Επιστροφή των εικόνων!

on .

Πριν σκεφτώ τον τίτλο ενός άρθρου, ξεκινώ με διάβασμα τόσο του εθνικού τύπου αλλά πρωτίστως του τοπικού τύπου (εδώ που ζω) και αυτή την φορά παίρνω το θάρρος να τονίσω ένα θέμα τοπικού χαρακτήρα (για το Ζαγόρι μας) και ιδιαίτερης αξίας. Δημοσιεύτηκε πρόσφατα κάποιο άρθρο για την επιστροφή κάποιων εικόνων που ανευρέθηκαν μετά την κλοπή των από εκκλησίες και μοναστήρια του Ζαγοριού σε μια περίοδο ελλιπούς φύλαξης και μέτρων προστασίας. Σήμερα που η τεχνολογία έχει προοδεύσει ως προς την χρήση της για φύλαξη, ειδοποίηση ακόμη και καταγραφή για την ασφάλεια χώρων (από την μια), αλλά και η όρεξη πλέον των συνανθρώπων μας να δείχνουν περισσότερη προσοχή ως προς τους πολιτισμικούς και θρησκευτικούς θησαυρούς μας (από την άλλη), ζητάμε την επιστροφή αυτών των εικόνων.

Για παράδειγμα: Με την συγκυρία της παρουσίας μου στον Μανασσή του Ζαγοριού και την επί πενταετίας έκθεση Ερασιτεχνικής φωτογραφίας «Ματιές από Ζαγόρι», στο όμορο χωριό της Καλουτάς προ ετών εκλάπησαν κάποιες εικόνες από το υπέροχο -προσκυνηματικά- μοναστήρι της Κοιμήσεως Της Θεοτόκου, Βισοκού. 
Πρόσφατο δημοσίευμα εδώ, στον «Πρωϊνό Λόγο», αναφέρει ότι βρέθηκαν κάποιες εικόνες (εικονίζοντας την Υπαπαντή, την Βάπτιση του Ιησού και την Γέννηση του Χριστού) που υπήρχαν στο μοναστήρι της Καλουτάς και που για άγνωστο λόγο δεν έχουν επιστραφεί ακόμη. Δεν δύναμαι (προς το παρόν) να γνωρίζω τι και πώς, αλλά σε κάθε επέτειο εορτής του μοναστηριού, οι προσκυνητές βλέπουν την φθηνή απομίμηση εκείνων των εικόνων που κλάπηκαν αλλά τελικά ανευρέθηκαν.
Πληροφορίες λένε ότι η εικόνα της Γέννησης του Ιησού βρίσκεται σε προθήκη του Βυζαντινού Μουσείου, η εικόνα της Υπαπαντής, προστατεύεται πλέον στο Ι. Ν. Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Καλουτάς και η Βάπτιση του Χριστού είναι στα χέρια των Ελληνικών Αρχών. Φυσικά συντηρημένες πλέον (ευχαριστούμε κάθε εμπλεκόμενο στην συντήρηση) αλλά ακόμη δεν έχουν επιστρέψει οι άλλες δυο στο φυσικό τους χώρο, αυτόν της Καλουτάς με –όπως με πληροφορούν– την Ι. Μητρόπολη Ιωαννίνων να διεκδικεί την «παρακράτηση» των εικόνων αυτών σε δικό της χώρο. 
Ας πρυτανεύσει η λογική και ας επιστραφούν οι εικόνες στον φυλασσόμενο χώρο της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Καλουτά. Έχουν κατατεθεί αιτήσεις επιστροφής (Καλωταίων επιτρόπων) αλλά εκκρεμούν ακόμη. 
Και μεις οι πιστοί περιμένουμε την αίσια έκβαση για να δούμε και να θαυμάσουμε με πίστη και δέος την ομορφιά των εικόνων -που ποτέ δεν έσβησαν από την μνήμη μας- από την εποχή της θρασύτατης κλοπής των.
(Βραδέτο Ζαγοριού)