Οι ευεργέτες και το χρέος μας...

on .

Στους χαλεπούς καιρούς αναπτύχθηκε στους ξενιτεμένους Ηπειρώτες η ιδεολογία του «ευεργετισμού». Σύμφωνα με την ιδεολογία αυτή, εκ της ευεργεσίας πηγάζουν όλες οι αρετές καθώς εκ της δικαιοσύνης όλα τα καθήκοντα: «τίμιος είναι όστις δεν αδικεί και ενάρετος όστις ευεργετεί».
Οι Ευεργέτες συνέβαλαν στην πολιτική, πολιτισμική και οικονομική αναγέννηση του ελληνικού έθνους. 
Στην εποχή μας, όπου οι αξίες δοκιμάζονται και η πατρίδα μας περνάει από κρίση σε κρίση, είναι επιτακτική η ανάγκη αναβίωσης του ευεργετισμού. Ο λόγος είναι απλός: την ιδεολογία αυτή τη διαρρέει σταθερά και αναλλοίωτα ένα σύστημα από αξίες. Και είναι αυτές οι αξίες που συγκροτούν την παράδοση και υποδεικνύουν με συνέπεια την πορεία μας προς το μέλλον. Είναι αυτές οι αξίες που δίνουν συνέχεια και συνέπεια στην ανθρώπινη περιπέτεια, είναι αυτές οι αξίες που συνδέουν τις γενεές, αλλά και δίνουν συνοχή στην κάθε γενεά.
Ο Γ. Σεφέρης στην ομιλία του κατά την απονομή του βραβείου Νόμπελ τόνισε: είναι μικρός ο τόπος μας, αλλά η παράδοσή του είναι τεράστια και το πράγμα που τη χαρακτηρίζει είναι ότι μας παραδόθηκε χωρίς διακοπή... 
Στη σημερινή εποχή όπου το άτομο εξατομικεύεται και το συλλογικό πνεύμα ολοένα και περισσότερο υποτάσσεται στους έντονους ρυθμούς της τεχνοκρατικής εποχής, τα ζητούμενα είναι: η συλλογική συνείδηση, η κοινωνική συνοχή και η ξανα-ανακάλυψη του διπλανούς μας. Οι αξίες αυτές ήταν ο οδηγός των Ευεργετών.
Το χρέος μας σ’ αυτούς που άνοιξαν ρωγμή μεσημβρίας εν ώρα μεσονυκτίου είναι μεγάλο και το περιγράφει με τον πιο δόκιμο και τελεσίδικο τρόπο ο Θουκυδίδης: ανδρών επιφανών έργω γενομένων, έργω και δηλούσθαι τας τιμάς.
Η πόλη μας, πρωτεύουσα της Ηπείρου, δίκαια διεκδικεί τον τίτλο «πόλη των Ευεργετών». Για τον λόγο αυτό ένα λιτό μνημείο, αναφορά στους Ευεργέτες και τον Ευεργετισμό, είναι υποχρέωση των Ηπειρωτών. 
* * * 
Πρόταση: Η Γ.Γ. Περιφέρειας Ηπείρου, Ο Δήμος Ιωαννιτών και το Ριζάρειο Ίδρυμα να αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλία για την ανέγερση, μετά από καλλιτεχνικό διαγωνισμό, μνημείου Ευεργετών στην πόλη των Ιωαννίνων. Ένα οφειλόμενο χρέος...

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΣΣΑΛΑΣ, E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.