Τηγανιτές πατάτες…

on .

Μια ολόκληρη μέρα ο μπάρμπα Μήτσος την «αφιέρωσε» στο… ηλιέλαιο! Και να ήθελε να κάνει και κάτι άλλο… δεν προλάβαινε, τα κανάλια του έβαλαν φωτιά στα μπατζάκια του!

Έπρεπε να τρέξει να αγοράσει το ηλιέλαιο της χρονιάς!
Την ίδια μέρα είχε προγραμματίσει να φυτέψει πατάτες στον κήπο του, τις παράτησε όμως…
Πώς να τηγανίσει τις πατάτες χωρίς ηλιέλαιο;
Οι ειδήσεις τον κατατρόμαξαν, καθώς τον πληροφόρησαν πως… δικαιούται να πάρει από το σούπερ μάρκετ μόνο δύο λίτρα! Η Ουκρανία, κατεστραμμένη πλέον, δεν παράγει…
Αλλά, το καλό το παλληκάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι!
Έφυγε με το «Ντάτσουν» στα γρήγορα απ’ το χωριό, πήγε στην κωμόπολη που διαθέτει ένα σούπερ μάρκετ και ένα μίνι μάρκετ και… εξασφάλισε τα τέσσερα λίτρα!
Και από κει ξεκινάει για την πόλη, 30 χιλιόμετρα μακριά! Μπήκε διαδοχικά σε… πέντε σούπερ μάρκετ, παίρνοντας άλλα 10 λίτρα!
Για αρχή… καλά είναι! Αν βγάλει και καλές πατάτες, το τηγάνι θα πάρει φωτιά! Το κρέας πλέον απουσιάζει μονίμως…
Επέστρεφε λοιπόν στο χωριό, λίγο πριν σουρουπώσει… Στο δρόμο δέχτηκε έλεγχο απ’ την Τροχαία! Ο έλεγχος ήταν εξονυχιστικός, έκαναν το αυτοκίνητο «φύλλο και φτερό»! Έψαξαν μέχρι… και για ναρκωτικά!
Βρήκαν όμως οι αστυνομικοί και τρία γκαζάκια, που τα αγόρασε ο Μήτσος να φτιάχνει τον καφέ του, να μην καίει και ρεύμα… στην κουζίνα!
Δεν ξέμπλεξε εύκολα… Έπρεπε να αποδείξει πως δεν είναι… ελέφαντας! Οδηγήθηκε νυχτιάτικα στο τμήμα και εκεί τελικά κρίθηκε… αθώος!
Ξεκίνησε το ταξίδι… της επιστροφής, αλλά διαπίστωσε πως το αυτοκίνητο, κακοσυντηρημένο, είχε «κάψει» όλα τα λάδια! Αγχώθηκε! Λάδια αυτοκινήτου δεν είχε!
Έβγαλε λοιπόν ένα δίλιτρο ηλιέλαιου και το έριξε… στη μηχανή!
Παραδόξως το «Ντάτσουν» κουτσά – στραβά έφτασε στο χωριό! Και εκεί άρχισε να μονολογεί:
-Τι μας έκανες βρε Πούτιν με τον πόλεμο και την… έλλειψη ηλιέλαιου από την Ουκρανία! Εμένα τα εγγόνια μου τρώνε μόνο… τηγανιτές πατάτες!
Θα το ξεπεράσουμε κι αυτό…

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.