Θεσσαλονίκη-Ινδία-Ήπειρος, καλόπιστα!

on .

- Εποχικά και παραδοσιακά είμαστε μέσα στην επικαιρότητα της Θεσσαλονίκης, με την 84η Έκθεση,  και όσα συμβαίνουν εκεί, και όσοι συντρέχουν  προς τα εκεί, με τους νέους δρόμους, επίγειους, εναέριους, υπόγειους  και πολλούς  αναπτυξιακούς παράδρομους!
- Εφέτος, η συγκυρία της «γαλάζιας Ελλάδας», με πλούσιο «φυτώριο» προσδοκιών, και κανονικότητας, οι ελπίδες για ένα άλλο μέλλον, καρπερό και με παραγωγή για όλους,  συμπυκνώθηκε πάλι, όπως και σε πολλά προηγούμενα εκθεσιακά χρόνια, σε ένα γενικό σύνθημα: Ανάπτυξη για όλους!
- Ακούστηκε ευχάριστα, και ευπρόσδεκτα, και με την παλάμη απλωμένη  για την απολαβή της ισότητας, της ισοπολιτείας, της ισονομίας, μιας άλλης μορφής ισοπέδωσης και επιπεδοποίησης.
- Ο μέτοικος στις περιπλανήσεις του, θυμάται κάποτε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, σε μια άλλη εποχή μετά από μια μόνιμη μεταπολεμική κρίση, σε μια συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, που δεν μοίραζε ισότητα αλλά απαντούσε στις φωνές της πλατείας και έλεγε: «δεν σας υπόσχομαι τίποτε, πρώτα θα δουλέψουμε να   μεγαλώσουμε την πίττα και μετά θα την μοιράσουμε».
- Μπορεί να μην ακούσαμε στην φετινή Θεσσαλονίκη, τίποτε για παροχές, πέραν των όσων  καλοκαιριάτικα πήραμε  προκαταβολή, και χαρήκαμε λίγο το καλοκαίρι αυτό.
- Ακούσαμε όμως πολλά για προγράμματα, για έργα και ημέρες της Θεσσαλονίκης, και βλέ­παμε     συνεχώς να αναβοσβή­νει στην οθόνη της εξέδρας το σύνθημα: Ανάπτυξη για όλους! 
- Ήταν  πράγματι κάτι ωραίο, σε χρώμα και μέγεθος, που περπατούσε  δεξιά–αριστερά και συνοδευόταν από κάποια χει­ροκροτήματα.
- Το σκηνικό δεν διέφερε σε τίποτε από τα προηγούμενα χρόνια. Πολλοί ικανοποιήθηκαν με όσα άκουσαν  αλλά, «καλόπιστα», θα συμπληρώσουμε ότι ακούστηκαν και κάποιες φωνές, και γράφτηκαν και κάποια σχόλια από έγκυρες πένες, που διατύπωσαν την άποψη ότι αυτή η γιγαντιαία επικοινωνιακή  εκδήλωση κάποτε πρέπει να σταματήσει.
- Αυτό που μας χρειάζεται τώρα είναι δουλειά. Όσα χάθηκαν με την κρίση που περάσαμε, πρέπει πρώτα να αναπληρωθούν για να μπούμε σε πορεία ανάπτυξης. Και αυτή, όταν κατακτηθεί, η πίττα του Καραμανλή, να μοιραστεί!
- Αλλά, καλόπιστα πάλι, θα ρωτούσε κανείς, τι περιμένουμε από τις Ινδίες, μια χώρα  1.366.000.000 κατοίκων  στα δέκα δικά μας εκατομμύρια; Πράγματι η Ινδία κάνει άλματα στην ανάπτυξή της. Να μη ξεχνάμε ότι ήταν μια χώρα αποικία της Μεγάλης Βρετανίας, οργανώθηκε  με το σύστημα των Άγγλων, αγωνίστηκε με τον Μαχάτμα Γκάντι ειρηνικά, απόκτησε την ανεξαρτησία, συμμετέχοντας στο πλευρό των συμμάχων στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, έφθασε και στην χώρα μας με τις Αγγλικές μονάδες, και συμμετείχε με αυτές στα Δεκεμβριανά. Ίσως και κάποιοι να είναι θαμμένοι στο Αγγλικό νεκροταφείο στο Καλαμάκι.
- Δεν έγινε κατανοητό τι θα πάρουμε από τους Ινδούς σαν βοήθεια. Καλόπιστα πάλι  να θυμηθούμε ότι το καλοκαίρι φάγαμε κρεμμύδια από την Ινδία, αλλά δεν ακούσαμε κάτι για τα δικά μας κρεμμυδοχώρια που χέρσωσαν εγκαταλειμμένα . Τι να σκεφτούμε, που ακούσαμε και είδαμε αυτές τις μέρες στην τηλεόραση πως  ένας Ινδός  καλλιεργεί κάπου στην Ελλάδα εκατοντάδες στρέμματα με κηπευτικά;
- Στη φετινή Θεσσαλονίκη, δεν ακούσαμε κάτι για τη γεωργική μας ανάπτυξη, μιλάμε αόριστα για πρωτογενή παραγωγή, και άλλα ηχηρά  με μια στημένη επικοινωνιακή προβολή κάποιων μεμονωμένων προσπαθειών, αλλά τρώμε εκτός από τα Ινδικά κρεμμύδια, λεμόνια Αργεντινής, ακτινίδια Χιλής,  ακόμη καλοκαιριάτικα και σταφύλια εισαγόμενα. Κάποιος υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, είχε πει ότι μπορούμε να παράγουμε τσάϊ του βουνού, να ποτίσουμε τη μισή Αμερική. Τώρα μπορούμε  να περιμένουμε και να  συνηθίσουμε το τσάι …..Κεϋλάνης!
- Γυρνώντας τη φετινή σελίδα της Θεσσαλονίκης, θα προσθέσουμε, και πάλι καλόπιστα, ότι η Ήπειρος  ήταν έξω από τα μεγάλα έργα, αλλά και από τις διακλαδώσεις  ΕΓΝΑΤΙΑΣ και ΙΟΝΙΑΣ.
- Στη Θεσσαλονίκη, το στρατόπεδο Μελά, καταργείται και γίνεται ένα γιγαντιαίο πολλαπλό Μουσείο, και φεύγει ασφαλώς από εκεί το μνημείο του Μακεδονομάχου Μελά. Θυσία ή λησμονιά από τις Πρέσπες. Θα τον τιμούμε εμείς στη ρίζα της οικογένειας στον Παρακάλαμο.
- Εδώ θα περιμένουμε ακόμη πολύ την παραχώρηση του Στρατοπέδου Βελισαρίου.
- Καλόπιστα και πάλι, δεν ακούστηκε κάτι για τους Βορειοηπειρώτες που συνεχίζουν να δοκιμάζονται, και είναι ένα κομμάτι του Γένους  που επιμένει να διατηρεί αιώνες την Ελληνική ταυτότητα
- Τελειώνοντας αυτή την περιπλάνηση, στην Θεσσαλονίκη με την Εκθεσιακή της διακόσμηση και τον πύργο του ΟΤΕ (και μη ρωτάτε από πότε είναι!), μια νέα ταυτότητα, δεν πρέπει να αποφύγουμε να σημειώσουμε, ότι ο πρωθυπουργός μας με μια τοπική παρόρμηση, αναφέρθηκε ιδιαίτερα και μοναδικά στον Ελευθέριο Βενιζέλο. Σεβαστή η άποψη, να περιλαμβάνεται στο σύνθημα «ανάπτυξη για όλους». Αλλά, να μη ξεχνάμε και όλους τους άλλους μεγάλους, που στερέωσαν το νέο Ελληνικό Κράτος που θα του γιορτάσουμε σε λίγους μήνες τα 200 χρόνια. Καποδίστριας, Κωλέττης, Τρικούπης, Καραμανλής, Μεταξάς κ.ά. Το δάκρυ του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την Μακεδονία είναι ακόμη ζεστό.
- Η Θεσσαλονίκη πρέπει να μας ενώνει δυνατά, το τσουνάμι του Αιγαίου μας το θυμίζει κάθε μέρα.
- Καλόπιστα, για να μοιραστούμε όλοι την ….πίττα!
- Και οι περιπλανήσεις του μέτοικου συνεχίζονται...

ο μέτοικος