσιών του τόπου μας, προσδοκώντας στη συγκρότηση ενός ειδικού αναπτυξιακού φορέα της περιοχής, με την συνδρομή του Μετσόβιου Πολυτεχνείου του Πανεπιστημίου του τεχνικού επιμελητηρίου και του Δήμου Ιωαννιτών για την εφαρμογή σύγχρονων ιδεών ανάπτυξης.