Μετασχηματισμοί…

on .

Έρχεται πια ο ψηφιακός μετασχηματισμός και στην παιδεία! Τέλος ο μαυροπίνακας απ’ τα Ελληνικά Σχολεία! Θα αντικατασταθεί από διαδραστικά συστήματα! Η τεχνολογία… «γκρεμίζει» και το μαυροπίνακα, από τις τάξεις των Σχολείων! (Ελπίζουμε μόνο αυτόν…)
Εμείς οι παλιότεροι, έχουμε υποχρέωση, να του κάνουμε… ένα μνημόσυνο!
Στο μαυροπίνακα, για εκατοντάδες χρόνια τώρα, αποτυπωνόταν από το δάσκαλο, οι λέξεις και οι αριθμοί και ύστερα περνούσαν στο μυαλό του μαθητή! Η γνώση ακολουθούσε αυτή τη διαδρομή… Γράφτηκαν από τους μικρούς μαθητές, με κιμωλία, οι πρώτες λέξεις και οι αριθμοί!
- Μίμη να ένα μήλο! 1 + 1 = 2. Πολύ καλά! (Τώρα αυτά γίνονται διαδικτυακά!).
- Στις μεγαλύτερες τάξεις του Δημοτικού, στο διάλειμμα τα αγόρια έγραφαν στον πίνακα τις ποδοσφαιρικές τους προτιμήσεις! Ολυμπιακός – ΠΑΟ – ΑΕΚ! Ύστερα ο επιμελητής με το σφουγγάρι… καθάριζε όλες τις ομάδες! (όχι… τους φίλους των ομάδων!).
Αργότερα στο Γυμνάσιο, ο μαυροπίνακας… αγρίεψε! Έλεγε ο καθηγητής με βροντερή φωνή: Σήκω στον πίνακα Γιάννη, να μας πεις το μάθημα!
Μεγάλη δοκιμασία, όχι καλά προετοιμασμένος, να λες όρθιος την Ιστορία, με φόντο τους συμμαθητές σου! Και αυτή… η παράσταση να είναι για σένα η βαθμολογία του τριμήνου!
Στον ίδιο μαυροπίνακα, τα αγόρια με… κόκκινη κιμωλία έγραφαν τα ονόματα των κοριτσιών… που αγαπούσαν! Τώρα αυτή η… διαδικασία, γίνεται μέσω κινητού!
Ο μαυροπίνακας στα χρόνια του Λυκείου είχε και… αγωνιστικό ρόλο! Ο πολιτικοποιημένος πλέον μαθητής, έγραφε στον πίνακα τις διεκδικήσεις του, τα αιτήματά του, για τη λύση των προβλημάτων της παιδείας! Τα συνθήματα, αγωνιστικά και στοχευμένα…
Οι μαθητές Λυκείου, πολίτες έτοιμοι… για… ψήφο, άφηναν το μαυροπίνακα στους μικρότερους και οι ίδιοι έκαναν όνειρα και δημιουργούσαν προϋποθέσεις, για την επόμενη φάση της ζωής!
Τώρα πλέον, ο μαυροπίνακας μπήκε στην… αποθήκη του σχολείου!
Και η εκπαιδευτική διαδικασία, αλλάζει μορφή άνευ… άλλου σχολίου!
Να ζήσουμε, να σε… θυμόμαστε μαυροπίνακα!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.