Η ανεπαρκής τοπική ηγεσία κοροϊδεύει τους πολίτες!..

on .

- Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ Δ. ΚΑΛΤΣΗΣ

ΧΑΛΙΑ αδιόρθωτα. Στην κεντρική πολιτική σκηνή και στην τοπική. Στην πρώτη, μια ημιθανής κυβέρνηση που στηρίζεται στην αγοραπωλησία βουλευτών, οδεύει προς την εθνική μειοδοσία, παραχωρώντας το όνομα της Μακεδονίας και όχι μόνο. Στη δεύτερη, μια ηγεσία που τρέχει ασθμαίνουσα πίσω από τις εξελίξεις και μάλιστα αναποτελεσματικώς.

ΘΑ σταθούμε στη δεύτερη περίπτωση, σε μερικά από όσα εξοργιστικά διαδραματίζονται. Για να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα, παρ’ ότι οι ντόπιοι παραγοντίσκοι που περιφέρονταικορδακιζόμενοι ως μέγιστοι ηγέτες, θα διαλαλούν, ως συνήθως, ότι υπερβάλλουμε. Αν, όμως, είναι υπερβολή η αλήθεια, τότε έχουν χάσει οι λέξεις το νόημά τους.
ΘΥΜΑΣΤΕ που είχε ανακοινωθεί ότι περιέρχονται στο "υπερταμείο", στη δικαιοδοσία των δανειστών δηλαδή, ακίνητα και μνημεία. Μεταξύ αυτών και πολλά από τα Γιάννινα, την Ήπειρο. Τότε, οι κυβερνητικοί βουλευτές, διαβεβαίωναν ότι επρόκειτο περί λάθους και πως δεν υπήρχε περίπτωση το Δημόσιο να αφήσει να συμβεί η δέσμευση, λοιδορώντας μάλιστα όσους διατηρούσαν επιφυλάξεις.
ΝΑ, όμως, που πριν από τρείς ημέρες, έγινε γνωστό ότι το Δημόσιο και το "υπερταμείο", θα παρασταθούν στη συζήτηση των προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας! Θα αντιδικήσουν δηλαδή με όσους προσέβαλαν την αρπαγή, υπεραμυνόμενοι της ορθότητας της τραγικής απόφασης. Και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατάπιαν την αυθάδη γλώσσα τους, αλλά και η τοπική ηγεσία εν γένει, δεν βρήκε να πει ένα λόγο, για την παλινωδία!
ΠΑΜΕ παρακάτω. Τη Δευτέρα το μεσημέρι θα συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου. Θα συζητήσει το περίφημο Σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τη λίμνη Παμβώτιδα. Μόνο που δε θα προλάβει να ολοκληρώσει εγκαίρως τη συνεδρίαση και να διατυπώσει τη γνώμη του. Διότι η προθεσμία λήγει στις τέσσερις το απόγευμα! Γιατί δεν συνεδρίαζε νωρίτερα και άφησε να παρέλθει ο χρόνος;
ΤΟΣΗ υποκρισία πια! Αλλά όλα έχουν τη σκοπιμότητά τους, με τον περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη να φωνάζει σε όλους τους τόνους, πόσο πολύ νοιάζεται για τη λίμνη, έχοντας -μόνο αυτός...- την καλύτερη λύση. Ξέρετε, ως εκείνη των εμπειρικών γιατρών της παλιάς εποχής, που είχαν για όλα ...γιατροσόφια. Εδώ βεβαίως πρόκειται και για κάτι άλλο. Να αποφύγουν, Περιφερειάρχης και Περιφερειακό Συμβούλιο, να πάρουν θέση, η οποία ενδεχομένως θα διατάρασσε τις αγαθές σχέσεις του με την κυβέρνηση.
ΘΑ μείνουμε στη λίμνη και στον Φορέα Προστασίας της, όπου Πρόεδρος ορίστηκε ο οφθαλμίατρος και πρώην δήμαρχος κ. Φίλιππας Φίλιος, επικεφαλής και του συντονιστικού οργάνου για τους λαθρομετανάστες. Ο άνθρωπος -για όλες τις δουλειές- που δε δίστασε ως δήμαρχος να καταστρέψει προστατευόμενη περιοχή με καλαμιώνες για να φτιάξει παρανόμως ...στίβο "θαλασσίου" σκι, για ένα σύλλογο με πρόεδρο τη σύζυγό του, προφανώς επειδή του το ζήτησε! Και κανένας εκ της τοπικής ηγεσίας δεν διαμαρτυρήθηκε. Το θεώρησαν μάλλον φυσιολογικό, εκτιμούντες τις ...ικανότητες του ανδρός!
ΑΥΤΟ δεν είναι τίποτε μπροστά στην στάση του δημάρχου Ιωαννίνων κ. Θωμά Μπέγκα. Διαμαρτυρήθηκε που στο διοικητικό συμβούλιο του Φορέα δεν εκπροσωπήθηκε ο Δήμος. Μόνο που ξέχασε ο κ. Μπέγκας ότι δεν ανταποκρίθηκε στη δημόσια πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος! Αυτός που συχνά - πυκνά βγάζει άναρθρες κραυγές δήθεν για τη σωτηρία της λίμνης, αμέλησε να ζητήσει την εκπροσώπηση του Δήμου στο Δ.Σ του Φορέα κι έχει το θράσος να καταγγέλλει, κοροϊδεύοντας στην ουσία τους πολίτες!
ΕΙΝΑΙ ο ίδιος που θέλει να "αναμορφώσει" την κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων, με ένα σχεδιασμό καταθλιπτικό και που θα την κάνει χειρότερη από ότι είναι! Θα διαθέσει από τα χρήματα των πολιτών κάποια εκατομμύρια, για μια πλατεία που οι περισσότεροι Γιαννιώτες δε θέλουν και -το σημαντικότερο- που δε χρειάζεται! Υπάρχουν άλλες προτεραιότητες σήμερα, από το να ξαναφτιάξουν μια πλατεία, που πλέον δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς του παρελθόντος. Μετά από όλα αυτά και πλείστα άλλα, μένει σε κανένα ή παραμικρή αμφιβολία ότι η τοπική ηγεσία είναι, τουλάχιστον, ανεπαρκής;