Ο άνθρωπος και τα κοινά...

on .

 Στη ζωή μας συναντούμε πολλούς τύπους ανθρώπων, άλλους αδιάφορους, άλλους καλοπερασάκηδες που λέμε, άλλους να ’χουν ενδιαφέροντα και να θέλουν ν’ ανέβουν ψηλά για το δικό τους καλό, αλλά και για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους κι άλλους που λένε «τι με νοιάζει εμένα για τα κοινά».

Ωστόσο, όλοι πρέπει να ενδιαφερόμαστε για την έκβαση των κοινών πραγμάτων, έτσι αρμόζει σε μια οργανωμένη δημοκρατική κοινωνία. Όλοι μας οφείλουμε να ‘μαστε ενεργά μέλη για το καλό μας, αλλά και το γενικότερο συμφέρον.
Εδώ ας επισημάνουμε αυτά που έλεγε ο Περικλής στον Επιτάφιό του (Θουκυδίδης Περικλέους Επιτάφιος Κεφ. 40): «Τον μη των τοιούτων «κοινών» μετέχοντα, ουκ απράγμονα ηγούμεθα είναι, αλλά αχρείον», δηλαδή στη νεοελληνική γλώσσα «εκείνος που δεν ενδιαφέρεται για τα κοινά θεωρούμε πως είναι όχι μόνο αδιάφορος, αλλά και άχρηστος».
Με άλλα λόγια, πρέπει όλοι να συμμετέχουμε και να ενδιαφερόμαστε για τα κοινά, να εκλέγονται όμως για να κυβερνήσουν οι πιο άξιοι και ικανοί και πάντοτε με γνήσιες δημοκρατικές διαδικασίες κι όχι οι «απράγμονες» κι «αχρείοι», γιατί καμιά φορά συμβαίνει κι αυτό, και τότε αλίμονο στην Πολιτεία. Κι εδώ σήμερα, επ’ ευκαιρία των εμβολίων κατά της πανδημίας του ιού covid-19, έχουμε μερικούς –ευτυχώς λίγους- που αρνούνται να εμβολιαστούν, με διάφορα πολύ «φτηνά» επιχειρήματα και ισχυρίζονται τα εξής: «Εκείνοι που μας λένε να εμβολιαστούμε εξυπηρετούν συμφέροντα μεγάλα, πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρίες και δεν νοιάζονται για την υγεία μας».
Μάλιστα, προσπαθούν κάποιοι να βολευτούν και με πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ακόμα και δεν θέλουν να συμβάλουν στην ενίσχυση της υγείας τους, αλλά και στην προστασία της υγείας των συνανθρώπων τους. Εδώ να τονιστεί η μεγάλη ευθύνη της διοίκησης, της Πολιτείας, δηλαδή μιας καλώς οργανωμένης δημοκρατικής Πολιτείας. Η οποία διοίκηση - Πολιτεία πρέπει να είναι απαλλαγμένη από μικροκομματικά πολιτικά συμφέροντα και πρέπει να μη λογαριάζει το πολιτικό κόστος.
Τι φοβάται; Υπάρχουν Νόμοι, διατάξεις και σαφείς υποδείξεις και συμβουλές των ειδικών επιστημόνων της Υγείας, των λοιμωξιολόγων, και ειδικών ιατρών Παθολογίας και διευθυντών των ΜΕΘ, κ.ά., που εισηγούνται όσα πρέπει να γίνουν. Σύνεση, λοιπόν, συνεννόηση, αποφασιστικότητα και σωστές ενέργειες από όλους μας, χωρίς ακρότητες, γιατί αυτές πάντα μας βλάπτουν όλους ανεξαιρέτως.
Η υγεία είναι το ύψιστο αγαθό για τον άνθρωπο και πρέπει όλοι να την φροντίζουμε με τη λογική ότι αποτελούμε ένα ενιαίο σύνολο που οι αποφάσεις και πράξεις του ενός επηρεάζουν όλους τους υπόλοιπους.
Για τα κοινά λοιπόν μαζί όλοι πρέπει να ενδιαφερόμαστε, ιδίως σήμερα λόγω της πανδημίας, μπας και «σηκωθούμε ψηλότερα», όπως έλεγε κι ο αείμνηστος Μίκης Θεοδωράκης. Αυτό πρέπει να προσπαθούμε, για μια καλύτερη ζωή. Το αξίζουμε.