Η Προσφυγική κρίση...

on .

- Γράφει ο ΧΡΗΣΤΟΣ Β. ΜΑΣΣΑΛΑΣ, πρώην Πρύτανης Πανεπ. Ιωαννίνων

Η παγκοσμιοποίηση έχει κάνει τον κόσμο ένα χωριό, το χωριό των παγκόσμιων συγκρίσεων.

Οι άνθρωποι σπάνια συγκρίνουν τη ζωή τους με τη ζωή των γειτόνων τους, αλλά συγκρίνουν τους εαυτούς τους με τους ευημερούντες κατοίκους του πλανήτη. Έτσι, οι μετανάστες φεύγουν από τις χώρες τους με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής. Μαζί με τους μετανάστες έχουμε και τους πρόσφυγες που δραπετεύουν από τις χώρες τους προσπαθώντας να σώσουν τη ζωή τους. Η μετανάστευση είναι η νέα επανάσταση η οποία δεν

εμπνέεται από ιδεολογίες, αλλά από τη ζωή των ευημερούντων κοινωνιών. Οι μετανάστες είναι οι δρώντες της ιστορίας που θα ορίσουν τη μοίρα της Ευρώπης.
Οι Ευρωπαίοι έτειναν να θεωρούν την εξάπλωση της δημοκρατίας ως προϋπόθεση ασφάλειας και ευημερίας. Η εξαγωγή του πολιτικού τους συστήματος δεν έφερε τη σταθερότητα στον εύθραυστο κόσμο μας, αντίθετα η επιβαλλόμενη δημοκρατία έγινε έναυσμα αποσταθεροποίησης. Για τους δυστυχισμένους αλλαγή σημαίνει να αλλάζεις χώρα φεύγοντας, όχι να αλλάζεις την κυβέρνησή σου μένοντας.
Στο μυαλό τους κυριαρχεί το δόγμα: αν θέλεις οικονομικά ασφαλή ζωή για τα παιδιά σου, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να εξασφαλίσεις να γεννηθούν στη Γερμανία, τη Σουηδία, τη Δανία... Αυτό ίσως είναι πιο σημαντικό από ένα πανεπιστημιακό πτυχίο. Το κυρίαρχο λοιπόν είναι ο τόπος γέννησης. Αυτή είναι η κινητήρια δύναμη της μετανάστευσης!
Από την πλευρά των Ευρωπαίων ο φόβος επικεντρώνεται στην απαξίωση των διαβατηρίων τους. Όπως είναι φυσικό τα περιουσιακά στοιχεία χάνουν την αξία τους όταν γίνονται υπερβολικά διαδεδομένα και κτήμα του καθενός.
Η προσφυγική κρίση έχει αλλάξει εκ βάθρων την κατάσταση των πραγμάτων στην Ευρώπη. Είναι η μόνη αυθεντικά πανευρωπαϊκή κρίση, αυτή που θέτει υπό αμφισβήτηση το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο της Ευρώπης. (I. Krastev, Μετά την Ευρώπη, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2018). Η ανεκτικότητα ξεχάστηκε και ο φασισμός βγήκε από την κρύπτη του και συνιστά πραγματική απειλή...
Αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν προβληματιστούν σοβαρά για την αντιμετώπιση της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης τότε διακυβεύεται σοβαρά το μέλλον της Ε.Ε
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.