ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΦΟΥΣΑΣ Δικηγόρος, πρ. Υπουργός και βουλευτής Ιωαννίνων

on .

• Στις 6 Μαρτίου 2022, έφυγε από το μάταιο τούτο κόσμο, ο αείμνηστος πλέον, Αντώνης Φούσας, πολιτικός, δικηγόρος, πρώην Υπουργός και βουλευτής Ιωαννίνων.
Ο Αντώνης υπήρξε γνήσιος δημοκράτης, αγωνιστής της Δημοκρατίας που με πάθος υποστήριξε τα δίκαια των πολιτών, των επαρχιών Πωγωνίου - Κονίτσης - Ζαγορίου - Μετσόβου και όλων των χωριών του Νομού Ιωαννίνων. Πάντα φρόντιζε για το καλό των χωριών μας και γι’ αυτό είχε πολλούς φίλους, απ’ όλες τις κομματικές παρατάξεις. Γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό, στη Ρεπετίστη Πωγωνίου το 1940 από φτωχούς γονείς και είχε άλλα τρία αδέλφια. Τελείωσε το Δημοτικό σχολείο στο χωριό του και αμέσως μετά φοίτησε στο ακριτικό γυμνάσιο Πωγωνιανής. Εκεί τον γνώρισα και εγώ, ήμουν σε μια τάξη μεγαλύτερη. Με τον Αντώνη μέναμε στον ίδιο θάλαμο, στο γυμνασιακό οικοτροφείο Πωγωνιανής, ένα ευαγές ίδρυμα του προοδευτικού συλλόγου Βοστινιωτών. Ήταν επιμελής μαθητής, αγαπούσε πολύ τα φιλολογικά μαθήματα (Αρχαία - Ιστορία - Λατινικά) όπως και ο υπογράφων και από τότε μέχρι και σήμερα διατηρούσαμε στενή φιλία. Στην τελευταία τάξη, φοίτησε στη Ζωσιμαία Σχολή, με πολύ καλούς βαθμούς, έδωσε εξετάσεις στην Πάντειο, πέτυχε και τελείωσε πάντα με κόπους, τη Νομική Σχολή Αθηνών. Μετά τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, έγινε δικηγόρος Αθηνών με μεγάλες επιτυχίες στις διάφορες υποθέσεις που αναλάμβανε. Εκεί γνωρίστηκε με την μετέπειτα σύζυγό του Ελένη Γόγλη με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, την Αθηνά και τον Κωνσταντίνο.
Όλοι τον αγαπούσαν και με την ψήφο τους τον βοήθησαν όταν αποφάσισε να πολιτευτεί στα Γιάννενα και το πέτυχε. Συχνά παραφράζοντας το γνωστό: «Γιάννενα πρώτα στ’ άρματα, τα γρόσια και τα γράμματα», χαριτολογώντας σχολίαζε: «Εγώ άρματα και γρόσια δεν έχω, όμως έχω μάθει γράμματα και θα βοηθήσω τον τόπο μου». Ήταν πανταχού παρών και γι’ αυτό οι Γιαννιώτες τον τίμησαν πολλές φορές εκλέγοντάς τον βουλευτή Ιωαννίνων. Η φυγή του μας λύπησε πολύ όλους, ιδιαίτερα τον γράφοντα. Το έργο του όμως πάντα μένει. Το χώμα της Ρεπετίστης που τον σκέπασε, ας είναι ελαφρύ. Συλλυπούμαι βαθύτατα τη σύζυγό του, τα παιδιά του, τα αδέλφια του, τα εγγόνια του, τους συγγενείς και όλους τους φίλους του.
Αιωνία η μνήμη του...
Σωκράτης Μ. Οικονόμου,
τ. Σχολικός Σύμβουλος ειδικής αγωγής