Σεισμικά και άλλα ταρακουνήματα…

on .

- Τα σενάρια των σεισμών επανέρχονται απρόσκλητα και χωρίς επικοινωνιακή μεσιτεία,  τόσο συχνά και τόσο φοβικά που αποτελούν αφορμή να ψαχνόμαστε για… ρωγμές και σε άλλα φαινόμενα και γεγονότα που καθημερνά βιώνουμε.
- Η τραγική επικαιρότητα των σεισμών στην γειτονική μας Αλβανία, μας ταρακούνησε, όχι μόνο με τα σεισμικά κύματα που κούνησαν και τα δικά μας σύνορα, αλλά κίνησαν και τα ανθρωπιστικά συναισθήματα και την παράδοση αλληλεγγύης του λαού μας προς τον Αλβανικό λαό  σε μια σχεδόν πανελλήνια έκταση.
- Η παρουσία εκεί των σωστικών συνεργείων ΕΜΑΚ, και άλλων φορέων προσφοράς συνδρομής και άλλης βοήθειας δημιούργησε μια άλλη ατμόσφαιρα για τον Αλβανικό λαό και την εξουσία, ένα γεγονός που  ανέδειξε  μια συμπάθεια για τους γείτονές μας. Αντίστοιχα και οι Αλβανοί επίσημοι και  λαϊκοί μίλησαν με καλά λόγια για την Ελληνική παρουσία και συμπαράσταση.
- Η εικόνα που φάνηκε  από την πρώτη στιγμή, θύμισε κάτι από το 1990-91 με την κατάρρευση του καθεστώτος του Χότζα, το άνοιγμα των συνόρων, το κύμα των προσφύγων και η βοήθεια που προσφέρθηκε τότε από την Ελλάδα σαν Κράτος και σαν λαός, είχε πολλές ευκαιρίες να εκτιμηθεί από τους Αλβανούς σαν κοινωνία και σαν διοίκηση.
- Εκείνη η «προσφυγιά», των χιλιάδων ανθρώπων, η επόμενη περίοδος μέχρι σήμερα, με την εργασία και απασχόληση πολλών χιλιάδων Αλβανών στην χώρα μας, μετράει με πολλές στατιστικές  εκείνους που ζουν στη χώρα μας, που ευδοκιμούν και προκόβουν επιχειρηματικά, τα παιδιά που φοιτούν στα σχολεία μας μετέχοντα της ημετέρας παιδείας, οι ελληνοποιήσεις ακόμη και η στράτευσή τους στο στρατό, αποτελούν στοιχεία που πρέπει να εκτιμηθούν με νέα κριτήρια τώρα μάλιστα που η ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δρομολογημένη.
- Οι σεισμοί αυτοί έδειξαν και κάτι άλλο, επίσης σημαντικό, για τις σχέσεις των δύο χωρών και των λαών, κάτι που ασφαλώς θα  εξέπληξε πολλούς, το γεγονός ότι πολλοί σεισμόπληκτοι σε συνεντεύξεις στα πολλά κανάλια μιλούσαν ελληνικά, μερικοί μάλιστα και με καλή άρθρωση και έκφραση.      
- Ο αριθμός των θυμάτων, οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη κοινότητα με τους άστεγους  και η έκταση των ζημιών στις οικοδομές φαίνεται ότι είναι μεγάλες και θα χρειαστεί χρόνος και δαπάνες για την αποκατάσταση. Και η βοήθεια που θα χρειαστεί είναι επίσης μεγάλη.
- Οι δημοσιογραφικές εντυπώσεις, από τη συμπεριφορά των σεισμόπληκτων απέναντι στην ελληνική εκεί παρουσία και βοήθεια, η καλή ατμόσφαιρα και το κοινωνικό περιβάλλον, μας οδηγεί σε μια διαπίστωση ότι το άνοιγμα των συνόρων το 1990-91 και ο τρόπος αντιμετώπισης του κύματος των φυγάδων τότε, παρόλα τα προβλήματα και την έκταση που είχε, αντιμετωπίστηκε αρκετά ικανοποιητικά ώστε σήμερα μετά από σχεδόν 30 χρόνια η παρουσία και δραστηριοποίηση των τότε φυγάδων, να έχει ενσωματωθεί  σε βαθμό που η επικοινωνία των δύο χωρών και των λαών να μη έχει ακραία προβλήματα. Ίσως τότε μια πιο μεθοδική αντιμετώπιση, να είχε ακόμη πιο καλύτερα αποτελέσματα.
- Αλλά πρέπει να εκτιμηθεί ότι εκείνοι οι φυγάδες, ή πρόσφυγες  δεν μετατράπηκαν σε  «επιδοματούχους» και «βοηθηματούχους» αλλά έπεσαν στην πιάτσα, σε όλες τις εργασίες, ανέπτυξαν δεξιότητες και ειδικεύσεις και βγήκαν στην ελεύθερη αγορά,  με αποτελέσματα πολλές φορές να προκαλούν τον θαυμασμό. Μάλιστα σε  κάποιες αγροτικές και κατασκευαστικές-δομικές εργασίες  να έχουν αφήσει την σφραγίδα τους και να διασώσουν έναν μεγάλο παραδοσιακό πλούτο λαϊκής αρχιτεκτονικής.
- Με τέτοιες σκέψεις είναι αναπόφευκτη μια σύγκριση με τους σημερινούς πρόσφυγες ή μετανάστες, οι οποίοι  ούτε τη γλώσσα μας μαθαίνουν για μια συνεννόηση και προσέγγιση με τον λαό και την κοινωνία, ούτε προσπαθούν να εργαστούν κάπου, έστω και περιστασιακά, και «παράνομα»(!), για να ενταχθούν  στην ελληνική κοινωνία. Οι ειδικοί επιστήμονες  μπορούν τώρα να συγκρίνουν τα δύο αυτά προσφυγικά κύματα στα οποία δοκιμάζεται ο Ελληνικός λαός και η κρατική λειτουργία, για να  βρουν τα αίτια των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών για την διασπορά των προσφύγων σε ανοιχτά, και κλειστά συγκροτήματα.
- Το πρόβλημα σήμερα με το μεταναστευτικό αποτελεί ένα άλλο  «μετασεισμικό» ταρακούνημα, που είναι άγνωστο πως θα εξελιχθεί και τι «μετασεισμική ακολουθία» θα έχει.
- Οι σεισμοί στην Αλβανία, με τα ταρακουνήματα να συνεχίζονται και με την  ανησυχία που μας κατέχει η γνωστή σεισμικότητα της χώρας μας, και η πιθανότητα να ξυπνήσουν παλιά γνώριμα ρήγματα, πρέπει να μας κάνει να είμαστε έτοιμοι για «μάχες», για κάποιες άλλες μάχες που προκαλούν τα κύματα από την Ανατολή.
- Και είναι και μια ακόμη ευκαιρία να δούμε τους σεισμούς της Αλβανίας, και την καλή ατμόσφαιρα και «χημεία» που διαπιστώνεται στις σχέσεις των δύο λαών, για μια βοήθεια, εκτός από τις βιοτικές ανάγκες και τα συσσίτια, και για μια άλλη προσέγγιση εν όψει της ένταξης της Αλβανίας στη Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι μια ευκαιρία. Στην Αλβανία μιλούν και Ελληνικά. Η γλώσσα μας είναι ένα μεγάλο επενδυτικό κεφάλαιο. Ας το δούμε και έτσι…
- Να το δούμε και στα Γιάννενα, που νοιώσαμε και τους σεισμούς και τώρα, και τότε, με το μεγάλο κύμα των φυγάδων, πολλοί από τους οποίους ζουν και στη γειτονιά μας και τα παιδιά τους πάνε στα δικά μας σχολεία και Πανεπιστήμια και κάποια, ακρίτες, μας φυλάνε και τα σύνορά μας στο Αιγαίο.

Και οι περιπλανήσεις του Μέτοικου συνεχίζονται…

ο μέτοικος