Τα «Aπάτητα βουνά» είναι της ζωής το μυστικό!

on .

Κι είναι εδώ μια εικόνα για χίλιες λέξεις. Κι είναι εδώ τυπωμένος ένας κόσμος ιδιαίτερος με τις δικές του συνήθειες. Ένας κόσμος γνωστός με τον δικό του τρόπο ζωής, τη δική του γλώσσα, τις ίδιες ευαισθησίες και το ένστικτο, την δική τους λογική. Ζούμε ως μέρος της ίδιας οικοσυστημικής αλυσίδας μαζί τους σε αλληλεξάρτηση και αλληλεπίδραση και ταυτόχρονα σε αντίθεση προς τα ζώα σε περισσότερα οικοσυστήματα. Συνυπάρχουμε στον Σμόλικα στο δεύτερο υψηλότερο βουνό της χώρας με τα αρπαχτικά πουλιά και στην Τύρφη με τα αγριόγιδα και τον λύγκα, τον νοτιότερο πληθυσμό της Βαλκανικής. Τα λέμε «ζώα» κι όμως είναι μέρος του εαυτού μας, της διάπλασης, της τροφικής μας αλυσίδας, της ενέργειάς μας, του οξυγόνου μας.
Τα δημοσιεύματα του γιαννιώτικου Τύπου στις 20 Γενάρη 2022 με τίτλο «Απάτητα βουνά» δεν είναι μόνο μια περιβαλλοντική μεταρρύθμιση. Δεν είναι μια απλή θεσμική προσπάθεια.
Είναι η οραματική έμπνευση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και της ομάδας Αμυρά. Εάν προσπαθήσει κανείς να την διευρύνει με νέους ορίζοντες και να εισχωρήσει βαθύτερα στην γεωμορφολογία της Ορεινής Ηπείρου θα διαπιστώσει με έκπληξη την τεράστια αναπτυξιακή πολυμορφία που κρύβεται στην αυξημένη παρθενικότητα των φυσικών και υδάτινων οικοσυστημάτων της.
Η θεσμική προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας είναι δυναμικός μοχλός ανάπτυξης. Με την σωστή επιλογή ενός αειφορικού αναπτυξιακού σχεδιασμού, την μικρότερη επίδρασή του στη φύση και την εντατική βίωσή της κατά την διάρκεια των διακοπών, δίνεται στην περιοχή το κλειδί για μια οικοτουριστική ανάπτυξη ιδιαιτερότητας.
Η φύση πρέπει να είναι φύση! Οι επικίνδυνες εξάρσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης των πόλεων και οι διαστάσεις που έχουν πάρει τα τελευταία χρόνια με την κλιματική αλλαγή, ανατρέπουν καθημερινά την αμφίβολη θεώρηση της μέχρι σήμερα οικονομικής πρακτικής και επιβεβαιώνουν την σπουδαιότητα του ρόλου των προστατευόμενων περιοχών. Η θετική φυσική εικόνα μιας περιοχής επηρεάζει ευνοϊκά τις μετακινήσεις του επενδυτικού κεφαλαίου και τις δημογραφικές εξελίξεις και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την θεμελίωση εργασιακών σχέσεων με ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή.