Να τιμηθεί η προσφορά του Γυμνασίου Πωγωνιανής

on .

Κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα μια πρόταση του Κώστα Κωστούλα για το Γυμνάσιο Πωγωνιανής. Δε χρειάζεται να αναφέρω την αγάπη του Κώστα Κωστούλα για το Πωγώνι και την Πωγωνιανή (Βοστίνα). Η πλούσια εργογραφία του για τη Βοστίνα είναι γνωστή σε όλους και οι οργανωτικές του ικανότητες επίσης. Ο Κώστας Κωστούλας με μια «πρόταση προς τους Βοστινιώτες, προσκλητήριο για ένα χρέος», με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατό (100) χρόνων από την ίδρυση του Γυμνασίου (1924), προτείνει την οργάνωση εκδηλώσεων για την καταγραφή της προσφοράς του Γυμνασίου κατά την διαρρεύσασα εκατονταετία.

  • «Πρέπει, αναφέρει στην πρόταση, να καταγράψουμε το έργο του (του Γυμνασίου) στα πολλά χρόνια της λειτουργίας, να μελετήσουμε το πλήθος των μαθητών και των καθηγητών που φοίτησαν ή δίδαξαν στο Γυμνάσιο, την καταγωγή τους και τις επιδόσεις και ανελίξεις» και καταλήγει: «Δεν πρέπει να αφήσουμε να σβήσει στη λησμονιά ένα μεγάλο εκπαιδευτικό, μορφωτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό έργο του Γυμνασίου μας».
  • Την υλοποίηση της πρότασης πρότεινε να την αναλάβουν οι παράγοντες της κοινότητας Πωγωνιανής (Κοινότητα και Σύλλογοι) και σε μια κοινή σύσκεψη για τις μέρες του Πάσχα να έπαιρναν σχετικές αποφάσεις. Δυστυχώς, οι μέρες του Πάσχα παρήλθαν χωρίς καμία πρωτοβουλία πραγματοποίησης της πρότασης. Πιστεύουμε ότι αυτή είναι ανάγκη να παραμείνει ζωντανή. Μέχρι το τέλος του 2024 υπάρχει αρκετός χρόνος για συζητήσεις και ζυμώσεις γύρω από το θέμα.
  • Έχουμε τη γνώμη, αφού η Πωγωνιανή αποτελεί Κοινοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Πωγωνίου, ότι πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για τα εκατοντάχρονα της ζωής του Γυμνασίου ο Δήμος Πωγωνίου. Ο Δήμαρχος κ. Κώστας Καψάλης, εκπαιδευτικός, είναι γνώστης της προσφοράς των Εκπαιδευτηρίων της Πωγωνιανής, μάλιστα, σε χρόνια δίσεκτα και προβληματικά.
  • Ο Δήμαρχος να σχηματίσει υπό την προεδρία του έναν πυρήνα από ανθρώπους με ενδιαφέρον για τα εκπαιδευτήρια Πωγωνιανής, όπως ο Αντιδήμαρχος του Δήμου, ο Βοστινιώτης Στυλιανός Κουκουλάρης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πωγωνιανής, οι Πρόεδροι ή οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Πωγωνιανής, άλλοι νέοι Βοστινιώτες επιστήμονες, δάσκαλοι, φιλόλογοι κλπ. Ο Κώστας Κωστούλας με την πρότασή του έθεσε τον εαυτόν του στην πρώτη γραμμή «για προτάσεις για εργασία». Με βάση αυτόν τον πυρήνα, τους θερινούς μήνες, κατά προτίμηση τον Αύγουστο, ο Δήμαρχος να προσκαλέσει ευρεία σύσκεψη στην Πωγωνιανή και να οριστούν ομάδες για να προχωρήσουν την προσπάθεια ανάδειξης της προσφοράς του Γυμνασίου. Να σχηματιστούν ομάδες από δύο έως και τρία άτομα για: 1) Το κοινωνικό υπόστρωμα της Πωγωνιανής, 2) για μαθητές προερχόμενους από την ελεύθερη Ήπειρο, 3) μαθητές από την κατεχόμενη Βόρεια Ήπειρο 4) κλπ., κλπ.
  • Μόνον έτσι θα διασωθούν «υποδομές και θα διαφυλαχτούν τα κειμήλια της λειτουργίας του Γυμνασίου». Θεωρώ ότι εάν την πρόταση του Κώστα Κωστούλα την αναλάβει υπό την αιγίδα του ο Δήμος Πωγωνίου υπάρχουν σοβαρές ελπίδες να πραγματοποιηθούν οι προτεινόμενες εκδηλώσεις.
  • Η Κοινότητα Πωγωνιανής και οι υπάρχοντες Σύλλογοι και, βέβαια, επιθυμούν να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις για το Γυμνάσιο, αλλά, νομίζω ότι λείπουν τα μέσα, οι κύκλοι εκείνοι που θα δραστηριοποιήσουν Βοστινιώτες για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων αυτών. Με έναν λόγο, υπάρχουν πολλές και ίσως ανυπέρβλητες δυσκολίες.
  • Την προέκταση της πρότασης για την ανάληψη πρωτοβουλίας από τον Δήμο Πωγωνίου και παράγοντες του Κοινοτικού Διαμερίσματος Πωγωνιανής, την θέτω υπό κοινή συζήτηση και ανταλλαγή θέσεων και απόψεων για μια τελική απόφαση.