«Τέτοιους βγάζουν τα Γιάννινα…»

on .

Τα Γιάννενα, ο τόπος μας, πολλά, μοναδικά και θαυμαστά έχει δείξει και προσφέρει στον κάθε Ηπειρώτη χωριστά και σ’ όλη την πατρίδα. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει χαρακτηριστεί ως «Εύανδρος Ήπειρος» κι ας ονομάζει την περιοχή μας ο Όμηρος «ανιφτοπόδαρη». Οι μεγάλες δυσκολίες και οι ιστορικές περιπέτειες του φτωχού μας τόπου συντέλεσαν ώστε εδώ να καλλιεργηθεί και να καρποφορήσει το δέντρο της Ευεργεσίας. Και αποτελεί έπαινο για τα Γιάννενα και ευρύτερα για την Ήπειρο το ότι εδώ γεννήθηκαν και μεγαλούργησαν με την προσφορά τους οι πιο ευγενικές μορφές των εθνικών μας Ευεργετών. Πρόκειται για μια ιστορική πραγματικότητα που σημάδεψε το παρελθόν και συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά της σε κάθε μέρος της γενέθλιας γης μας. Γιατί και σήμερα συμπατριώτες μας συνεχίζουν να πορεύονται στους δρόμους της Ευεργεσίας και συμβάλλουν με τις δωρεές τους στην κοινωνική πρόοδο και στη στήριξη στους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται από δεινά της αρρώστιας ή της φύσης.

Γι’ αυτό και νιώθουμε ευγνώμονες και περήφανοι που ο τόπος μας αναδεικνύει αυτούς τους ανθρώπους που και κοσμούν το ανθρώπινο είδος και στηρίζουν το κοινωνικό σύνολο σε δύσκολες καταστάσεις. Αναφέρομαι στους συμπολίτες μας που με πνεύμα θυσιαστικό προσφέρουν στους δυστυχείς και αναξιοπαθούντες τη χρειαζούμενη βοήθεια και την ελπίδα να ανασάνουν από σοβαρά προβλήματα.

Σ’ αυτές τις σκέψεις με οδήγησε εκδήλωση που οργάνωσε την Τετάρτη, 8 Ιουνίου, στο Σουφαρί Σαράι η Περιφέρεια Ηπείρου, η ΕΛΕΠΑΠ και το Ίδρυμα Ελληνικής Ευεργεσίας της Διασποράς με σκοπό να τιμήσουν την Νατάσσα Μπέγκα για την προσφορά της. Είναι η Ηπειρώτισσα που όρισε στη ζωή της να φυλάγει «Θερμοπύλες» για να προστατεύει και να συμπαραστέκεται στους συνανθρώπους «που τους αδίκησε η φύση», όπως η ίδια προσδιόρισε την αποστολή της. Συμπάσχει και αγωνιά να προσφέρει κάθε μορφή λύτρωσης στους «αδυνάτους» έχοντας απόλυτη αίσθηση του ανθρωπισμού. Η κ. Μπέγκα με το έργο της μας διδάσκει τι σημαίνει στην πράξη η Αγάπη στον άλλον ως ύψιστη αρετή του ανθρώπου.

Για σαράντα και πλέον χρόνια ξοδεύει την προσωπική της περιουσία, οργανώνει ιδρύματα, απαιτεί βοήθεια από την Πολιτεία και από κάθε φορέα διοίκησης και υγείας και καταναλώνει όλες τις δυνάμεις της, ηθικές και πνευματικές, για να στηρίζει τα παιδιά και κάθε ανήμπορο στις δοκιμασίες της υγείας τους.

Μ’ αυτό τον συνεχή αγώνα η Ν. Μπέγκα συνεχίζει το μεγάλο έργο των Ηπειρωτών Ευεργετών και θυμίζει σε όλους ότι η ιερότερη υποχρέωση του κάθε ανθρώπου είναι να νοιάζεται για τον διπλανό, όταν βρίσκεται σε δυστυχία και δεν μπορεί να αντισταθεί στις αδικίες της φύσης. Λειτουργεί και ασκείται στο λυτρωτικό άθλημα της προσφοράς, φανερώνοντας με πράξεις τι σημαίνει ανθρωπισμός και πώς πραγματώνεται η αλληλεγγύη. Στη ζωή της έχει πάντα ως ξυπνητήρι την προτροπή του αρχαίου προγόνου μας που είπε: «μέμνησο άνθρωπος ων».

Η κ. Μπέγκα έχει σφραγίσει με τις πράξεις της το όνομά της στον κατάλογο των Μεγάλων Ευεργετών της Ηπείρου και μας δείχνει ότι η επίγνωση της αληθινής ουσίας του ανθρωπισμού αποτελεί το ύψιστο καθήκον όλων, καθώς έτσι μπορεί ο καθένας να ξεπεράσει τα όρια του μικρόκοσμου και να συμπεριφέρεται ως πραγματικός πολίτης. Γι’ αυτό και εκτιμώ πως η απόδοση τιμής στους ανθρώπους που θυσιάζονται για το καλό των άλλων ομορφαίνει τον κόσμο και προσφέρει περιεχόμενο ανώτερο σε κάθε κοινωνική δράση.

Δικαιούμαστε, λοιπόν, ως Ηπειρώτες να πιστεύουμε ότι ταιριάζει στον τόπο μας ο στίχος του Καβάφη «τέτοιους βγάζουν τα Γιάννινα»!