Όχι ερήμην των τοπικών κοινωνιών η επιλογή και η δέσμευση εκτάσεων…

on .

• Οι τοπικές αρχές και γενικά οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει με ωριμότητα να αντιμετωπίσουν την κάθε πρόταση- σχέδιο για εγκατάσταση μονάδων Α.Π.Ε. στα όρια των περιοχών τους.
Μέχρι σήμερα, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, η γενική τάση ήταν αρνητική για όλες σχεδόν τις Α.Π.Ε., είτε αυτές αφορούν φωτοβολταϊκά, είτε ανεμογεννήτριες, είτε υδροηλεκτρικά, είτε μονάδες βιοαερίου. Στην τάση αυτή έχει συμβάλλει και ο τρόπος έγκρισης των αδειών από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) που επιτρέπει τη δέσμευση εκτάσεων ερήμην των τοπικών αρχών και κοινωνιών ακόμη και αν πρόκειται για δημοτικές ή ιδιωτικές εκτάσεις, ή αν περιλαμβάνουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις ή αφορούν προστατευόμενες περιοχές κ.α.
Επόμενο είναι οι τοπικές κοινωνίες να τις αντιμετωπίζουν όλες αυτές με καχυποψία και εχθρότητα, έστω και αν μακροπρόθεσμα αυτό θα λειτουργήσει σε βάρος τους. Η εμπειρία έχει δείξει ότι Δήμοι που φιλοξενούν τέτοια έργα, έχουν αποκομίσει σημαντικά οικονομικά οφέλη τα οποία διαχέονται μέσω κοινωφελών έργων τους δημότες τους (π.χ. οι Δήμοι Ζίτσας και Πωγωνίου).
Έχοντας υπόψη το γενικότερο κλίμα που έχει δημιουργηθεί η Κυβέρνηση, πέραν του νομοσχεδίου που έχει θέσει σε διαβούλευση, πρέπει να προβεί σε κινήσεις ή και να προβλέψει διαδικασίες οι οποίες θα συμβάλλουν στη αποενοχοποίηση των μονάδων Α.Π.Ε. και θα συντείνουν στη συνεργασία επενδυτών και τοπικών κοινωνιών για την κατασκευή τους. Η λογική του «καταληψία» που επικράτησε τα τελευταία χρόνια για έναν αριθμό επενδυτών, που «ναρκοθέτησαν» τον μεγάλο εθνικό στόχο της ενεργειακής αυτάρκειας, θα πρέπει να λήξει οριστικά.
Ευθύνη και μάλιστα ιστορική επωμίζονται οι τοπικές αρχές. Περιφερειακές και Δημοτικές. Η λογική του πολιτικού κόστους μπροστά στις αντιδράσεις μειοψηφιών- σε περιπτώσεις βεβαίως που επιστημονικά, τεχνικά, περιβαλλοντικά δεν προκύπτουν ζητήματα- δεν έχει πλέον θέση και οφείλουν να συμβάλλουν με τις γνωμοδοτήσεις και την επαρκή ενημέρωση των πολιτών ώστε να προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις τα έργα.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και όσα ζει η Ευρώπη και η Ελλάδα πολύ πιο έντονα το τελευταίο δίμηνο δεν επιτρέπει δεύτερες σκέψεις και κυρίως δεν μπορεί κανένας με τη στάση του να «ναρκοθετήσει» το παρόν και το μέλλον των νοικοκυρών που σήμερα πλήττονται από την τεράστια οικονομική, που κατά βάση είναι ενεργειακή κρίση. Είναι ώρα ευθύνης για όλους…