Διαπλοκή της Περιφέρειας και του Δικαστικού Μεγάρου;

on .

 ΤΟ λέμε και το γράφουμε εδώ και χρόνια. Οι εξουσίες έχουν ή τουλάχιστον πρέπει να έχουν διακριτούς ρόλους. Όχι μόνο αυτό, αλλά να τηρούν και τους «κανόνες» ή έστω τα προσχήματα και να μην μπερδεύονται η μία στα πόδια της άλλης.

Ούτε καν σε επίπεδο «εξυπηρετήσεων», διότι φυσικό είναι αυτές να εκληφθούν ως διαπλοκή, που βεβαίως είναι ή εξελίσσεται σε τέτοια ολέθρια σχέση. Και τι είναι η διαπλοκή; Ένα πλέγμα συμφερόντων, συνήθως αόρατο, που στοχεύει στο πολιτικό, οικονομικό ή άλλο όφελος. Τόσο απλά περιγράφεται αυτό που στην αρχή του άρθρου επισημαίναμε και όσα θα πούμε στη συνέχεια.

ΔΕΙΤΕ λοιπόν τι συνέβη. Στις 24 Φεβρουαρίου 2021 συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Ηπείρου. Ο Πρόεδρός του κ. Αλέξ. Καχριμάνης (Περιφερειάρχης), κάνει μιά...«αθώα» εισήγηση: «Εκκρεμεί αίτημα του Εφετείου Ιωαννίνων, το οποίο θα μας διαβιβαστεί και εγγράφως, με το οποίο μας ζητούν τη συνδρομή μας για κάλυψη άμεσων και επιτακτικών αναγκών σε θέρμανση του Δικαστικού Μεγάρου, ύψους 5.000 ευρώ. Το υπουργείο δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί για την έγκριση της δαπάνης και δεν αναμένεται η έγκρισή του...». Εξηγεί ότι η εταιρία τάδε έβαλε ήδη το πετρέλαιο και ζήτησε την έγκριση για την κάλυψη της δαπάνης.

ΟΠΩΣ ήταν αναμενόμενο εγκρίθηκε ομόφωνα η δαπάνη με το με αριθ. 2/2021 απόσπασμα πρακτικού (ΑΔΑ: 6Δ257Λ9-6ΣΧ) και στις 21/4/22 με αριθ. πρωτ. 1006 και ΑΔΑ 9 ΞΞ17Λ9- 29Χ, εξεδόθη η εντολή πληρωμής για ποσό 4.749,82 ευρώ. Τα ερωτηματικά που γεννώνται είναι πολλά, αλλά θα προσπαθήσουμε να τα «συμπυκνώσουμε» και να είναι απολύτως σαφή. Έτσι παίρνονται όλες οι αποφάσεις στο Περιφερειακό Ταμείο και στην Περιφέρεια Ηπείρου; Κάποιος λέει κάτι στον Περιφερειάρχη κι εκείνος το εισηγείται για έγκριση; Πολύ δε χειρότερα που αυτό το «κάτι» είναι προφορικό αίτημα και αφορά μία δαπάνη που καμιά σχέση δεν έχει με την ανάπτυξη της Ηπείρου! Και γιατί αυτό το αίτημα ο Περιφερειάρχης το έφερε για έγκριση στο  Δ.Σ. του Περιφερειακού Ταμείου και όχι στο Περιφερειακό Συμβούλιο; Τι φοβούνταν;

ΠΡΟΦΑΝΩΣ θα σκέφτηκε ότι στο Περιφερειακό Συμβούλιο ίσως άρχιζε κάποια συζήτηση περί ...ανάρμοστων σχέσεων με τους του Δικαστικού Μεγάρου, οπότε ήταν πιο εύκολος ο χειρισμός του θέματος στο Δ.Σ. του Περιφερειακού Ταμείου. Όμως, όσο κι αν φαίνεται ανώδυνο το ζήτημα, είναι πολύ σοβαρό. Διότι φαίνεται καθαρά ότι το Εφετείο (Ποιός; Ο Πρόεδρος Εφετών ή ο Εισαγγελέας;) ζήτησε χάρη από τον Περιφερειάρχη να πληρώσει το πετρέλαιο για τη θέρμανση, επειδή το αρμόδιο υπουργείο (μάλλον της Δικαιοσύνης) καθυστερούσε να εγκρίνει το αίτημα ή -όπως είπε ο κ. Καχριμάνης- ίσως να μην ανταποκρίνονταν καθόλου. Σίγουρα κάποιος λόγος θα υπήρχε, αλλά εκείνος ως πονόψυχος που είναι, εισηγήθηκε και επέτυχε να πληρώσει το Περιφερειακό Ταμείο το πετρέλαιο του Δικαστικού Μεγάρου!

ΣΤΗΝ πραγματικότητα να το πληρώσουμε εμείς όλοι, που το χειμώνα του 2021 με τον κορωνοιό και την καραντίνα, τα lockdown και όλα κλειστά, με την έλλειψη χρημάτων στα περισσότερα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, δεν είχαμε απλώς παγώσει, αλλά γίναμε παγοκολόνες. Σε πόσες οικογένειες Ηπειρωτών πλήρωσε το πετρέλαιο η Περιφέρεια; Υποθέτουμε σε καμία, αλλά αν το έκανε να μας το πει. Αλλά κι αυτό το προσπερνάμε. Το σοβαρότερο είναι η αίσθηση περί διαπλοκής της διοίκησης με τη Δικαιοσύνη ή έστω με λειτουργούς της και πιο συγκεκριμένα του Περιφερειάρχη που έσπευσε να προλάβει το υπουργείο και να πουλήσει εξυπηρέτηση στο... «Εφετείο»! Και καλά αυτός τη «δουλειά» του έκανε, εκείνος όμως (δικαστής ή εισαγγελέας) που του έθεσε το αίτημα προφορικώς, από που κι ως που; Τι είναι, φιλαράκια κι εκεί που τα έλεγαν πίνοντας καφέ, του είπε...  «Αλέκο δε μας βάζεις πετρέλαιο γιατί ξεπαγιάσαμε και οι μαλ@@ες του υπουργείου μας γράφουν»; 

ΤΟ να βάλουν τα χρήματα μία φορά από την τσέπη τους οι του Δικαστικού Μεγάρου, ούτε σκέψη βεβαίως, παρ’ ότι οι δικαστικοί είναι μαζί με τους βουλευτές οι καλύτερα αμειβόμενοι πολίτες της χώρας. Αλλά ο «Αλέκος», είχε ή μπορεί να έχει δικαστικές εκκρεμότητες, με πολίτες να στρέφονται εναντίον του, ακόμη και από υπηρεσιακές - διοικητικές εμπλοκές. Τι μπορεί να υποθέσει κάθε πολίτης, μηδέ εξαιρουμένων και ημών που τρέχουμε στα δικαστήρια πότε με εκείνον, πότε με τον κουνιάδο του και άλλοτε με τον -κατά περίσταση- προστατευόμενό του Δήμαρχο Μετσόβου; Πολύ απλά ότι ο Περιφερειάρχης «έχει τον τρόπο του» στο Δικαστικό Μέγαρο, κάποιες «άκρες», όπως λέει ο λαός μας. Το λένε κι αλλιώς αυτό: σκέτη διαπλοκή, με τη μεγαλύτερη ευθύνη, στη συγκεκριμένη περίπτωση, εκείνου που ζήτησε την εξυπηρέτηση.

ΑΣΦΑΛΩΣ και δε θα υποστηρίξουμε ότι όλοι οι δικαστές και οι εισαγγελείς θα όφειλαν ή οφείλουν χάρη στον κ. Καχριμάνη, αλλά αν εκείνος που του τη ζήτησε τύχαινε να χειρίζονταν υπόθεση που αφορούσε τον Περιφερειάρχη, τι θα έκανε; Ακόμη χειρότερα αν ήταν προϊστάμενος, που θα πει ότι γνώριζε την όποια εκκρεμότητα έστω κι αν την είχε αναλάβει υφιστάμενός του, δε θα του ...εφιστούσε την προσοχή; Θα το επαναλάβουμε, έχει πάντα ισχύ η ρήση για τη γυναίκα του Καίσαρα, με μεταφορική έννοια στην περίπτωση τούτη. Όχι, δε θα υιοθετήσουμε οποιαδήποτε εξήγηση ίσως δοθεί. Το... «Εφετείο» ζήτησε προφορικώς (!) από τον κ. Καχριμάνη, να πληρώσει το πετρέλαιο για τη θέρμανση του Δικαστικού Μεγάρου κι εκείνος το έκανε. Όσο καλοπροαίρετα κι αν έγινε, είναι παρεξηγήσιμο. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις...