Το παραλήρημα των Τσάμηδων

on .

Πριν από λίγες μέρες μεταδόθηκαν και από τα Ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια τραγούδια και χοροί από τους Τσάμηδες στην αίθουσα της Αλβανικής Βουλής. Γίναμε μάρτυρες μιας αφάνταστης, παράλογης και ανεπίτρεπτης παρωδίας.

Ομάδα Τσάμηδων με τις παραδοσιακές στολές είχαν μετατρέψει τη Βουλή σε τσίρκο. Χόρευαν και τραγουδούσαν και ασχημονούσαν εις βάρος της Ελλάδας. Πρωτάκουστο, πρωτοφανές και παράδοξο θέαμα.

Με αυτόν τον τρόπο, πρωτότυπος τρόπος παγκοσμίως, απαιτούσαν αποζημιώσεις από το ελληνικό κράτος για τις, δήθεν, απωλεσθείσες περιουσίες τους όταν έφυγαν από την Θεσπρωτία και κατέφυγαν στην Αλβανία.

Μία γελοία παράσταση που οφείλεται στους αμόρφωτους Τσάμηδες, αλλά και στην ανθελληνική στάση της αλβανικής κυβέρνησης. Δεύτερη αμετροεπής και απαράδεκτη «παράσταση» συνέβη όταν πριν από αρκετές μέρες, ο κ. Δένδιας, Υπουργός των Εξωτερικών της Ελλάδας, επισκέφθηκε την Αλβανία και συζήτησε με αλβανικούς παράγοντες την προώθηση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών και την προοπτική εισόδου της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις κοινές δηλώσεις που έγιναν μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Αλβανίας, η υπουργός των Εξωτερικών της Αλβανίας, κατά τρόπο προκλητικό, έθεσε στον κ. Δένδια θέμα Τσάμηδων.

Η απάντηση του κ. Δένδια υπήρξε άμεση και κεραυνοβόλα. Η προβολή, είπε, εκ μέρους της Αλβανίας του ανύπαρκτου θέματος των Τσάμηδων δεν έχει νόημα. Για την Ελλάδα ούτε υπάρχει θέμα Τσάμηδων ούτε γίνεται λόγος.

Εκείνο που μπορεί να συμβεί με την επιμονή της Αλβανίας να προβάλει «θέμα Τσάμηδων» είναι απλώς να απομακρύνει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια. Έπειτα η συνεχής προβολή δηλητηριάζει τις διμερείς σχέσεις.

Και οι δύο περιπτώσεις αποδεικνύουν την εμμονή και του επίσημου αλβανικού κράτους στην ύπαρξη «θέματος Τσάμηδων» και τη στήριξη που απολαμβάνουν οι Τσάμηδες από την κυβέρνηση του Έντι Ράμα. Εκείνο που μας προκαλεί κατάπληξη είναι η στάση του ίδιου του πρωθυπουργού. Πώς είναι δυνατόν να επιτρέπει ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου να μετατρέπεται η Βουλή σε χαμαιτυπείο, να χοροπηδούν, να τραγουδούν οι Τσάμηδες;

Μιλούν για γενοκτονία ενώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Στη Θεσπρωτία διέπραξαν ανήκουστα εγκλήματα: Πυρπολήσεις σπιτιών, αρπαγή ζώων, θάνατοι, βιασμοί και ό,τι άλλο συνελάμβανε ο άρρωστος εγκέφαλός τους.

Οι Θεσπρωτοί, που ένιωσαν στο πετσί τους τις θηριωδίες τους, ποτέ δεν πρόκειται να ξεχάσουν. Αυτό είναι γενοκτονία. Και κάτι ακόμα: Το πιο σημαντικό και το πιο σοβαρό. Στην Αλβανία, στις περιοχές Αργυροκάστρου, Αγίων Σαράντα, Πρεμετής, Ερσέκας, Κοριτσάς, Χιμάρας, ζουν Έλληνες. Πρόκειται για ελληνικούς πληθυσμούς που αποτελούν την Εθνική Ελληνική Μειονότητα. Η Αλβανία, που φιλοξενεί την ελληνική μειονότητα οφείλει να τηρεί και να σέβεται τα κατοχυρωμένα από διεθνείς οργανισμούς μειονοτικά δικαιώματα. Συμβαίνει, όμως έτσι; Δυστυχώς όχι. Οι Αλβανοί καταπατούν συστηματικά το δικαίωμα της μειονότης, χωρίς να δίνουν λόγο σε κανέναν.

Δεν είχα ολοκληρώσει το άρθρο όταν ήρθε η είδηση από τις Βρυξέλες ότι η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. δεν έδωσε το δικαίωμα στην Αλβανία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, κατά τον προσφιλή του τρόπο, μετά την απόφαση άρχισε να εκφράζεται με ανοίκειους χαρακτηρισμούς εναντίον των ηγετών των 27 χωρών της Ε.Ε.

Είναι ίδιον του Αλβανού Πρωθυπουργού να βρίζει. Καταφέρθηκε εναντίον των ηγετών της Ε.Ε. χωρίς να σκεφτεί ότι η χώρα του δεν είχε τις προαπαιτούμενες προϋποθέσεις για την ένταξη στην Ε.Ε..

Οι ηγέτες της Ε.Ε. διαπίστωσαν ότι η Αλβανία καθυστερεί να πραγματοποιήσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και ότι ακόμη συνεχίζει να καταπατά τα μειονοτικά δικαιώματα της Ελληνικής μειονότητας.

Καθυβρίζοντας, όμως, τους ηγέτες της Ε.Ε. ο Αλβανός Πρωθυπουργός γίνεται υπαίτιος απομονωτισμού της χώρας του.