ΧΡ. ΤΣΕΤΣΗΣ: Η ζωντανή ιστορία της πόλης μας…

on .

• Ολοκληρώθηκε πρόσφατα στην εφημερίδα, στον «Π.Λ.», η δημοσίευση του παλαιού της συνεργάτη, κ. Χρήστου Τσέτση, άλλης μιας σελίδας της ιστορίας των Ιωαννίνων, για πόσους και σε ποιους επιφανείς ανθρώπους, οι κατά καιρούς Δήμαρχοι της πόλης μας, έδωσαν τον τίτλο τιμής, του «Επιτίμου Συμπολίτη» και για ποιούς εξαίρετους λόγους.
Ο κ. Τσέτσης με μια πλειάδα βιβλίων που εξέδωσε για διάφορα θέματα που αφορούν στην πόλη μας και ανάγονται στο απώτερο ή και στο πρόσφατο παρελθόν, τα οποία πολλοί σύγχρονοι Γιαννιώτες μπορεί να αγνοούμε, όπως και με τα «ων ουκ’ έστι αριθμός» δημοσιεύματά του, στον ημερήσιο και μη Τύπο της πόλης μας, από τα νιάτα του ως τα βαθιά, σήμερα, γεράματά του, έτσι ώστε, δίκαια πιστεύω, μπορεί να αποκληθεί ζωντανή ιστορία της πόλης μας.
Και ενώ στους πολλούς συγγραφείς, μπορεί κανείς να βρει και να αποδώσει, μομφές, ιδιοτέλεια, υπερβολές, καλή ή κακή εκτίμηση των γεγονότων και ένα σωρό άλλα μικρά ή μεγάλα σφαλματα, ο κ. Τσέτσης ξεφεύγει όλων αυτών, δημοσιεύοντας, αυτούσια τα ιστορικά στοιχεία, στα οποία αναφέρονται τα κείμενά του, παίρνοντάς τα, από τα μνημειώδη επίσημα κείμενα των Αρχείων, στα οποία αναφέρεται. Έχω π.χ. μπροστά μου το βιβλίο του που αναφέρεται στο σπουδαίο ιστορικό γεγονός των ταραγμένων χρόνων του Εμφυλίου πολέμου και το οποίο γεγονός συγκλόνισε και για πολλά χρόνια την πόλη μας, τη «ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΠΡΙΝΤΖΟΥ» όπου ο ιστορικός ερευνητής του μέλλοντος, δεν θα πελαγοδρομήσει να βρει την αλήθεια μέσα από υποκειμενικές κρίσεις, γιατί θα έχει μπροστά του αυτούσιες τις απολογίες όλων των κατηγορουμένων, μέσα από τα «πρακτικά της Δίκης» που μας τα δίνει ο Χρ. Τσέτσης.
Η αξιοπιστία, είναι η βασική αρχή την οποία φιλοδοξεί να υπηρετεί σε όλα του τα κείμενα, είτε πρόκειται για δημοσιεύματα στον Τύπο, είτε για τα βιβλία του, ο κ. Χρήστος Τσέτσης και αυτό τον κάνει έναν από τους σημαντικούς συγγραφείς της πόλης μας, που έχουν καθιερωθεί ως οι μόνιμες και αξιόπιστες πηγές ερευνών και γνώσης τόσο της μορφής, και της ζωής της πόλης μας, όσο και όλης της Ελλάδος, που σκιαγραφείται μέσα από την καθαρή εικόνα μιας πόλεως και συγκεκριμένα από τα Γιάννενα.
Ευχή μας, άνθρωποι τόσο ικανοί, τόσο… χαλκέντεροι, και τόσο χρήσιμοι, να ζουν και να παράγουν έργο, πολλά - πολλά χρόνια ακόμα, υπηρετώντας, το παρόν και το μέλλον.

ΑΡΕΤΗ ΜΑΛΑΜΗ