Οι δημοσκοπήσεις του πολέμου…

on .

Οι πόλεμοι από αρχαιοτάτων χρόνων έχουν προκαλέσει πολλά και χαλεπά δεινά στους ανθρώπους. 

Γι’ αυτό και οι αρχαϊκές κοινωνίες έβλεπαν ως αιτία του πολέμου την οργή ή την αντίδραση υπερφυσικών και μαγικών δυνάμεων για να προστατέψουν το δίκιο τους και την τιμή τους. Οι πρόγονοί μας αναγνώριζαν και θυσίαζαν για εξευμενισμό στο Θεό του πολέμου τον Άρη. Ώσπου ήρθε ο ορθολογισμός των Ελλήνων στοχαστών, οι οποίοι απόδειξαν ότι για κάθε πόλεμο ευθύνεται ο άνθρωπος και η σχέση του με διάφορα συμφέροντα.
Και αυτή η θέση επαληθεύεται και σήμερα ως αξίωμα την ώρα που ο Πούτιν ισοπεδώνει την Ουκρανία και σκοτώνει χιλιάδες παιδιά και αθώους αμάχους. Τα δε κίνητρα των πρωταγωνιστών αυτού του πολέμου είναι ολοφάνερα, μιας και η αρχομανία, η ματαιοδοξία, η επιβολή του συμφέροντος και η ψευδαίσθηση του Πούτιν ότι συνομιλεί με την Ιστορία προκαλούν συμφορές αγιάτρευτες και δημιουργούν αντίληψη εξουσίας που δε λογαριάζει τι θα πει δίκιο ή δικαιώματα των λαών.
Πέραν όμως από τη βαρβαρότητα και την τυραννική διάθεση του Πούτιν ο πόλεμος αποκαλύπτει και ορισμένα άλλα στοιχεία της ανθρώπινης κρίσης και συμπεριφοράς, τα οποία θα πρέπει να μας προβληματίζουν σοβαρά. Αναφέρομαι σε δημοσκοπικά ευρήματα τα οποία φανερώνουν «συμπάθεια» για τον Πούτιν ενός σημαντικού τμήματος της κοινής γνώμης (40%;) και έγκριση της απόφασης για την εισβολή. Και αν πράγματι αυτές οι ενδείξεις αποδίδουν την αληθινή στάση πολιτών, τότε το μέλλον μας προδιαγράφεται ως πολύ σκοτεινό και επικίνδυνο.
Έχει μάλιστα ιδιαίτερη σημασία να προσέξουμε τα επιχειρήματα των υποστηριχτών του Πούτιν, αν και θεωρώ ότι εδώ έχουν το λόγο περισσότερο ειδικοί επιστήμονες που μελετάνε συμπεριφορές παθολογικές και αποκλίνουσες από το φυσιολογικό και λογικό πεδίο. Διαβάζουμε λοιπόν ότι δίνουν οι ερωτώμενοι θετικό πρόσημο στην απόφαση του Πούτιν επικαλούμενοι διάφορους λόγους, όπως ότι τάχα ο Πούτιν είναι Χριστιανός, ότι οι Αμερικάνοι έχουν διαπράξει τα ίδια, ότι το ΝΑΤΟ απειλούσε τη Ρωσία ή ότι τάχα η πολιτική εξουσία στην Ουκρανία έχει ναζιστικό χαρακτήρα.
Εν συντομία θα διατυπώσω τον αντίλογό μου σε δύο απόψεις. Ορισμένοι, θεωρούν ότι είναι Χριστιανός! Πολλές φορές στην Ιστορία στο όνομα του Χριστιανισμού έχουν διαπραχθεί τα φοβερότερα εγκλήματα χάριν άλλων σκοπιμοτήτων και επιδιώξεων. Θυμίζω τις Σταυροφορίες και τους Ιερούς Πολέμους της Ευρώπης. Πρόκειται για αποφάσεις ηγετών, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν την Χριστιανική πίστη των υπηκόων για να επιβάλουν τα «αντιχριστιανικά τους σχέδια». Η υποκρισία και ο φαρισαϊσμός είναι αισχίστου είδους και ποιότητας. Κρίμα που ακόμα κάποιοι μοναχοί του Αγίου Όρους δεν έχουν αντιληφθεί τη διπλοπροσωπία και του Πούτιν και του Πατριάρχη της Μόσχας.
Ερώτημα: Πώς μπορούν να συμβιβαστούν με την βασική αρχή του Χριστιανισμού, που είναι η Αγάπη, τα εγκλήματα που διαπράττονται σήμερα στην Ουκρανία από τον Ρωσικό στρατό;
Επίσης επικαλούνται οι συμπαθούντες τον Πούτιν ότι επιχειρεί την αποναζιστοποίηση της Ουκρανίας. Αλήθεια, τι χειρότερο έχει διαπράξει ο Χίτλερ από τον Πούτιν; Προς το παρόν υπάρχει διαφορά μονάχα στον αριθμό των θυμάτων και σε τίποτε άλλο. Εύστοχη είναι η άποψη Ουκρανού κληρικού σε μήνυμα που έγραψε ότι «Ο Χίτλερ και ο Πούτιν είναι μέσα στο ίδιο μπουκάλι»!
Ίσως οι οπαδοί αυτών των αντιλήψεων πιστεύουν ότι με αυτόν τον πόλεμο αποδυναμώνεται το όλο πολιτικό σύστημα, ο θεσμός της Ευρώπης και γενικά η άδικη κοινωνία. Αλλά οι κοινωνίες δεν μεταβάλλονται με τον πόλεμο και με το θάνατο των ανθρώπων. Χρειάζεται μια αναθεώρηση αντιλήψεων, αρχών και αξιών που να υπηρετούν τον άνθρωπο και τη δικαιοσύνη γενικότερα. Και σ’ αυτό το πεδίο καλείται η Ευρωπαϊκή κοινωνία να ξαναδεί τα πράγματα και να απαιτήσει από τις ηγεσίες της παιδεία με ανθρωπιστικό περιεχόμενο και ευημερία με βάση την δικαιοσύνη και τις πραγματικές ανάγκες του κάθε ανθρώπου ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας και χρώματος.
Και για να βρεθούμε σ΄ αυτή την πορεία θα πρέπει να διαγραφεί από τη σκέψη όλων μας η χρήση βίας όποιας μορφής και κατάστασης.