Η Α-Τοπική αυτοδιοίκηση και η διαχείριση της εξουσίας…

on .

• Την αυτοδιοίκηση την αποκαλώ Α-Τοπική γιατί αποφασίζουν για μας, χωρίς εμάς και ζητούν κάθε τέσσερα χρόνια την ψήφο μας εν λευκώ για να μας αντιπροσωπεύσουν.

Δεν τόλμησαν και δεν τολμούν στην διάρκεια της θητείας των να κατέβουν στο λαό, να κάνουν τοπικές γενικές συνελεύσεις, να κατεβάσουν προτάσεις και τις προς ψήφιση αποφάσεις στο Περιφερειακό ή Δημοτικό Συμβούλιο, φοβούνται τον κόσμο σαν ο… διάβολος το λιβάνι!

Αποτέλεσμα αυτής της μη άμεσης, ελεύθερης και δημοκρατικής επικοινωνίας είναι ότι, ούτε τα αναγκαία, επείγοντα, απαραίτητα έργα που έχει ανάγκη ο κόσμος που υποφέρει δεν γίνονται. Διαβάζουμε, βλέπουμε τι γίνεται με τα σκουπίδια και το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι, που για το κοινό καλό, όχι μόνο δεν μπορούν να συμφωνήσουν ο οργανισμός ΦΟΣΔΑ, η Περιφέρεια και Δήμοι, αλλά θα πληρώσουμε και πρόστιμο 3,3 εκ. ευρώ στο εργοστάσιο, σύμφωνα με απόφαση του δικαστηρίου!

Είχα γράψει αρκετές φορές στον «Πρωινό Λόγο» και τα ηλεκτρονικά μέσα, σάιτς και διαδίκτυο, όταν προγραμματιζόταν η κατασκευή του εργοστασίου και μάλιστα το είχα χαρακτηρίσει «τερατούργημα». Η πρότασή μας ήταν ότι τα σκουπίδια ανήκουν στους Δήμους και αυτοί πρέπει να τα διαχειρίζονται, ιδρύοντας, κατασκευάζοντας μικρές μονάδες, δύο - τρείς Δήμοι μαζί ή τα Γιάννενα, μεγάλη πόλη μόνη της ένα εργοστάσιο, γιατί έτσι θα είχαμε επιτύχει πολύ χαμηλότερο κόστος, καλύτερη αξιοποίηση και εξυπηρέτηση, αλλά και περισσότερες θέσεις εργασίας. Τώρα ή λίγο αργότερα που θα έρθει ο κανονικός λογαριασμός και το πολύ υψηλό κόστος, η επιβάρυνση όλων μας, θα το «φυσάμε και δεν θα κρυώνει», όπως λέει ο σοφός λαός! 

Να αναφέρουμε και άλλα προβλήματα που όλοι βιώνουμε; Τι να πούμε για την κακοτεχνία των δρόμων, τις αμέτρητες λακκούβες καταμεσής του οδοστρώματος- τα τελευταία δέκα χρόνια οι αντιδήμαρχοι έργων μου έλεγαν ότι αρχές κάθε καλοκαιριού τελείωνε η άσφαλτος και έπρεπε να περάσουν 5 - 6 μήνες για να προμηθευτούν και να αναλάβει εργολάβος το έργο. Αναφορικά δε με τα έργα της γνωστής ΔΕΥΑΙ, είναι αδιανόητο, απίστευτο, σκάβουν το οδόστρωμα, αποκαθιστώντας την βλάβη και αντί να ασφαλτοστρώσουν, να κλείσουν τις λακκούβες αμέσως, περνούν μήνες και πολλές φορές καλύπτουν τη μισή λακκούβα και όχι ολόκληρη, λες και θέλουν να ταλαιπωρούν τους δημότες. Υπάρχουν ακόμα τα χόρτα στις πλατείες και τους δρόμους, η λίμνη, η αιθαλομίχλη το χειμώνα, η  ακρίβεια, η ενέργεια, τα καύσιμα, οι τεράστιες αυξήσεις τροφίμων στα σούπερ μάρκετ, η υγεία, η ανασφάλεια, ο φόβος και ο ξεχασμένος πρωτογενής τομέας παραγωγής, που είναι τόσο επίκαιρος λόγω κλιματικής αλλαγής και του πολέμου στην Ουκρανία, με τεράστιες τις συνέπειες που αναμένονται από την επερχόμενη επισιτιστική κρίση!

Δεν φταίει μόνο η Α-Τοπική αυτοδιοίκηση. Έχουμε και εμείς οι πολίτες μικρό μερίδιο ευθύνης, γιατί δεν κάνουμε τίποτα, τα δεχόμαστε όλα, τις αποφάσεις που μας αφορούν, χωρίς καμία αντίδραση, σαν όλα να λειτουργούν καλά.

Η απλή τοπική και κεντρική διαχείριση της εξουσίας που γίνεται τα τελευταία 30 - 40 χρόνια που παρακολουθώ, είναι απογοήτευση. Είναι πολλοί λίγοι οι ηγέτες, αυτοί που έκαναν κάποιο έργο, που «μιλάνε τα έργα τους»!

Ίσως είναι καιρός και λόγω φτωχοποίησης της πλειοψηφίας των Ελλήνων, να αφήσουμε τα κόμματα και την κομματοκρατία και να οργανωθούμε, να διεκδικήσουμε τα δίκαιά μας, αυτά που χρειάζονται για να επιζήσουμε και να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον εμείς, αλλά και κυρίως τα παιδιά μας, οι νέοι μας.