Η Αγία Σοφία και τα τζαμιά…

on .

Ο Ερντογάν και οι Υπουργοί του έχουν ξεπεράσει κάθε όριο της ιστορικής αλήθειας, αφού ο κύριος στόχος τους είναι η δημιουργία της νεοθωμανικής αυτοκρατορίας και η ισοβιότητα του νεοσουλτανικού καθεστώτος. Δεν φτάνει η ρητορική απειλή και οι καθημερινές παραβιάσεις του εναέριου ελληνικού χώρου, αλλά επιχειρούν να αλλάξουν και την ιστορική πραγματικότητα. Σ’ αυτή την πολιτική τους βοηθάει το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο των Τούρκων, η ισλαμική φοβία προς κάθε ξένο και η καθεστωτική αλαζονεία.

Αφορμή γι’ αυτές τις σκέψεις παίρνω από την πρόσφατη δήλωση του Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε ότι «η Αγία Σοφία πήρε τη θέση της στον πολιτισμό μας»! Τούτο σημαίνει ότι η Αγία Σοφία έχει το στοιχείο του τούρκικου πολιτισμού και ότι μπορεί στο παρόν και στο μέλλον να προβάλλεται παγκόσμια ως μνημείο της τούρκικης τέχνης και γενικότερα της ισλαμικής κουλτούρας.

Νομίζω πως η τούρκικη ηγεσία καταφεύγει σε παραληρήματα και σε παραχάραξη της Ιστορίας, γιατί βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο και γιατί εκφράζει έναν αναθεωρητισμό των πραγμάτων, όπως συμβαίνει σε κάθε πολιτική εξουσία με απολυταρχικό – δικτατορικό χαρακτήρα.

Συνεχίζοντας την παραχάραξη της ιστορίας οι Τούρκοι κατηγορούν τους Έλληνες ότι τάχα εμείς γκρεμίσαμε τα τζαμιά τους ύστερα από την απελευθέρωση. Αυτή η κατηγορία προκαλεί κάθε νοήμονα πολίτη και ιδιαιτέρως του Έλληνα τη μνήμη και τη φρόνηση. Δεν ήταν λογικό επακόλουθο οι Έλληνες να γκρεμίσουν τα τζαμιά, αφού για τετρακόσια και πεντακόσια χρόνια έχασαν την ελευθερία τους, τον πολιτισμό τους και τις ζωές τους;

Άλλωστε αυτά τα τζαμιά εκείνα τα χρόνια ήταν το σύμβολο της κατάκτησης, της υποταγής και του σκοταδισμού. Ή μήπως οι Έλληνες δεν έζησαν με τρόπο μαρτυρικό τον βίαιο εξισλαμισμό και την προσκύνηση στα τζαμιά; Δεν ήταν τα χωριά που αλλαξοπίστησαν για να μην πληρώνουν φόρους, για να μην στρατεύονται τα παιδιά τους και για να γλιτώνουν από τις σκληρές ταπεινώσεις των Τούρκων;

Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που ο Άγιος Κοσμάς στην αρχή και αργότερα οι Λόγιοι με τη βοήθεια των Ευεργετών έχτισαν σχολεία και προσπάθησαν να αφυπνίσουν την ιστορική συνείδηση των ραγιάδων προγόνων μας.

Επομένως ποια σχέση έχει η Αγία Σοφία, το παγκόσμιο μνημείο, με τα τζαμιά, τα σύμβολα του κατακτητή και του Ισλάμ; Η Αγία Σοφία δεν εκπέμπει κανένα θρησκευτικό φανατισμό και καμιά ιδεολογία επεκτατική, παρά μονάχα θυμίζει τον λαμπρό πολιτισμό του Βυζαντίου και την αξία της τέχνης στα πλαίσια της παγκόσμιας κοινότητας.

Θα ήταν αυθαίρετος παραλογισμός να ταυτιστεί αυτό το μνημείο με κάθε πολιτιστική δημιουργία του Τούρκου κατακτητή και της θρησκείας του Ισλάμ. Και κάτι ακόμη: Η Αγία Σοφία μπορεί ως μνημείο να συμβολίζει οποιαδήποτε μορφή βίας ή τυραννίας σε βάρος του τούρκικου λαού, όπως ακριβώς συμβαίνει με τα τζαμιά για τον Ελληνικό λαό;

Και η πολιτιστική διαφορά της σύγχρονης Ελλάδας με την Τουρκία είναι φανερή εδώ στην πόλη μας τα Γιάννενα. Κρατάμε όρθια δύο τζαμιά στο Κάστρο, γιατί έχουν σχέση με την ιστορία της πόλης μας. Και μάλιστα να θυμόμαστε ότι το ένα, το Ασλάν τζαμί, χτίστηκε μετά το 1611 σε ένδειξη ευχαριστιών προς τον Αλάχ, γιατί τάχα τους βοήθησε για να καταπνίξουν την επανάσταση του Διονυσίου Φιλοσόφου. Και το δεύτερο, στο Ιτς Καλέ, έχει χτιστεί στο ίδιο χώρο, όπου ως τότε ήταν ο μητροπολιτικός ναός της πόλης! Αλλά και το τρίτο τζαμί στην Καλούτσιανη προσπαθεί η Περιφέρεια να το συντηρήσει με σημαντικό κόστος.

Αντικρύζοντας τα τζαμιά της πόλης πρέπει να νιώθουμε περήφανοι για τον σεβασμό που δείχνουμε στην ιστορία μας και ταυτόχρονα να δυναμώνουμε το πατριωτικό μας φρόνημα και την ιστορική μας μνήμη ώστε ποτέ να μη λησμονάμε τις χαμένες πατρίδες, τα μνημεία τους, τους αγώνες και τους ανθρώπους της.