Αγωνιστής ανθρωπιάς όχι στα λόγια αλλά στις πράξεις

on .

Τον είχαμε γνωρίσει όταν εργαζόμασταν ως δημοσιογράφοι στα Γιάννινα, στην καθημερινή εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ».
Ο λόγος για τον αείμνηστο σοβαρό και διακεκριμένο δικηγόρο Αλέκο Σόφη, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών. Αγωνιστής ανθρωπιάς όχι στα λόγια, αλλά στις πράξεις. Η αξιοπρέπειά του, πραγματικά, ήταν ένα γνώρισμα της προσωπικότητάς του, που σε σαγήνευε.
Όπως σε εντυπωσίαζε και η συνέπεια στα πιστεύω του και η ανιδιοτέλεια με τα οποία τα υπηρέτησε.
Και η προσήλωσή του στις αρχές του, του κόστισε μια εξορία επί Χούντας.
Δεν αδιαφορούσε για την κοινωνία, στην οποία ζούσε και τα προβλήματά της, γι' αυτό κατά καιρούς αναμείχθηκε στα κοινά, διετέλεσε δήμαρχος Ιωαννιτών (για 11 ημέρες), αντιδήμαρχος και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου.
Παρουσία ζωντανή είχε στα δικηγορικά πράγματα της πόλης, πάντοτε με διακριτικότητα και σύνεση.
Ο ανθρωπιστικός θησαυρός στη συμπεριφορά του, στους οραματισμούς του, σ' όλη του τη ζωή ήταν από εκείνα τα στοιχεία, που πάντοτε θα τον κρατούν ζωντανό στην καρδιά και τη συνείδηση όσοι τον γνώρισαν.
Και έχει το προτέρημα, από τα ψυχικά επιτεύγματα της ζωής του, να στέκεται πάντοτε ολόρθος, όσο και αν διαβούν τα χρόνια, στη μνημοσύνη των ανθρώπων, που προσβλέπουν στην πνευματική παρακαταθήκη, που άφησε. Και προσμένουν από αυτή να ξεπηδήσει ο σπόρος να αλλάξει προς το καλύτερο ο κόσμος, κάτι που ήταν ο διαρκής αγώνας του και η συνεχής αγωνία του.
Μπορεί ο χρόνος να κυλά, να φεύγει, μα πάντοτε η ανάμνηση του Αλέκου Σόφη, θα φέρει δάκρυα πεθυμιάς, δάκρυα καρδιάς…