Το «τσαρδάκι» του Δήμου έχει τη δική του ιστορία!..

on .

Ο φίλτατος Γιάννης Κιτσολάμπρος έχει δημοσιεύσει στην προσωπική του στήλη "Αιχμές και νύξεις" του Πρωϊνού Λόγου (29 Μαΐου) σχόλιο με τον ανωτέρω τίτλο, ζητώντας την κατεδάφιση, του όπως το γράφει "τσαρδάκι", από το Δήμο Ιωαννιτών.

Το τσαρδάκι αυτό έχει τη δική του ιστορία την οποία θεωρώ σκόπιμο να ξαναθυμηθούμε εμείς οι κάποιας ηλικίας και να γίνει γνωστή και στους νεώτερης ηλικίας.
Στον ευρύτερο χώρο με την ονομασία "Κουραμπάς" είχε δημιουργηθεί προς τα τέλη της δεκαετίας του '20 ένας ωραιότατος βαθύσκιος χώρος με αλέες, άνθη και πανύψηλα καλλωπιστικά δέντρα (ορισμένα σώζονται και σήμερα), κατάλοιπα μιας άλλης εποχής, με την ίδια ονομασία, δηλ. Κουραμπάς. Ένας θαυμάσιος ανθόκηπος με θάμνους και άνθη. Αποτελούσε το μόνο κέντρο αναψυχής και διασκέδασης στο κέντρο της πόλεως, μέσα στα όρια του Δήμου. Το κέντρο αυτό λειτούργησε ως μοναδικό για πολλές δεκαετίες προ και μετά το μεγάλο πόλεμο. Άφησε εποχή και ήταν γεμάτο αναμνήσεις στους παλιούς Γιαννιώτες. Το τραγούδησαν οι Γιαννιώτες στις διασκεδάσεις τους. Ας θυμηθούμε μόνο ένα στιχοπλάκι σχετικό: «Στα Γιάννενα στον Κουραμπά / λαλούν αηδόνια και πουλιά».
Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 μέρος του χώρου αυτού παραχωρήθηκε από το Δήμο Ιωαννιτών στον EOT για την ανέγερση στην πόλη μας μεγάλου και σύγχρονου ξενοδοχείου, απαραίτητου για την ανάπτυξη του τουρισμού, του γνωστού μας ως ΞΕΝΙΑ. Σε μια άκρη του χώρου χτίστηκε μικρό κτηριάκι, εργοτάξιο, απαραίτητο για την ανέγερση του Ξενία. Ο Δήμος μόλις ανέλαβε τη διαχείριση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος εκμεταλλεύτηκε την ύπαρξή του, επισκεύασε το κτηριάκι αυτό του εργοταξίου, το "τσαρδάκι", και το χρησιμοποίησε ως καφενείο, μαζί με τον υπόλοιπο και ακάλυπτο χώρο της έκτασης, ως χώρος αναψυχής, με την ίδια ονομασία, Κουραμπάς. Ως καφενείο (καφετέρια θα λέγαμε σήμερα) το πρωί, ως ουζερί το μεσημέρι και ως θαυμάσιο κέντρο, μπυραρία, το βράδυ. Η εξυπηρέτηση των πελατών γινόταν από την κουζίνα του ξενοδοχείου Ξενία, του οποίου αποτελούσε άλλωστε εξάρτημα. Για εξυπηρέτηση των πελατών ο Κουραμπάς είχε δική του είσοδο καγκελόφρακτη, ακριβώς αριστερά από το τσαρδάκι. Κι επάνω στη σιδερόφραχτη και κλειστή πλέον είσοδο υπήρχε ημικυκλικά γραμμένη η επιγραφή ΚΟΥΡΑΜΠΑΣ για να θυμίζει σ' εμάς, της κάποιας ηλικίας, παλιές αναμνήσεις.
Μετά την αντικατάσταση του Ξενία το 2006 από το υπερσύγχρονο πεντάστερο ξενοδοχείο GRAND SERAI - ΧΕΝΙΑ ο χώρος αυτός αξιοποιήθηκε για πάρκινγκ του νέου ξενοδοχείου και το τσαρδάκι έμεινε έρημο και φτωχό, στην άκρη λησμονημένο, για να θυμίζει σε μας που διερχόμαστε παλιές καλές ημέρες και δόξες της τότε Γιαννιώτικης κοινωνίας. Αργότερα αφαίρεσαν τα γράμματα της ημικυκλικής επιγραφής ΚΟΥΡΑΜΠΑΣ. Σήμερα παραμένει μόνο η βάση της επιγραφής αυτής. Η κλειστή καγκελόπορτα και ο διάδρομος που ακολουθεί μαρτυρούν ακόμη την κάποτε ύπαρξή του.
Χάθηκε ένα ακόμη τοπωνύμιο από τα ιστορικά της πόλεως μας. Οι μελλοντικοί ιστορικοί της θα ψάχνουν να βρουν τι ήταν, πως ήταν και τι απέμεινε από τον κάποτε ΚΟΥΡΑΜΠΑ.