Τοπική Αυτοδιοίκηση και απλή αναλογική

on .

Πολύς θόρυβος προκλήθηκε τελευταία από τη στιγμή που η Κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα καθιερώσει, το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η αντίδραση παρουσιάστηκε βασικά από την ΚΕΔΕ και από αρκετούς δημάρχους με το έωλο επιχείρημα ότι έτσι θα διαλυθούν οι Δήμοι. Και είναι μεν γεγονός ότι μερικοί Δήμοι είναι ήδη διαλυμένοι.
Αυτό όμως δεν οφείλεται στο εκλογικό σύστημα, αλλά στην κομματικοποίηση των Δήμων και στην ανικανότητα αυτών που ανέλαβαν να τους διοικήσουν. Τα ίδια αίτια οδήγησαν στη διάλυση του Κράτους και στη χρεοκοπία στην οποία βρίσκεται η χώρα.
Όσοι το 1974 ταχθήκαμε με το ΠΑΣΟΚ, το κάναμε γιατί πιστέψαμε πως η χώρα μας είχε ανάγκη από μια πραγματική ΑΛΛΑΓΗ, που θα μπορούσε να γίνει με την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Αυτή θα διασφάλιζε την εδραίωση της ουσιαστικής Δημοκρατίας. Αυτό ακριβώς είχε υποσχεθεί, ανάμεσα σε άλλα, το ΠΑΣΟΚ. Αλλά η Κίρκη της εξουσίας έβαλε το χεράκι της και «Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΝΩΡΙΣ»! Με την ίδια σκέψη κάποιοι δεχτήκαμε να υπηρετήσουμε το βασικό θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έτσι εδώ στα Γιάννινα συγκροτήσαμε υπό τον αείμνηστο Σπύρο Κατσαδήμα τον υπερκομματικό συνδυασμό της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ο οποίος περιλάμβανε υποψήφιους από το παραδοσιακό Κέντρο, από το ΠΑΣΟΚ και από το ΚΚΕ Εσωτερικού. Γι’ αυτό, όπως έγινε κοινά παραδεκτό, κάναμε πραγματική Αλλαγή. Και αυτή την πετύχαμε με την αγαστή συνεργασία όλων των δημοτικών παρατάξεων, σε όλα τα βασικά θέματα που απασχολούσαν την πόλη.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο, όταν μετά τις εκλογές του 1985 το ΠΑΣΟΚ έδειξε ότι από Κίνημα Αλλαγής είχε μεταμορφωθεί σε Κόμμα Εξουσίας, όλες οι δημοτικές παρατάξεις στο Δήμο Ιωαννιτών δεχτήκαμε ασμένως την πρόταση του τότε προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Αλέκου Σόφη να συζητήσουμε το θέμα της καθιέρωσης του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής σε όλους τους θεσμούς άσκησης εξουσίας και να πάρουμε σχετική απόφαση.
Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε στις 8 Απριλίου 1986, οπότε πάρθηκε η ομόφωνη απόφαση (111/8-4-1986.). Μίλησαν οι εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων, ο Δ. Ζαγορίσιος, ο Κων/νος Πέτσιος, ο Φ. Φίλιος, ο Ελ. Ζώλας. Εκ μέρους των δημοτικών συμβούλων που ανήκαν στο ΠΑΣΟΚ ο Π. Παππάς, που ήταν και γραμματέας της Ν.Ε.ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων κατέθεσε σχετικό ψήφισμα για την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Όλες οι παρατάξεις στο Δήμο κατέληξαν στο κοινό συμπέρασμα ότι: «Η απλή αναλογική είναι ο θεμελιώδης νόμος του Δημοκρατικού Πολιτεύματος και ότι το θέμα έχει ωριμάσει σ’ όλον τον Ελληνικό Λαό», ότι «η απλή αναλογική δυο φορές που εφαρμόστηκε αποδείχτηκε σύστημα δίκαιο», ότι «πρέπει να εφαρμοστεί σε όλα τα επίπεδα άσκησης εξουσίας», ότι «πρέπει να περιληφθεί στο Σύνταγμα άρθρο το οποίο να καθιερώνει την απλή αναλογική». Διαβάστηκε στη συνέχεια το ψήφισμα που κατέθεσε ο Π. Παππάς, έγιναν σ’ αυτό κάποιες τροποποιήσεις και πάρθηκε στη συνέχεια η υπ’ αριθ 111/8-4-1986 ομόφωνη απόφαση, σύμφωνα με την οποία:
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων: Ι. «Θεωρεί ότι είναι ώριμη η καθιέρωση της Απλής Αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος ΙΙ. Προτείνει την άμεση έναρξη διαλόγου μεταξύ των πολιτικών φορέων της χώρας για τη σύνταξη και ψήφιση του Νόμου, έτσι ώστε να αντιστοιχίζεται ο κάθε πολιτικός φορέας σύμφωνα με την πραγματική του δύναμη στο εκλογικό Σώμα κατά τον αντιπροσωπευτικότερο τρόπο, και την καθιέρωσή της σ’ όλους τους θεσμούς άσκησης εξουσίας, μεταξύ των οποίων δεσπόζουσα θέση κατέχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Αυτά αποφάσιζε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων πριν από 32 ολόκληρα χρόνια. Η παραπάνω απόφαση υποβλήθηκε σε όλα τα πολιτικά κόμματα της εποχής εκείνης με συνοδευτικό έγγραφο του Δήμου στο οποίο αναγραφόταν:
α) «Να γίνει συνταγματική κατοχύρωση της Απλής Αναλογικής.
β) Να απαλλαγεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση από τον ασφυκτικό κλοιό της κεντρικής εξουσίας που την καθιστά ένα άμεσο εξάρτημα της κομματικής παντοδυναμίας, ένα απλό μηχανισμό που ασκεί τη διοίκηση κατά παραχώρηση κομματική.
γ) Να αφεθούν οι τοπικές κοινωνίες ελεύθερες να εκλέγουν όσους θεωρούν ικανούς να διαχειριστούν τις υποθέσεις της περιοχής που τους αφορούν άμεσα.
Μόνο έτσι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα αποβεί θεσμός πολιτικός, γνήσια δημοκρατικός, πραγματικός πυλώνας της Δημοκρατίας».
Όμως το πολιτικό σύστημα της εποχής εκείνης εθισμένο σε αυτοδύναμες κυβερνήσεις, στα πλαίσια του δικομματισμού και του πελατειακού κράτους, δεν ήταν σε θέση να αποδεχθεί τέτοιες πρωτοποριακές προτάσεις, με συνέπεια να οδηγηθούμε στη σημερινή τραγική κατάσταση. Η εποχή εκείνη όμως πέρασε ανεπιστρεπτί. Διέξοδος από το τραγικό αδιέξοδο στο οποίο μας έφεραν, θα υπάρξει μονάχα αν το πολιτικό σύστημα της χώρας ακολουθήσει το δρόμο της σύνεσης και συνειδητοποιήσει πως σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο χρειάζεται ειλικρινής συνεργασία, την οποία υπό προϋποθέσεις μπορεί να εξασφαλίσει το σύστημα της απλής αναλογικής, για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα και να εδραιωθεί η ουσιαστική Δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε.
Αν αυτό δε γίνει, τότε υπεύθυνοι δε θα είναι μονάχα οι πολιτικοί. Υπεύθυνοι θα είμαστε όλοι μας. Ο Δήμος Ιωαννιτών, πριν 32 ολόκληρα χρόνια, έδειξε το δρόμο που έπρεπε από τότε να ακολουθήσουμε…