Πρωτογενής τομέας και διαχείριση αποβλήτων!

on .

Τα θέματα που απασχολούν την περιβαλλοντική διαχείριση της πτηνοτροφίας και της κτηνοτροφίας στον τόπο μας έχουν συζητηθεί αρκετές φορές από τους αρμοδίους φορείς (ΓΕΩΤΕΕ, Συνεταιρισμούς, Ιδιώτες, κλπ.). Επανήλθαν δε πρόσφατα στη επικαιρότητα με τη σχετική ανακοίνωση του Δήμου Ιωαννιτών.
Όλοι γνωρίζουμε, άσχετα εάν σιωπούμε, ότι η αναγκαιότητα διαχείρισης των πτηνοτροφικών και των κτηνοτροφικών αποβλήτων είναι άμεση, καθότι η ανεξέλεγκτη και άναρχη εναπόθεσή των στο περιβάλλον προξενεί σημαντικά προβλήματα.
Παρότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν διερευνηθεί και καταγραφεί οι βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές για την μείωση της ποσότητας και η ορθή διαχείριση αυτών των αποβλήτων, η χώρα μας και ειδικά η Ήπειρος, μια περιοχή με αρκετές μονάδες πτηνοτροφικές και κτηνοτροφικές έχει επισημανθεί επανειλημμένως ότι δυσκολεύεται ακόμη να παρακολουθήσει τις τεχνολογικές και οργανωτικές αυτές εξελίξεις.
Οι απαιτήσεις που θέτει η Ε.Κ. να λειτουργούν μονάδες διαχείρισης των πτηνοτροφικών αποβλήτων, δυστυχώς στην περιοχή μας ατόνησαν και γνωρίζουμε τους λόγους. Καθότι όμως η πτηνοτροφία και η κτηνοτροφία στην Ελλάδα αποτελεί μια πολύ σημαντική πηγή εισοδήματος για τους πληθυσμούς της υπαίθρου, πρέπει να βοηθήσουμε ώστε να συνεχιστεί η ανάπτυξη του πρωτογενούς αυτού τομέα, με εκσυγχρονισμό και βελτίωση των «πτηνό - κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων»,  με  χρηματοδότηση στην έρευνα και την  προστασία του περιβάλλοντος.
Έχουμε χρέος να παρέχουμε τη σωστή καθοδήγηση, για την εφαρμογή ορθών πρακτικών σε όλους τους ασχολούμενους με πτηνοτροφικές ή κτηνοτροφικές δραστηριότητες, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της περιβαλλοντικής νομοθεσίας όπως η αποτροπή της ρύπανσης των υπογείων και επιφανειακών νερών από τα νιτρικά ιόντα που προέρχονται από μη επεξεργασμένα κτηνοτροφικά απόβλητα (μέσω διήθησης ή επιφανειακής απορροής) και όλοι μαζί να συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος.
Δυστυχώς, σε γενικό επίπεδο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, η τήρηση των περιβαλλοντικών ορών από τις επιχειρήσεις και η επιτήρηση των δραστηριοτήτων από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς στα περιβαλλοντικά θέματα, βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο. Η συνεχής ενημέρωση των υπευθύνων εκπροσώπων των επιχειρήσεων επί των περιβαλλοντικών θεμάτων ανά κατηγορία δραστηριότητας, πιστεύω θα οδηγήσει στην αποτροπή της ρύπανσης, καθότι το γενικό περιβαλλοντικό πρόβλημα του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων αποτελεί κίνδυνο για την δημόσια υγεία.    

* Ο Δημήτρης Μακρής είναι Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε., ειδικευμένος σε θέματα εγγείων βελτιώσεων και υδραυλικών έργων υποδομής.