Κύριε Πρωθυπουργέ!

on .

Ο ερχομός ενός πρωθυπουργού στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, τα Γιάννινα, αποτελεί σημαντικό γεγονός, που σε αλλοτινές εποχές σήμαινε και την εξέταση των προβλημάτων της περιοχής. Τώρα έχουν αλλάξει τα πράγματα και δεν προβάλλεται τέτοια απαίτηση, καίτοι αυτονόητη. Βεβαίως ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έρχεται για μία συνεδριακή διαδικασία της ΝΔ, της οποίας ηγείται, οπότε δε θα έχει και το χρόνο να ασχοληθεί όσο ενδεχομένως θα ήθελε, με τα της Ηπείρου. Εμείς από τη στήλη αυτή θα του πούμε χωρίς περιστροφές κάποια πράγματα και όταν έχει χρόνο

ας τα επεξεργαστεί.
ΕΙΜΑΣΤΕ σίγουροι ότι ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά τα θέματά της, όπως κι ότι εξακολουθεί να παραμένει πρωταθλήτρια στην υπανάπτυξη και στη φτώχεια, παρά το γεγονός ότι έχουν διατεθεί (και συνεχίζουν) εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, χωρίς ωστόσο να πιάνουν τόπο. Ίσως μας πείτε, τι είναι αυτά που λέμε στον πρωθυπουργό, την ώρα μάλιστα που η πανδημία του κορωνοϊού θερίζει και που εκείνος ήρθε για τη ΝΔ. Ούτε που τον νοιάζει όμως τον κόσμο (σίγουρα κακώς) τι γίνεται με τα κομματικά προσυνέδρια και συνέδρια.
ΟΠΩΣ ασκείται η πολιτική αυτά ενδιαφέρουν τους παρατρεχάμενους, τους «διαδρομιστές» και τους εφαψίες της εξουσίας. Οι πολίτες είναι βυθισμένοι στην απελπισία, κυρίως δε οι επαγγελματίες που δε βλέπουν «φως στο τούνελ». Βρίσκονται σε απόγνωση και τα είπα- ξείπα κυβερνητικών στελεχών και ειδικών, επιδεινώνουν την κατάσταση. Η αμφισβήτησή τους προφανώς είναι δικαιολογημένη και γι’ αυτό μεγάλο μέρος του πληθυσμού αρνείται να εμβολιαστεί, προς το παρόν τουλάχιστον. Αποτέλεσμα, να γονατίζει το Σύστημα Υγείας -και τα νοσοκομεία της Ηπείρου- και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι υπάρχει δυσαρμονία λόγων και έργων, σε ό,τι αφορά τη θωράκισή του αφ ενός και την ενίσχυση - στελέχωσή του αφ ετέρου.
ΑΚΟΥΜΕ όμως και τον πρωθυπουργό να λέει, ότι παρά τα προβλήματα εξαιτίας της πανδημίας, η οικονομία πάει καλά και το αποδεικνύουν οι αριθμοί. Να υπενθυμίσουμε τη φράση του Γεωργίου Παπανδρέου ...«όταν ευημερούν οι αριθμοί, οι άνθρωποι δυστυχούν». Κάπως έτσι συμβαίνει και τώρα. Δε μας ενδιαφέρει τι λένε στον πρωθυπουργό οι συνεργάτες του στην κυβέρνηση και στο κόμμα -μπορούμε όμως να το υποθέσουμε, ότι οι Έλληνες ζούνε πλουσιοπάροχα. Οι Ηπειρώτες πάντως, όχι. Επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο, η ανεργία μαστίζει τους νέους και τις γυναίκες, που δε βλέπουν να έχουν στον ήλιο μοίρα. Στενεύουν οι ορίζοντες αντί να πλαταίνουν, με την εγκληματικότητα να «χτυπάει κόκκινο» και στα παραμεθόρια χωριά να μην μπορούν να κλείσουν μάτι από το φόβο.
ΚΑΙ ενώ οι τοπικοί ηγέτες θα έπρεπε να ανασκουμπωθούν για να χαράξουν νέους δρόμους και άλλες αναπτυξιακές πολιτικές, μαλώνουν για το ποιός θα διαχειριστεί τα σκουπίδια και ποιός θα επιβάλλει τις θελήσεις του. Ας φροντίσει να ενημερωθεί για τα καμώματά τους και δη των, φερομένων ως προστατευομένων του, κ.κ. Ελισάφ και Καχριμάνη (Δήμαρχο των Ιωαννίνων και Περιφερειάρχη, αντιστοίχως). Προκηρύξεις διαγωνισμών ακυρώνονται, έργα εκατομμυρίων απεντάσσονται ή διατρέχουν τέτοιο κίνδυνο, γίνεται λόγος για πόλεμο συμφερόντων και παζάρια. Όχι μόνο για τα σκουπίδια, αλλά και για άλλα έργα, όπως ο φωτισμός με led, οι απευθείας αναθέσεις, ενώ επέτρεψε η κυβέρνηση στην Περιφέρεια Ηπείρου να παίζει (παραχωρώντας της την αρμοδιότητα!) με τον οδικό άξονα Ιωαννίνων - Κακαβιάς και τη σύνδεση της Πρέβεζας με την Ιόνια οδό.
ΕΙΝΑΙ πολλά που πρέπει να προβληματίσουν τον κ. Μητσοτάκη και που συζητούνται με καθόλου κολακευτικούς χαρακτηρισμούς από τους πολίτες. Επί παραδείγματι, εδώ και δεκαετίες συζητείται και δήθεν ετοιμάζεται το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία και ανάδειξη της λίμνης Παμβώτιδας, για να θεωρείται πλέον κακόγουστο σήριαλ, που όμως δείχνει και την ανικανότητα ολοκλήρωσης ενός σωστού σχεδιασμού. Ξέρουν όμως όλοι τους να είναι αποτελεσματικοί στη στήριξη προσωπικών επιλογών, μηδέ εξαιρουμένου του Μητροπολίτη με την Ανώνυμη Εταιρία του, την επιχειρηματική του δραστηριότητα με την περιουσία της Βελλάς, με πακτωλό χρημάτων και από την Περιφέρεια.
ΕΧΕΙ όμως με πολλά να ασχοληθεί ο πρωθυπουργός, αλλά για αυτό έχει υπουργούς και συνεργάτες. Ας βγουν στο δρόμο να περπατήσουν χωρίς κουστωδίες, να συζητήσουν, να ρωτήσουν και θα μάθουν πολλά. Η Ήπειρος αξίζει πολλά περισσότερα από όσα της δίδονται και από όσα οι γυπαετοί που τη διαφεντεύουν, επιτρέπουν να γεύεται. Δε θα επικαλεστούμε ούτε τους Ευεργέτες, ούτε και την προσφορά των Ηπειρωτών στους αγώνες του Έθνους. Συμμετοχή στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας ζητούν οι Ηπειρώτες. Μερίδιο από το ενδιαφέρον της Πολιτείας απαιτούν... Ίσες ευκαιρίες και για τα παιδιά της, για να μην αλλάζουν χώρα για να επιβιώσουν. Τίποτε άλλο κύριε πρωθυπουργέ!