Η επόμενη ημέρα στην αγορά ακινήτου…

on .

Εδώ και δεκαετίες, ακούμε ότι ο κλάδος της οικοδομής αποτελεί για τη χώρα μας την ατμομηχανή της Οικονομίας.

Η ύφεση στην αγορά ακινήτων που καταγράφηκε την προηγούμενη δεκαετία στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα τόσο της οικονομικής κρίσης όσο και των υπέρμετρων φορολογικών επιβαρύνσεων, ιδιαίτερα την περίοδο 2015 - 2019 που η υπερφορολόγηση έγινε κυρίαρχη πολιτική και κυβερνητική επιλογή. Ήταν αναπόφευκτο, συνεπώς, να επηρεαστεί αρνητικά η αγορά ακινήτων.

H αγορά ακινήτων της χώρας μας κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας, παρά τις δυσκολίες λόγω της πανδημίας Covid-19 και του πολέμου στην Ουκρανία, έχει περάσει σε τροχιά ανάκαμψης και απέκτησε σταθερό ρυθμό. Στηρίζεται σε γερά θεμέλια και συγκεκριμένα στο ευέλικτο νομικό πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου, στη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων και σε χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το νέο ΕΣΠΑ. 

Επίσης, η σημερινή Κυβέρνηση της ΝΔ στηρίζει ανοιχτά την αγορά ακινήτων:

-με τη μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ, 

- την αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα, 

- την αύξηση από 01.10.2021 του αφορολόγητου ορίου για γονικές παροχές ή δωρεές στο ποσό των 800.000,00 ευρώ.

- Την έκπτωση φόρου, ίσου με το 40% της δαπάνης υπηρεσιών για ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων κτλ.

Στον κλάδο των κατοικιών για το πρώτο οκτάμηνο του 2021 καταγράφηκαν ιδιαίτερα υψηλοί ετήσιοι ρυθμοί αύξησης του αριθμού και του όγκου των νέων οικοδομικών αδειών (48,9% και 57,7% αντίστοιχα) σε Πανελλαδικό επίπεδο και ακόμη υψηλότεροι στην Αττική (66,1% και 71% αντίστοιχα).

Βεβαία, να επισημάνουμε πως πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα η άνοδος των τιμών των υλικών που ανεβαίνουν σε Παγκόσμιο επίπεδο για να μην αλλάξει η πορεία της οικοδομής και των έργων γενικότερα.

Οι εκτιμήσεις όλων των αναλυτών και των επενδυτικών οίκων αναφέρουν ότι οι προοπτικές της ελληνικής αγοράς ακινήτων είναι κάτι παραπάνω από ευοίωνες, τουλάχιστον για την επόμενη 5ετία.

*Ο Σπύρος Κωνσταντόπουλος είναι Πολιτικός Μηχανικός - Τομεάρχης Υποδομών και Περιβάλλοντος ΔΕΕΠ Ιωαννίνων.