Χώρος διαλόγου και προβληματισμού να γίνουν τα πανηγύρια στα χωριά μας!

on .

Ιούλιος και Αύγουστος: Οι δύο αυτοί μήνες δίνουν ανάσα ζωής στα χωριά μας, με τον ερχομό των συγχωριανών και όχι μόνο για τις καλοκαιρινές διακοπές τους, για τις εκδηλώσεις και τ’ ανταμώματα, τις γιορτές και τα πανηγύρια, που γίνονται σε όλη τη χώρα.
Πέρα από το θρησκευτικό και εορταστικό μέρος, υπάρχει και το πολύ σημαντικό, το πολιτιστικό, τα ήθη και τα έθιμα, το πλήθος κόσμου στις πλατείες και στα καφενεία!
Τα καφενεία και δη στα χωριά μας-που ηλιθιωδώς υπερφορολογούν και τα αναγκάζουν να κλείσουν -αντί να τα επιδοτούν και να τα βοηθήσουν να επιβιώσουν- μπορούν να καταστούν χώρος κατεξοχήν διαλόγου, προβληματισμού, συζητήσεων και επικοινωνίας των ντόπιων με τους συγχωριανούς και τους επισκέπτες του καλοκαιριού. Εκεί ανταλλάσσονται ιδέες και απόψεις για τοπικά προβλήματα και θέματα, για την τοπική και κυβερνητική εξουσία-κυβέρνηση, για τα λοιπά κόμματα, για τα πολιτιστικά δρώμενα, τους συλλόγους και φορείς... Το πιο σημαντικό όμως είναι να αναζητηθούν και λύσεις για τα πολλά τοπικά προβλήματα που υπάρχουν, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που έχει φτωχοποιηθεί σχεδόν ολόκληρη η χώρα!
Είναι ευκαιρία, πιστεύω -όπως είχα αναφερθεί και πέρσι σε άρθρα μου- οι γιορτές και τα πανηγύρια στα χωριά μας, να μετατραπούν σε βήμα διαλόγου και προβληματισμού, αλλά και γιατί όχι και λήψης αποφάσεων για τα τοπικά θέματα και τα προβλήματα. Να τις επιβάλουμε μάλιστα στις τοπικές εξουσίες, για να τις εφαρμόσουν, να έχουν άμεσο και πρακτικό αποτέλεσμα για τις τοπικές κοινωνίες, τις κοινότητες!
Οι διάφορες ημερίδες Ομοσπονδιών και συλλόγων του εξωτερικού και του εσωτερικού που πραγματοποιούνται, δεν προσφέρουν τίποτα το σημαντικό. Κάνουν μια ημερίδα στα Γιάννενα ή σε κάποιο χωριό, χωρίς την συμμετοχή των ντόπιων, που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τα τοπικά προβλήματα, χωρίς να έχουν κάνει καμία απογραφή και συνεννόηση με τους μονίμους κατοίκους, για να είναι άμεσα υλοποιήσιμες οι προτάσεις τους. Χωρίς πλήρη ενημέρωση όλων, με τα μεγάλα «κούφια λόγια», δυστυχώς δεν επιτυγχάνουν τίποτα! Είναι σαν να βγαίνουν από την υποχρέωση, ότι δήθεν έπραξαν το καθήκον τους!
Ιδού λοιπόν! Ας αυτο-οργανωθούμε κι ας μην έχει γίνει προετοιμασία μεγάλη, όλοι μαζί στις γιορτές και τα πανηγύρια, ας συγκαλέσουμε συνελεύσεις, ώστε άμεσα και δημοκρατικά να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε για όλα τα τοπικά θέματα και προβλήματα. Για το καλό των τοπικών κοινωνιών και κοινοτήτων, για το καλό όλης της χώρας μας.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΛΕΜΠΑΣ