Αφήστε τους γιατρούς έξω από τα Κόμματα!

on .

Οι διακεκριμένοι και υπεύθυνοι επιστήμονες ενημερώνουν και προειδοποιούν: Είμαστε στην πιο δύσκολη περίοδο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Χρειάζεται από όλους υπευθυνότητα, σοβαρότητα, ατομική ευθύνη, ώστε η Ελλάδα να μην ακολουθήσει το δρόμο της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Αμερικής.
Πρόκειται για κράτη που έχουν πολύ καλύτερες νοσοκομειακές υποδομές και  πολύ  ισχυρότερες οικονομίες. Μέχρι σήμερα η Ελλάδα παίρνοντας νωρίτερα τα ίδια μέτρα που οι άλλες χώρες τα έλαβαν με καθυστέρηση, τα πάει καλύτερα, έχει πετύχει να περιορίσει την ταχύτατη μετάδοση της νόσου. 
Ακόμη καλύτερη είναι η κατάσταση στην Ήπειρο. Λίγα τα κρούσματα, τα προληπτικά μέτρα -παρά τις παρεκτροπές μιας μικρής πλειοψηφίας- αποδίδουν και το σημαντικότερο ίσως είναι ότι οι ιχνηλατήσεις των ασθενών ήταν -όπως αποδεικνύεται-  άμεσες και αποτελεσματικές. 
Τα νοσοκομεία της Ηπείρου κατά γενική ομολογία, μέχρι σήμερα, ανταποκρίνονται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, χάρη ασφαλώς στην προετοιμασία που έγινε, στο έργο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, βεβαίως όμως και χάρη στον χαμηλό αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, τα οποία δεν έθεσαν σε δοκιμασία τις αντοχές τους. 
Παρά ταύτα, οι Ηπειρώτες γίνονται αποδέκτες ενός πρωτοφανούς «συνδικαλιστικού πολέμου», ο οποίος στην πραγματικότητα έχει στόχο να αποδομήσει το βαθμό ετοιμότητας των νοσοκομείων μας, να αμφισβητήσει τα μέτρα που λαμβάνονται και να προβάλλει συνεχώς μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις. Παραποιούνται ακόμη και  γεγονότα,  που υπό άλλες συνθήκες ίσως θα μπορούσαν να βρουν ευήκοα ώτα, πλην όμως σε περίοδο παγκόσμιας πανδημίας, είναι επιεικώς απαράδεκτα. 
Πρωταγωνιστές στον «κατήφορο» αυτό, είναι οι μικρές εκείνες μειοψηφίες που εκμεταλλευόμενες την αδιαφορία των πολλών, θέτουν υπό τον έλεγχό τους σωματεία και συνδικαλιστικούς φορείς και στη συνέχεια εμφανίζονται ως οι εκφραστές του συνόλου των συναδέλφων τους και ως οι… κατέχοντες την απόλυτη αλήθεια! Βέβαια δεν είναι μόνοι τους στο «έργο» αυτό: Έχουν βοηθούς και εμπνευστές ορισμένους πολιτικούς, αλλά και μικρά κόμματα, που θεωρούν ότι με τον Κορωνοϊό και με το Εθνικό Σύστημα Υγείας,  βρήκαν πεδίο για να κάνουν αισθητή την παρουσία τους!
Ο καθένας επιλέγει το δρόμο του, επιλέγει τον τρόπο με τον οποίο θα απευθυνθεί στους πολίτες. Όσα όμως υποστηρίζουν και διατυμπανίζουν -ακόμη και με αφίσες στους δρόμους που θα μπορούσαν να γίνουν… μάσκες για τους γιατρούς για τους οποίους κατά τα άλλα κόπτονται- αφήνουν παντελώς αδιάφορη τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων και είναι… υπεράνω κριτικής!
* * *
Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου (Ε.Ι.Ν.Η.), η οποία χθες εξέδωσε μια απίστευτη ανακοίνωση  σε περιεχόμενο, επιχειρήματα, ύφος και λεξιλόγιο. 
- Επιτίθεται κατά της πλειοψηφίας του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων και του Προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, επειδή τόλμησαν να εκφράσουν την άποψή τους για την κατάσταση που υπάρχει σήμερα σε αυτό. Και επειδή δεν ταυτίζονται με τις δικές τους θέσεις τους κατηγορούν για «φιλοκυβερνητικές θέσεις», αυτοί που την ίδια ώρα αναμασούν  αστήριχτα επιχειρήματα αντικυβερνητικών μέσων ενημέρωσης και πολιτικών της αντιπολίτευσης. 
- Συκοφαντούν συναδέλφους τους, όπως την Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων, καθηγήτρια Ιατρικής και Πρόεδρο της Επιτροπής Λοιμώξεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων ότι λειτουργεί «με κίνητρο την συγκάλυψη της επικίνδυνης καθυστέρησης της στελέχωσης των νοσοκομείων…».
- Επιχειρούν σε καιρό παγκόσμιας πανδημίας και σε περίοδο μάλιστα κορύφωσής της, να λύσουν «συνδικαλιστικές διαφορές» που ανάγονται στο παρελθόν, όπως για τη σιωπή σε «επιθέσεις ΜΑΤ…» κλπ.
- Ανησυχούν για αποφάσεις που μπορεί να λάβει ή να μη λάβει η Κυβέρνηση  στο  επόμενο διάστημα, για άλλο προσωπικό του νοσοκομείου (π.χ. καθαρίστριες) αντί να προτάσσουν το επίπεδο της καθαριότητας και όχι το είδος των συμβάσεων, που είναι άλλων αρμοδιότητα. 
- Οι… ακηδημόνευτοι συνδικαλιστές αναπαράγουν τα επιχειρήματα της Αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ και άλλων αριστερών ομάδων) για επίταξη ιδιωτικών κλινικών, όταν ήδη αυτό προβλέπεται από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και όταν ήδη ανακοινώθηκε ότι αυτό θα γίνει ανάλογα των αναγκών που θα προκύψουν. 
- Αναμασούν  την προπαγάνδα των ίδιων κομμάτων, που ελλείψει άλλων επιχειρημάτων, επιχειρούν να προκαλέσουν σύννεφα σκανδαλολογίας για το κόστος των ιδιωτικών ΜΕΘ, όταν ήδη έχουν δοθεί εξηγήσεις και όταν όφειλαν ή οφείλουν να γνωρίζουν, ότι αυτό καθορίζεται σύμφωνα με διεθνείς επιστημονικές μελέτες. 
- Εκεί που πραγματικά χάνεται ο έλεγχος, είναι στο απίστευτο λεξιλόγιο που χρησιμοποιούν και το οποίο δεν μπορεί να εκφέρεται από επιστήμονες και δη ιατρούς. Μιλάνε για «γαργάρα», «τουμπεκί», «κάνουν την πάπια» κ.α., προφανώς επηρεασμένοι από τη… Σχολή Πολάκη, που τέλειωσε όμως και δεν έχει σχέση με το δημόσιο διάλογο. 
- Για την «πάπια» μάλλον είναι καιρός να κοιταχθεί η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΕΙΝΗ στον καθρέφτη: Αυτή που τώρα βγάζει «μύδρους» κατά πάντων, να εξηγήσει στους πολίτες έστω και τώρα, τι έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια για να σταματήσουν τα φακελάκια που κυριαρχούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και έχουν διαλύσει οικογένειες ασθενών. Μήπως δεν το αντιλήφθηκε ή μήπως θεωρεί ότι τα μέλη της είναι «αμόλυντα»; 
Στην τρισέλιδη ανακοίνωση επαναλαμβάνονται τα περί ελλείψεων σε προστατευτικά υλικά, στις ενημερώσεις που πρέπει να γίνονται κλπ, που έχουν αναδειχθεί κατ’ επανάληψη, έχουν αναγνωριστεί από την Κυβέρνηση και για τα οποία γίνονται προσπάθειες να καλυφθούν. Άλλωστε σε καθημερινή βάση γίνεται μνεία στο χρόνο που χρειαζόμαστε για να προετοιμαστεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας ώστε να είναι έτοιμο στο τελικό στάδιο εκδήλωσης της πανδημίας. 
Αυτά φαίνεται δεν πρέπει να τα έχει ακούσει η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΕΙΝΗ, η οποία επιμένει να ζητά «εδώ και τώρα» όλα τα μέτρα, όλες τις αποφάσεις σύμφωνα με τις δικές της επιταγές.
* * * 
Οι πολίτες,  οι επίσημες αρχές της Ηπείρου αναγνωρίζουν το έργο των ιατρών και του λοιπού προσωπικού των Νοσοκομείων. Δεν μπορούν όμως να δεχθούν την επανεμφάνιση ενός αρρωστημένου σκηνικού που στήνεται ώστε και οι γιατροί -το σύνολο και όχι αυτοί που λέγονται συνδικαλιστές- να συρθούν πίσω από κομματικές γραμμές.
Είναι ολέθριο, είναι καταστροφικό και ας μην το αντιλαμβάνονται σήμερα οι υποκινητές και οι εμπνευστές τους. Ας κάνουν υπομονή, ας σκεφθούν και τον αντίκτυπο που έχει στους πολίτες η ακατάσχετη κινδυνολογία και ας κηρύξουν… ανακωχή. Μετά τη λήξη του συναγερμού, ας επανέλθουν και ας λύσουν τις διαφορές τους, με όποιον τρόπο αυτοί επιθυμούν, ακόμη και μέσα από τα κομματικά γραφεία. 
Τώρα όμως σύνεση, συναίνεση, ατομική αλλά και συλλογική ευθύνη, σοβαρότητα και υπευθυνότητα…

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ