Διαλογισμοί περί… Κωδίκων!

on .

- Σαν περιπλάνηση σε φουρτουνιασμένο πέλαγος, ή κάπως επίκαιρο, σαν πορεία μέσα στα ανεμοσούρια του χιονιά, βρισκόμαστε κάθε μέρα με τις ακραίες δηλώσεις της επικαιρότητας και όσα ακούμε στους πολιτικούς διάλογους. Σε μια τελευταία περίπτωση ακούστηκε και η έκφραση περί αξιακού κώδικα! Παραβιάστηκε, είπαν, σε κάποιον πολιτικό διάλογο, ο αξιακός κώδικας και ακολούθησε, με συνοπτικές διαδικασίες η αποπομπή ενός Υπουργού.
- Έλα τώρα να ξελαγαριστεί, τι λέει η Βικιπαιδεία στο Διαδίκτυο περί κωδίκων και περί Αξιών!
- Και, πως να μπουν αυτά μέσα στις τσάντες με τα τριχίλιαρα, μιας πολύ παλιάς εποχής και να αποφευχτεί μια αναδρομή σε παλιές ιστορίες, για βαλίτσες με δεσμίδες χιλιάρικα ή κούτες πάμπερς με πεντοχίλιαρα, για να επανέλθει η αφήγηση σε σύγχρονους παραλληλισμούς για χιονισμένα χιλιάρικα ή διχίλιαρα, και τέλος, να επεκταθεί διαχρονικά σε πάσης φύσεως επιδοτήσεις και ενισχύσεις και πριμ απόδοσης, και να μη καταλήξει ο διαλογισμός σε ερωτήματα, τι σημαίνει εκτός διατίμησης golden boys και bonus! Και που να βρεθεί, που κολλάει η αξία, και που χωράνε και σε ποιόν κώδικα.
- Σπαζοκεφαλιά και δύσκολο σταυρόλεξο ο διαλογισμός με κενά και κώδικα ερμηνείας. Από εκεί και μετά, χωρίς μεγάλη προσπάθεια ο ψεκασμένος πολίτης και ο αφελής ή ενταγμένος και αφοσιωμένος οπαδός, μπαίνει σε ένα λαβύρινθο σκέψεων και προβληματισμών, αρχίζοντας ιστορικά και θεολογικά από τις πρώτες αξιακές κωδικοποιημένες Δέκα Εντολές, που αποτελούν τους πρώτους κανόνες κοινωνικής συμβίωσης.
- Γρήγορα, από τη Βικιπαιδεία, μπαίνει ο φιλομαθής και περίεργος μελετητής, που ψάχνεται να βρει το μεδούλι του αξιακού Κώδικα, για να βρει όλη την κλίμακα των Κωδίκων και όλες τις ομάδες και κλάδους κωδίκων, οι οποίοι ρυθμίζουν τη λειτουργία και το επίπεδο των αξιών ζωής, των σύγχρονων κοινωνιών.
- Κάποια Ιδρύματα μάλιστα, μετρούν και αξιολογούν το επίπεδο στο οποίο οι λαοί και ιδίως οι κρατικές οντότητες, τον βαθμό και το επίπεδο στο οποίο ανταποκρίνονται στους διάφορους Κώδικες λειτουργίας της κρατικής εξουσίας.
- Με όσα όμως καθημερινά συμβαίνουν στο κοινωνικό περιβάλλον, και προτάσσονται μάλιστα «τρομοκρατικά» στα δελτία, ο πολίτης χωρίς μεγάλο βάσανο και ενδοσκόπηση βρίσκεται σε αδυναμία να βρει την αξιακή κωδικοποίηση των γεγονότων της επικαιρότητας. Τελευταίο μάλιστα έξαρμα η όψιμη ανακάλυψη του χουλιγκανισμού ενώ παρακάμπτεται η τρομοκρατική αναρχία.
- Μια αναδρομή σε περιπτώσεις που κυριάρχησαν στην ιστορία μας, δίνει ένα απλό μέτρο μια έκπτωση ή απουσία αξιακών κωδίκων.
- Να θυμηθούμε που κατέληξε εκείνη η άποψη για το νόημα του νόμιμου και ηθικού που κυριάρχησε για πολύ καιρό και συζητήθηκε αξιακά.
- Δεν θα ξεχαστεί ασφαλώς και όλη εκείνη η συνθηματολογία για το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς, που έσβησε στην ξαπλώστρα στο κότερο με τα σκατς και πούρα Αβάνας! Το ίδιο εξανεμίστηκε η προκλητική παρουσία εκατομμυριούχων υπουργών της Αριστεράς του λαού, που συνεχίζουν να πολεμούν την.... πλουτοκρατία αγοράζοντας πληθώρα σπιτιών! Πολλοί θα είναι εκείνοι που θυμούνται εκείνο το κωδικό πρόταγμα συμπεριφοράς περί σεμνού και ταπεινού κώδικα, που άδοξα φτούρησε για λίγο και χάθηκε σύντομα σαν πυγολαμπίδα χωρίς λάμψη, νέου κώδικα αξιακής παράστασης. Ο Κώδικας για την αξιοκρατία και αξιολόγηση έχει απαξιωθεί και ξεχνιέται άμα τη ορκωμοσία κάθε νέας Κυβέρνησης και να συζητιέται αενάως αναβαλλόμενος για την επόμενη προεκλογική συνθηματολογία. Μέσα σε αυτό είναι και ο συντηρούμενος νεποτισμός, η ευνοιοκρατία, η οικογενειοκρατία που δεν εξαφανίστηκαν με κανέναν κώδικα επιλογής.
- Ένας κώδικας που κουβαλάει μια μεγάλη άγραφη αξία του Ελληνικού Πολιτισμού, της αριστείας, γίνεται αντικείμενο μιας ιδεολογικής αντιπαλότητας, για να αμφισβητείται και να ισοπεδώνονται προσπάθειες και να εκφυλίζεται η ιδέα του ευγενικού ανταγωνισμού και θεμιτής άμιλλας αναγνώρισης των πρωτείων.
- Εκείνη η δηλωμένη επιδίωξη διακατοχής των αρμών της εξουσίας, ανατρέπει σε επικίνδυνο βαθμό όλους τους καθιερωμένους κώδικες εγγύησης της ομαλής λειτουργίας των συντεταγμένων κοινωνιών και συνοδεύονται από καταστάσεις αναρχίας, ανομίας, αταξίας και ανωμαλίας.
- Ακολουθώντας τη δικτυακή Βικιπαιδεία, πλουτίζεται υπερβολικά η ενημέρωση για την αξία των Κωδίκων, ή πιο εύστοχα των αξιακών κωδίκων, και ερμηνεύονται πολλά από τα ακραία κοινωνικά φαινόμενα που μολύνουν μέχρι ακυρώσεως την χρησιμότητα πολλών καθιερωμένων κωδίκων, και η Πολιτεία οδηγείται σε λύσεις οι οποίες «συγχωρούν» παραβατικότητες και εγκληματικές συμπεριφορές με τελικό αποτέλεσμα φαινόμενα σαν αυτό του χουλιγκανισμού, των καταλήψεων, και των καταστροφών, μέσα σε μια ατμόσφαιρα ζόφου, ανασφάλειας, τρόμου και αβεβαιότητας. Η επιδρομή της πανδημίας, η οποία διατρέχει το τρίτο έτος, με αόρατο το τέλος της και με πιθανές μεταλλακτικές συνέχειες, αφήνει και αρκετά νοσηρά κατάλοιπα ανομίας τα οποία έχουν ένα άλλο σύνολο κατεδάφισης και ακύρωσης διατάξεων πολλών αξιακών κωδίκων.
- Η έκταση των προστίμων (που δεν δόθηκαν συνολικά στατιστικά στοιχεία), τα οποία επιβάλλονται με τις αποφάσεις καταπολέμησης της πανδημίας, δίνει ένα άλλο μέτρο της ακυρώσεως πολλών αξιακών κωδίκων της συντεταγμένης πολιτείας.
- Αν μετρηθεί το σύνολο των επιβληθέντων προστίμων στους παραβάτες των ψηφισμένων διατάξεων αντιμετώπισης της πανδημίας, θα διαπιστωθεί και θα μετρηθεί η μεγάλη απαξίωση πολλών λειτουργικών κωδίκων της χώρας μας. Σε αυτή τη θεώρηση της προσβολής των κωδίκων την εποχή της Πανδημίας, εμφανίστηκαν έντονα τα φαινόμενα ανυπακοής, των μολυσματικών συνωστισμών και το κίνημα των ανεμβολίαστων και άλλων παράπλευρων συνεπειών, απειθαρχίας, με άγνωστες τις επόμενες εξελίξεις.
- Κάποιος ειδικός στα θεσμικά, και στις διατάξεις των θεματικών αξιακών κωδίκων, που αποτελούν τον κορμό λειτουργίας της Πολιτείας, θα βρει ασφαλώς, περισσότερα πέραν από τις τσάντες, τις βαλίτσες και τα πάμπερς.
- Η πανδημία μέσα στα στατιστικά της θα συμπεριλάβει τελικά και την αποσύνθεση των αξιών και των αρχών και των κανονισμών των κωδίκων.
- Και οι περιπλανήσεις του μέτοικου συνεχίζονται…

ο μέτοικος