Οι σειρήνες του πολέμου…

on .

Σήμερα, ενώ γράφεται αυτό το άρθρο, παντού ηχούν οι σειρήνες του πολέμου έπειτα από την πρόσφατη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σημαντικές εξελίξεις αυτές και κανείς δε γνωρίζει πού θα καταλήξει ο συγκεκριμένος τρομερός πόλεμος.
Παντού ακούμε τη λέξη «πόλεμος». Ο Ηρόδοτος (484-410 π.Χ.), ο πατέρας της Ιστορίας, στα βιβλία του γράφει: «Κανείς δεν είναι τόσο ανόητος, ώστε να προτιμάει τον πόλεμο από την ειρήνη, διότι σε ειρήνη τα παιδιά κηδεύουν τους γονείς τους, ενώ

σε καιρό πολέμου οι γονείς, πάντα κηδεύουν τα παιδιά τους». Και όμως ο Εμπεδοκλής (495-435 π.Χ.) λέει: «Πόλεμος πατήρ γαρ εστίν πάντων».
Δύο λέξεις με μεγάλη σημασία και πολύ διδακτικές. Όλοι οι μεγάλοι ιστορικοί λογοτέχνες και δημοσιογράφοι έγραψαν πάνω σ’ αυτές. Γνωστά είναι άλλωστε αυτά σ’ όλους μας. Οι μεγάλες καταστροφές και οι θάνατοι από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ιδίως σε εμάς τους Έλληνες. Ζήσαμε κατοχή, θανάτους, φτώχεια…
Οι πόλεμοι προκλήθηκαν και έγιναν από την αρχαία εποχή μεταξύ ομάδων για οικονομικούς κυρίως λόγους. Έτσι έχουμε, τους Τρωικούς Πολέμους, τους Περσικούς, τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, τον Μακεδονικό, τον πόλεμο του Μ. Αλεξάνδρου, τους Βυζαντινούς Πολέμους, τους Οθωμανικούς, τους πολέμους της κλεφτουριάς και της Παλιγγενεσίας, τον καταστρεπτικό πόλεμο της Μ. Ασίας, τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον κατοχικό πόλεμο με τους πολλούς θανάτους και την πείνα και τον φοβερό αδελφοκτόνο εμφύλιο πόλεμο. Τεράστιες οι καταστροφές.
Οι άνθρωποι πάντοτε κατέβαλλαν προσπάθειες για ειρήνη: Ίδρυσαν οργανισμούς (ΟΗΕ) υπέγραψαν Σύμφωνα Ειρήνης και προσπαθούν να τα εφαρμόσουν. Δυστυχώς λίγα επιτυγχάνουν, τα περισσότερα μένουν στα χαρτιά.
Αξίζει να προσθέσουμε μία ακόμη παράμετρο. Κατά την αρχαιότητα είχαν τα βέλη και τα τόξα, τα μαχαίρια, τα σπαθιά και τα γιαταγάνια, αργότερα τα τουφέκια και πολύ αργότερα ακόμη πιο φονικά μέσα, ατομική βόμβα, αέρια και άλλα επικίνδυνα όπλα, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα. Οι Λατίνοι έλεγαν: «Homo hominis lupus», ο άνθρωπος προς τον άνθρωπο είναι λύκος. Οι άνθρωποι είναι κάθε φορά έτοιμοι να αλληλοσπαραχθούν. Και όλα αυτά για την ανάκτηση πλούτου.
Όλα τα συντάγματα των χωρών και μεταξύ αυτών και το δικό μας αναφέρουν: «Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας» (Άρθρο 2 παρ. 2). Δυστυχώς όμως οι πόλεμοι γίνονται σχεδόν καθημερινώς. Τα δεινά των πολέμων τα γνωρίζουμε όλοι μας και τα ‘χουμε ζήσει. Όσα έγιναν στο παρελθόν πρέπει όλους μας να μας διδάξουν...

*Ο Σωκράτης Μ. Οικονόμου είναι τ. Σχολικός Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής.