Το υψόμετρο της Παμβώτιδας αλλάζει και την οριοθέτηση...

on .

Πρόσφατα τέθηκε ένα ζήτημα αλλαγής της οριοθέτησης της λίμνης Παμβώτιδας. Ζητείται η αλλαγή της οριοθέτησής της, ώστε «η κόκκινη γραμμή» η οποία χαράχτηκε σε υψόμετρο 469,54 μ. να επανέλθει στο «φυσικό όριο της λίμνης». Ανεξάρτητα από το αναφερόμενο έργο του νέου ποδηλατοδρόμου, η αλλαγή της οριοθέτησης παραμένει και σήμερα ένα επίμαχο ζήτημα καθώς είναι παλαιό αίτημα ιδιοκτητών που τα κτήματα τους εφάπτονται της λίμνης και ζημιωθήκαν από αυτή που έγινε πριν μερικά χρόνια. Όλοι γνωρίζουμε ότι στο παρελθόν το θέμα αυτό προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στο σύνολο της τοπικής κοινωνίας μας.
Το θέμα αλλαγής της οριοθέτησης της Παμβώτιδας θα έχει πολύ μεγάλες μελλοντικές εμπλοκές και δεν αναφέρομαι στις γραφειοκρατικές, αλλά στις χρονοβόρες διαβουλεύσεις των αρμοδίων επιτροπών (Υπουργείων – Περιφέρειας - Δήμων – Φορέων, κλπ.) και εν συνεχεία τις κατά πάσα πιθανότητα δικαστικές αποφάσεις. Δηλαδή, με λίγα λόγια, θα έχει μεγάλες περιπέτειες και η ολοκλήρωση αυτών θα επιφέρει μεγάλη καθυστέρηση σε έργα, στο μελλοντικό Προεδρικό Διάταγμα λίμνης, αλλά και απογοήτευση στους παρόχθιους θιγόμενους ιδιοκτήτες.
Προσωπικά ως τεχνικός, έχω ξαναεκφράσει τις απόψεις μου για το υψόμετρο της οριογραμμής της λίμνης μας και κατόπιν των διαπιστώσεών μου προκύπτει ότι το όριο της πολυγωνικής περιβάλλουσας γραμμής, της ισοϋψούς καμπύλης η οποία χαράχτηκε σε υψόμετρο 469,54 μ., το οποίο ταυτίζεται με το ύψος της στέψης της σιδερένιας πόρτας του θυροφράγματος στο Πέραμα όταν αυτή είναι κλειστή, έγινε με λάθος ελέγχους και μετρήσεις. Δεν ελέγχτηκε σωστά το ύψος του απολύτου υψομέτρου των 469,54 μέτρων και δεν ταυτίζεται με το απόλυτο ύψος της αναφερομένης θέσης και εξηγώ κάποια πράγματα ώστε να αντιληφτεί το θέμα καλύτερα ο αναγνώστης:
Μεταξύ των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας της λίμνης Παμβώτιδας, περιλαμβάνεται και ο ρυθμιστής στάθμης της λίμνης στο Πέραμα, που βρίσκεται σε συνεχή λειτουργία όλα αυτά τα χρόνια. Ο ρυθμιστής αυτός είναι συνδυασμός υπερχειλιστού και ρουφράκτου με θυρόφραγμα (πόρτα). Το σταθερό υψόμετρο της υπερχείλισης και η λειτουργία του θυροφράγματος (άνοιγμα και κλείσιμο της πόρτας), επηρεάζουν το ύψος νερού και ακολούθως την έκταση της λίμνης και αναφέρω ότι κάποια από τα υψόμετρα έχουν σχέση με την λειτουργία των αρδευτικών έργων και δεν έχουν καμία συσχέτιση με το υψόμετρο της οριοθέτησης όπως και έγινε.
Το θυρόφραγμα (πόρτα) συνδέεται και με την ανανέωση των νερών της Παμβώτιδας καθώς και η μελέτη J. Imperger έχει προτείνει χαμηλότερη στάθμη λειτουργίας κατά τους χειμερινούς μήνες, από Δεκέμβριο μέχρι Μάρτιο, για την επαναλειτουργία των πηγών και την ανανέωση των υδάτων. Το ίδιο έχει προτείνει και το διαχειριστικό σχέδιο του οικοσυστήματος της λίμνης με την επισήμανση που ανέφερε και ο μελετητής των έργων ότι, δηλαδή η λάθος διαχείριση της στάθμης στερεί την εισροή καθαρού νερού από τις πηγές του Μιτσικελίου.
Σχετικά με τον καθορισμό των οριογραμμών, στα κινηματογραφικά - υψομετρικά διαγράμματα, καθορίζονται από την αρμόδια Επιτροπή: 1. Η οριογραμμή της όχθης με συνεχή κόκκινη πολυγωνική γραμμή. 2. Η οριογραμμή της παλαιάς όχθης με συνεχή μπλε πολυγωνική γραμμή και 3. Η οριογραμμή της παρόχθιας ζώνης με συνεχή κίτρινη πολυγωνική γραμμή και τα σημεία αυτής που απέχουν έως και 50 μέτρα από την οριογραμμή της όχθης. Οι γραμμές των υψών νερού των λιμνών αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα φυσικών ισοϋψών καμπύλων. Οι ισοϋψείς καμπύλες είναι πάντοτε κλειστές καμπύλες γραμμές, όπου καθορίζεται αρχικά το σημείο με το επιθυμητό υψόμετρο -στην περίπτωση μας το 469,54 μ. (αφετηρία)- και στην συνεχεία γίνεται η σύνδεση των σημείων, που έχουν το ίδιο υψόμετρο, δημιουργώντας ένα επίπεδο με μια πολυγωνική περιβάλλουσας γραμμή.
Μέχρι και πρόσφατα δεν είχε γίνει άλλη αναφορά, ή κάποια σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων για το τι μέλλει γενέσθαι με το υφιστάμενο υψόμετρο της οριογραμμής (469,54 μ.) και εάν υπάρχουν δεδομένα προβλήματα από την εφαρμογή του. Ωστόσο, ο επανέλεγχός του για μένα πρέπει να γίνει και εάν πράγματι διαπιστωθεί πρόβλημα, μπορεί με την αλλαγή του να συζητηθεί και ο επανακαθορισμός μιας νέας οριογραμμής της λίμνης μας, με νέο κατάλληλο υψόμετρο που θα διευκολύνει τα μελλοντικά έργα και δεν θα θίγει τους παρόχθιους ιδιοκτήτες.

* Ο Δημήτρης Μακρής είναι Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε., ειδικευμένος σε υδραυλικά έργα υποδομής και εγγείων βελτιώσεων.