Η Καλλιθέα στα πέτρινα χρόνια…

on .

 Στην δεκαετία του 1940, η Καλλιθέα - σήμερα μια ιδιαίτερα πυκνοδομημένη συνοικία στα βόρεια των Ιωαννίνων - ήταν ένας γυμνός τόπος έξω από τα όρια της πόλης. Εκεί, στα πρανή του λόφου Μαυρολίθαρο (Αγία Τριάδα) πάνω από την οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, και από το ύψος της οδού Βορείου Ηπείρου μέχρι περίπου το σημερινό 10ο Γυμνάσιο και τον ναό των Αγίων Αποστόλων (αποπερατώθηκε το 1985), στήθηκαν, το 1947, τα «Λυώμενα», μεταλλικά στέγαστρα (τολ) που «μέχρι την μέση ήταν χτισμένα με πέτρες, κι από την μέση και πάνω είχαν κάτι στρογγυλά σαν κου-

πειθαρχική δίωξη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας χωρίς να… έχει συνετιστεί, με τους ξυλέμπορους απηυδησμένους να ζητούν πλέον την παρέμβαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά.
Στο μεταξύ, ο Δήμαρχος Κόνιτσας Νικόλαος Εξάρχου με χθεσινή επιστολή του στον «Π.Λ.» απορρίπτει τις πρόσφατες αιτιάσεις δημοτικού συμβούλου από το Δίστρατο για μεροληπτικές υλοτομήσεις στην περιοχή από πλευράς του τοπικού Δασαρχείου.
Οι πωλητές καυσόξυλων
Σε μία ακόμη έντονη διαμαρτυρία για την τακτική που ακολουθεί ο αναπλ. Δασάρχης Ιωαννίνων Χρ. Λαγός όσον αφορά στη μεταφορά προϊόντων υλοτομίας, προχώρησαν χθες οι Λιανοπωλητές Καυσόξυλων Ν. Ιωαννίνων. Σε ανακοίνωσή τους τονίζουν πως αντιμετωπίζουν τεράστια ταλαιπωρία εξαιτίας του Δασάρχη, ο οποίος αρνείται πεισματικά, παρά τις διαταγές των ανωτέρων του, ακόμα και των αρμόδιων Υπουργείων, να τροποποιήσει τη Δασική Αστυνομική Διάταξη που διέπει στη Μεταφορά Δασικών Προϊόντων, την οποία o ίδιος έχει εκδώσει.
Άσκοπη γραφειοκρατία
Υπενθυμίζεται πως η ισχύουσα σήμερα ΔΑΔ του Δασαρχείου Ιωαννίνων επιβάλλει την έκδοση δελτίου μεταφοράς και στα δευτερογενή δασικά προϊόντα τη στιγμή που οι ξυλέμποροι εκδίδουν δελτία κατά την πρώτη τους μεταφορά στις αποθήκες τους, ενώ το Δασαρχείο ανά πάσα στιγμή μπορεί να κάνει ελέγχους στις νόμιμα λειτουργούσες επιχειρήσεις για τις ποσότητες καυσόξυλων που έχουν στις μάντρες.
Το ζήτημα για τους επαγγελματίες πώλησης καυσοξύλου του Νομού Ιωαννίνων έγκειται στην άσκοπη γραφειοκρατία που προκαλείται, την οποία έχουν καταγγείλει με έγγραφά τους προς τη Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Όπως τονίζουν στη νέα τους ανακοίνωση, αυτό που συμβαίνει με τον Δασάρχη Ιωαννίνων δεν συμβαίνει πουθενά αλλού σε όλη την Ελλάδα.
Πειθαρχική δίωξη
Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από έγγραφη απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών προς τους έμπορους καυσόξυλων Ν. Ιωαννίνων, στον αναπληρωτή Προϊστάμενο του Δασαρχείου Ιωαννίνων έχει ασκηθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας πειθαρχική δίωξη για παράβαση καθήκοντος, η οποία ολοκληρώθηκε με την έκδοση Πειθαρχικής Απόφασης του Συντονιστή της. Ο Δασάρχης έχει ασκήσει ένσταση κατά της Πειθαρχικής Απόφασης ενώπιον του Κοινού Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΥΠΕΣ, με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να διαβιβάζει στο Συμβούλιο τον πλήρη πειθαρχικό φάκελο για την εξέταση της υπόθεσης. Η απόφαση του Πειθαρχικού αναμένεται με ενδιαφέρον...
Εξάλλου, από το υπ. Εσωτερικών γίνεται γνωστό ότι από τη Γενική Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου υποδείχθηκε εκ νέου στο Δασαρχείο Ιωαννίνων μετά την ολοκλήρωση της Ε.Δ.Ε. να προβεί στην τροποποίηση της Δασικής Αστυνομικής Διάταξης που αφορά στη Μεταφορά Δασικών Προϊόντων και να προσαρμοστεί με την οδηγία της Γενικής Δ/νσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, τονίζοντας ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προς τα προβλεπόμενα, το Δασαρχείο καθίσταται υπεύθυνο σε τυχόν απαιτήσεις τρίτων σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
Να επέμβει ο Γ. Αμυράς
Ωστόσο, οι Λιανοπωλητές Καυσόξυλων Ν. Ιωαννίνων στην ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι, παλεύοντας καθημερινά να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες της δουλειάς τους και να συντηρήσουν τις οικογένειές τους, δεν έχουν τη δυνατότητα να ξοδεύουν χρήματα για να προσφύγουν στην δικαιοσύνη.
Για το λόγο αυτό ζητούν τόσο από τους βουλευτές του Νομού μας, κυρίως δε από τον αρμόδιο Υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά, να πάρουν θέση και να δώσουν λύση τονίζοντας χαρακτηριστικά πως ο Δασάρχης Χρ. Λαγός «πρέπει επιτέλους να υπακούσει στους ανωτέρους του και όχι να το παίζει… Αλή Πασάς στα Γιάννενα, που δεν υπολογίζει κανέναν»! Υπενθυμίζουν μάλιστα πως το ΥΠΕΝ ήδη από το 2016 έχει καταστήσει ξεκάθαρο ότι τα δευτερογενή δασικά προϊόντα που μεταφέρονται από νόμιμα λειτουργούσες επιχειρήσεις θα μεταφέρονται με φορολογικά στοιχεία και μόνο.
Διάψευση για Δίστρατο
Κατηγορηματικά διαψεύδει ο Δήμαρχος Κόνιτσας Νικόλαος Εξάρχου τις πρόσφατες καταγγελίες του δημοτικού συμβούλου Ιωάννη Παφίλη περί μεροληπτικών υλοτομήσεων από πλευράς του Δασαρχείου Κόνιτσας στην Κοινότητα Διστράτου εμπλέκοντας και τον Δήμο σ’ αυτές. Σε επιστολή του προς τον «Π.Λ.» ο κ. Εξάρχου τονίζει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
«Αξιότιμε κύριε Διευθυντά. Στο ημερήσιο φύλλο στις 30 Μαρτίου 2022, ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κόνιτσας Παφίλης Ιωάννης καταγγέλλει ότι το Δασαρχείο Κόνιτσας μεροληπτεί στις υλοτομήσεις στην Κοινότητα Διστράτου, εμπλέκοντας στην επιστολή του και το Δήμο Κόνιτσας.
Σίγουρα είναι υποχρέωση όσων ασχολούνται με τα κοινά, να καταγγέλλουν παρανομίες στα αρμόδια όργανα. Τα καταγγελλόμενα όμως από τον Δημοτικό Σύμβουλο για δήθεν παράνομες υλοτομίες στην Κοινότητά του είναι παντελώς ψευδή.
Για την πράξη υλοτόμησης στο συγκεκριμένο σημείο σύμφωνα με την ισχύουσα διαχειριστική μελέτη, σας παραπέμπω στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου 4/2021. Σε ό,τι αφορά το θέμα των ατομικών αναγκών γνωρίζει ή κάνει ότι δεν γνωρίζει πως ακολουθήσαμε όποιες διαδικασίες προβλέπονται εκ του νόμου, αλλά πάλι εκείνος με τις ψευδείς καταγγελίες του για το έτος 2020 δημιούργησε πρόβλημα και όλα τα υπόλοιπα καταγγελλόμενα σε ό,τι αφορά το Δήμο είναι ψευδή. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος Δημοτικός Σύμβουλος χρησιμοποιεί τη μέθοδο των καταγγελιών χωρίς πραγματικά στοιχεία.
Το λυπηρό της υπόθεσης όμως είναι τι κάνει ο τέως Δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης που ανήκει, κ. Παπασπύρου, ο οποίος ενδιαφέρεται μάλλον να διαδίδονται ψευδείς και ανυπόστατες καταγγελίες, νομίζοντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο φθείρει πολιτικά τον Δήμαρχο.
Η παράταξη που ασκεί τη διοίκηση στον Δήμο λειτουργεί με τις αρχές της διαφάνειας και της αξιοκρατίας. Αφήνουμε μέρος της Αντιπολίτευσης να λειτουργεί με όρους σαν αυτούς των ψευδών καταγγελιών».