Η προπέτεια των υμνητών της των Ιωαννίνων «τριανδρίας»!

on .

 ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ότι μέσα από το δημόσιο διάλογο, το ζύμωμα των ιδεών και των αντιθέτων απόψεων, κερδισμένη είναι η δημοκρατία και ταυτοχρόνως μεγάλος κερδισμένος ο τόπος. Αυτά όμως συνεπάγονται κριτική των πράξεων της εξουσίας, των ανθρώπων που την ασκούν. Ουδείς στο απυρόβλητο και κυριολεκτούμε. Πολύ δε περισσότερο ο Περιφερειάρχης, ο Μητροπολίτης, ο Δήμαρχος. Τους αναφέρουμε έτσι όπως έκανε ο «κάποιος» κ. Χάρης Λεοντάρης στο χτεσινό φύλλο του «Πρωινού Λόγου», σφόδρα ενοχληθείς από την εναντίον τους κριτική από εμάς, χωρίς να τολμήσει να αναφέρει το όνομά μας.

ΕΚΑΝΕ ένα λάθος ο κ. Λεοντάρης. Αντί να στηρίξει όποιους ήθελε και να αναφερθεί στο όποιο έργο τους, καθύβρισε όσους επικρίνουν την τριάδα των ασκούντων εξουσία τοπικά! Διέκρινε συμφέροντα, περίεργους λόγους, εμπάθεια, έως και αδυναμία μάλλον αντίληψης του σπουδαίου έργου που επιτελεί η «Αγία Τριάδα», περιγράφοντας τους επικριτές τους με τα χειρότερα λόγια. Τα επιστρέφουμε όλα στον προπετή κ. Λεοντάρη, που μεταβλήθηκε σε επαγγελματία υμνωδό και εφαψία της εξουσίας που ασκούν οι τρεις, που εμείς οι κακοί προσβάλλουμε -και ανέλαβε εκείνος να τους υπερασπιστεί.

ΔΕΝ καταλαβαίνει, γράφει, γιατί να δέχονται τόσο σφοδρή κριτική και υποθέτουμε ότι επειδή εκείνος αδυνατεί να το αντιληφθεί, θα πει πως κάτι ύποπτο συμβαίνει! Δεν αρκείται όμως σε αυτά, αλλά επιδίδεται αναιδώς και σε μαθήματα δημοσιογραφίας! Δε γνωρίζουμε αν ήταν καλός καθηγητής φιλολογίας κι ούτε μας ενδιαφέρει, αλλά ας αφήσει ήσυχη τη δημοσιογραφία, δεν του φταίει σε τίποτε να δεινοπαθεί από άναρθρες κραυγές. Κι επειδή την ταλαιπώρησε χτες, του λέμε ότι καθήκον του δημοσιογράφου είναι να βρίσκεται απέναντι στην εξουσία, όχι στο πλάι της. Ακριβώς έτσι την ασκούμε επί δεκαετίες και δεν πρόκειται να αλλάξουμε τακτική.

ΔΕ θα θέλαμε ποτέ να κάνουμε ...περίεργες σκέψεις, αλλά ο χρόνος που επέλεξε ο κ. Λεοντάρης να επιχειρήσει τη χυδαία απαξίωση ημών και όσων άλλων αποκαλύπτουν και ασκούν κριτική, μας το επιτρέπει. Ο Περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης ετοιμόρροπος εξαιτίας των σκανδάλων στα οποία φέρεται να πρωταγωνιστεί, με πρόσφατο «κατόρθωμα» αυτό του προκάτ - κλειστού ξιφασκίας. Αν ο κ. Λεοντάρης γνωρίζει το θέμα, ας πει και σε μας που το αποκαλύψαμε, πως έχει. Ο Μητροπολίτης κ. Μάξιμος, βάλλεται από παντού για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και ο Δήμαρχος κ. Ελισάφ επίσης, αλλά για τον τρόπο που διοικεί το Δήμο.

ΚΑΙ να, εμφανίζεται ο κ. Λεοντάρης να υβρίσει τους «ασεβείς», όπως είχε κάνει κι άλλοτε όταν και οι τρεις τους είχαν βρεθεί σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Έτσι όμως μας δίνει το δικαίωμα να αναρωτηθούμε, μήπως εκείνος εξυπηρετεί συμφέροντα ή αν θα σπεύσει να εξαργυρώσει τις υπηρεσίες του, έστω και με την αίσθηση της εύνοιας των δοξαζομένων. Ας επιστρατεύσει κι άλλους «συγγραφείς»  και λογοτεχνίζοντες, μονίμως επιχορηγουμένων για την έκδοση βιβλίων κι ας συνασπιστούν εναντίον μας, μόνο και μόνο επειδή πράττουμε το αυτονόητο, να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα του τόπου και την αλήθεια.

ΕΜΕΙΣ (και ο «Πρωινός Λόγος» που φιλοξενεί τις απόψεις μας) αυτό κάνουμε, διότι φυσικά και υπάρχουν πολλοί που εν ονόματι της (δήθεν) προσφοράς υπηρεσιών στο τόπο, εξυπηρετούν αλλότρια συμφέροντα. Μήπως ο κ. Λεοντάρης θυμάται το «Παλλάδιο Εκπαιδευτήριο» του μακαρίτη Παύλου Τραχανά; Εκείνος δεν ήταν που μαζί με άλλους δυό συμπολίτες του λεγόμενου «δημοκρατικού χώρου» κι αυτοί, πρότειναν έως και επέβαλλαν την αγορά του από την τότε Νομαρχία; Που ως βασικό επιχείρημα ήταν ότι η οικογένεια Τραχανά αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και πως ήταν δήθεν κατάλληλο για σχολείο, παιδικό σταθμό κλπ., με τα καλώδια υψηλής τάσης της ΔΕΗ να περνούν από πάνω του;

ΔΕΝ μπορεί να μη θυμάται ότι ο κ. Καχριμάνης ως Νομάρχης εισηγήθηκε (και αποφασίστηκε) να πάρει δάνειο 3 εκατ. ευρώ η Νομαρχία για το σκοπό αυτό, χωρίς καμιά μελέτη (σκοπιμότητας, οικονομοτεχνική, στατικότητας και καταλληλότητας του κτιρίου), όταν μάλιστα η Νομαρχία στην πραγματικότητα δε χρειάζονταν αυτό το κτίριο! Οι πολίτες της Ηπείρου όμως πληρώνουν τη «συντροφική» ευαισθησία - «ψυχοπονιά» του κ. Λεοντάρη, αλλά αν έχει και κάποια άλλη τέτοια πρόταση, ας την καταθέσει. Άλλωστε, μετά το χτεσινό άρθρο όλο και περισσότερο θα έχει ανέβει στην εκτίμηση της «τριανδρίας», χώρια που εκείνη η αγοραπωλησία θα συνέβαλε τα μέγιστα στη σύσφιξη των σχέσεών του μετά του κ. Καχριμάνη...