Γιατί φωτοβολταϊκά σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις;

on .

 Έχω γράψει σε παλαιότερο άρθρο μου στον «Πρωινό Λόγο» ότι στο Ισραήλ απαγορεύεται να κτίσουν οτιδήποτε σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις για τους προφανείς λόγους. Πρώτον, γιατί αυτές είναι λίγες, λιγότερο από το 20% της συνολικής έκτασης της χώρας, και δεύτερον, επόμενο είναι, γιατί έχουν μη καλλιεργήσιμες εκτάσεις για οτιδήποτε άλλο. Σκέφτονται οι άνθρωποι και μακροπρόθεσμα. Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις θα χρειάζονται όλο και περισσότερο στο μέλλον.
Στην Ελλάδα ισχύει σχεδόν το αντίθετο. Έχουμε χαρακτηρίσει ακόμη και θαμνώδεις ορεινές εκτάσεις ως δάση και χτίζουμε κατά κανόνα σε πεδινές καλλιεργήσιμες, όταν αυτές και στη χώρα μας είναι μόνο στο 20% περίπου, αδιαφορώντας τι θα γίνει μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα, σε ό,τι αφορά το γεωργικό τομέα και την πρωτογενή μας παραγωγή.
Σαν να μην έφτανε μόνο αυτό, τώρα έχουμε και τα φωτοβολταϊκά, τα οποία, ενώ έχουμε απέραντες πλαγιές και πρόποδες βουνών και λόφων, μη καλλιεργήσιμες εκτάσεις, και αυτά άρχισαν να καλύπτουν ως επί το πλείστον εύφορες πεδινές εκτάσεις εις βάρος της γεωργικής παραγωγής. Ο νόμος μάλιστα, όσο γνωρίζω, ορίζει ότι για να επενδύσει κάποιος σε φωτοβολταϊκά, πρέπει να έχει δική του έκταση, η οποία συνήθως δεν είναι τίποτε άλλο παρά καλλιεργήσιμη.
Για να μην παρεξηγηθώ, θέλω να διευκρινίσω ότι είμαι υπέρ των πηγών φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας, όπως τα φράγματα, οι ανεμογεννήτριες, και υπέρ των υδρογονανθράκων, αρκεί να τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι. Βεβαίως και υπέρ των φωτοβολταϊκών, ώστε, αν είναι δυνατόν η χώρα μας να γίνει στο μέλλον ενεργειακά αυτάρκης. Πιστεύω όμως ότι οι αρμόδιοι υπουργοί και η κυβέρνηση, οι οποίοι ασχολούνται με το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας, δεν έχουν προβληματιστεί επαρκώς σε ό,τι αφορά το πού πρέπει να γίνονται οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις.
Πρότασή μου προφανώς είναι όχι φωτοβολταϊκά σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Το κράτος έχει απέραντες ευήλιες μη καλλιεργήσιμες τοιαύτες. Γιατί π.χ. να μην τις ενοικιάζει με ελάχιστο ενοίκιο σε ιδιώτες που θέλουν να επενδύσουν στην ηλιακή ενέργεια. Εννοείται, αν έχει καλύτερη πρόταση, ιδού πεδίον λαμπρόν. Όμως αυτό που γίνεται σήμερα γενικώς στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις σχετικά με όσα προανέφερα, είναι κατά τη γνώμη μου έγκλημα προς τις μελλοντικές γενιές.