Επιλογή - Εκλογή - Διαλογή!

on .

- Δύσκολες  και οι περιπλανήσεις στις διαδρομές, πεζοδρομιακές ή διαλογιζόμενες  και σκεπτικές.
- Σε όποιον χώρο κι αν περιπλανηθεί και όποιο θέμα και αν θελήσει κανείς να αναλύσει, τελικά θα σταθεί περιεργαζόμενος στα τρίστρατα για μια επιλογή.
- Παλιότερα, στα κολλυβογράμματα που μαθαίναμε,  ένας πρώτος κανόνας επιλογής δρομολογίου  ήταν επιγραμματικά και σύντομα, να διαλέξεις τον «δρόμο της αρετής ή τον δρόμο της κακίας».
- Τώρα συνεχώς το τοπίο περιγράφεται  στα τρίστρατα στα δυό στενά», και η λύση  κατευθύνεται  «στον τρίτο δρόμο» που συνήθως είναι αδιέξοδος».
- Όποιο θέμα, πρόβλημα, σχέδιο, στόχος και αν βγεί προς λύση θα περάσει  από τα τρίστρατα της επιλογής, της διαλογής για μια εκλογή  που τελικά την τρώει και την απαξιώνει ο χρόνος.
- Αν θέλαμε να πιαστούμε από ένα χαρακτηριστικό  θέμα, που έτσι εξελίσσεται, είναι αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων,  των σκουπιδιών  της πόλης, των προαστίων και των χωριών  μας  τα οποία αστικοποιούνται  μιμητικά  με πεζοδρόμια,  πολυτελείς φανοστάτες, και άλλες νεωτεριστικές ιδέες  που αλλοιώνουν βάναυσα την εικόνα των οικισμών.
- Το θέαμα που παρουσιάζουν οι κάδοι, είναι αποκρουστικό και ντροπιαστικό, μέσα και έξω επικρατεί μια αναρχία και ανευθυνότητα στη διαχείρισή τους.
- Το πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών έχει ηλικία πολλών ετών, και ακόμη όπως φαίνεται και όπως δείχνουν τα σκουπίδια στους ρυπαινόμενους  βάναυσα και καταστροφικά  κάδους,  δεν φαίνεται πως κάποια λύση είναι προ των πυλών της πόλης  και των περιχώρων.
- Και εδώ κάπου εμφανίζεται να κυριαρχεί και να δρα η περί τρίστρατων  προοδευτική ιδεολογία με την άποψη ότι η καλύτερη λύση, μετά από επιλογή-εκλογή- διαλογή, είναι τα σκουπίδια στην αυλή του γείτονα, στον απέναντι μαχαλά, και σε άλλη πόλη.
- Παίρνοντας  το υποπρόβλημα της αφισοκόλλησης επάνω στους κάδους, και σε κάθε περιποιημένη πρόσοψη νοικοκυρίστικου κτίσματος, όπου πολιτικοί, πολιτιστικοί και άλλοι φορείς, οι οποίοι  εκθέτουν και  εκποιούν εκεί, το επίπεδο του πολιτισμού που  θέλουν να προβάλλουν, αυτό είναι ένα δείκτης της εξέλιξης και της προόδου και της λύσης του προβλήματος  των σκουπιδιών.
- Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, του κτιρίου της Περιφέρειας και του πάρκινκ του ξενοδοχείου Ολυμπίκ, που στις επιφάνειες των τοίχων τους αντιμάχονται η ρύπανση και οι συνεχείς προσπάθειες καθαρισμού. Αλλού η κατάσταση είναι χειρότερη αφού οι ιδιοκτήτες κουράστηκαν και οικονομικά δεν αντέχουν να καθαρίσουν αυτή όλη την «ιδεολογική» και «πολιτιστική» επίμονη ρύπανση.
- Και είναι μια επίκαιρη αναδρομή να θυμηθούμε, αλλά κυρίως να αναλογιστούμε, αν με τέτοια εμφάνιση της πόλης θα μπορούσε να σταθεί ως πρωτεύουσα της Ευρώπης, που κυνηγήθηκε και απέτυχε.
- Και τώρα, για το άμεσο μέλλον, και με την επικαιροποίηση της εκστρατείας για την επέτειο των διακοσίων χρόνων της δημιουργίας  του Ελληνικού Κράτους,  θα μπορέσει έτσι να σταθεί η πόλη  στην «αναγενόμενη» και «διαφημιζόμενη» μια Νέα Ελλάδα, μιας Νέας Εποχής, που πολλά φουρούσια  της φόρεσαν για να γίνει η Νέα και Έξυπνη πόλη!.
- Αυτή η ωραία εκδήλωση που γίνεται στα Γιάννενα, από τις εφημερίδες «ΒΗΜΑ» και «ΝΕΑ» να προβληθεί  η πόλη σαν  «πόλη του Ελληνικού Διαφωτισμού», και η Ήπειρος σαν η «πατρίδα  της Εθνικής ευεργεσίας», δείχνει τον δρόμο για έναν μεγάλο αγώνα να αλλάξει  τη θλιβερή αληπασάδικη  εικόνα της  και την μπέϊκη κληρονομιά, με μια γιγαντιαία προετοιμασία και προσπάθεια για ένα άλλο πρόσωπο της πόλης και της ιστορίας και της προσφοράς  στην πορεία ανάπτυξης του  Νέου  Ελληνικού Κράτους.
- Ηπειρώτης ήταν και ο Καποδίστριας,  ο πρώτος Κυβερνήτης,  Ηπειρώτης ήταν και ο Γεώργιος Σταύρος ο πρώτος τραπεζίτης, Ηπειρώτης ήταν και ο Κωλέττης  ο πρώτος κοινοβουλευτικός πρωθυπουργός, Ηπειρώτες ήταν και οι Σουλιώτες που θυσιάστηκαν  στον αγώνα του 21, Ηπειρώτης ήταν και ο Δομπόλης που στήριξε το πρώτο Πανεπιστήμιο της νέας χώρας. Τα μεγάλα ιδρύματα Ακαδημία, Αστεροσκοπείο, Αρσάκειο, Ζάππειο, Καλλιμάρμαρο, Σχολή Ευελπίδων, Πολυτεχνείο, και άλλα στήριξαν αυτήν την Νέα Ελλάδα, και μια Φιλική Εταιρεία ξεκίνησε από δύο Ηπειρώτες εμπόρους.
- Και εδώ η πόλη, κοσμείται από πολλά ιδρύματα, και πρέπει να τιμηθούν  σε αυτή την επετειακή τελετουργία.
- Και μέσα σε αυτή την Εθνική Αναγέννηση που επιχειρείται από την Πολιτεία, πρέπει και το Πανεπιστήμιο, να δώσει κάποια άλλη ταυτότητα στο ίδρυμα, σαν   συνέχεια του Διαφωτισμού που άνθησε στην Ήπειρο, μετονομάζοντας αίθουσες και τομείς με ονόματα του διαφωτισμού. Σε μια τέτοια πνευματική υπέρβαση η νέα Πολυτεχνική Σχολή να τιμήσει τον Γιαννιώτη αρχιτέκτονα Περικλή Μελίρρυτο που άφησε τόσα νεοκλασικά  συμβολικά μνημεία στην πόλη.
- Και σε αυτόν τον επίκαιρο εορτασμό, να είναι γρήγορες οι αποφάσεις και να ξεπεραστεί αυτή η χρονοβόρα νοσηρή σειρά  Εκλογή – Επιλογή – Διαλογή και να προχωρήσουν  ταχύτερα  στόχοι, διαδικασίες και υλοποιήσεις, για τη  ΝΕΑ ΠΟΛΗ για την ΕΞΥΠΝΗ ΠΟΛΗ για τα ΜΕΤΑ-αληπασάδικα ΕΛΛΗΝΙΚΑ   ΓΙΑΝΝΕΝΑ για την ΗΠΕΙΡΟ  του ΑΡΧΑΙΟΥ ΑΚΡΙΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.
- Και οι περιπλανήσεις του μέτοικου συνεχίζονται…

ο μέτοικος