Τα εθνίκια του Καρανίκα…

on .

Χρειαζόμαστε γλωσσικά σεμινάρια για να κατανοούμε τη γλώσσα που χρησιμοποιεί ο Σύμβουλος Στρατηγικού Σχεδιασμού του κ. Πρωθυπουργού. Αναφέρομαι στον Μέγα Σύμβουλο Καρανίκα. Οι Γλωσσολόγοι υποστηρίζουν ότι η γλώσσα του καθενός φανερώνει και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ταυτότητάς του. Και τούτο συμβαίνει γιατί γλώσσα και σκέψη είναι ένα φύλλο από άσπρο χαρτί και ό,τι σημαδεύεται στη μια όψη χαράσσεται και στην άλλη.
Γι’ αυτό και από καιρό έχουμε αντιληφθεί τι σημαίνει Καρανίκας και ποιον ρόλο διαδραματίζει στην πληροφόρηση του Πρωθυπουργού και στον σχεδιασμό της πολιτικής του. Μάλλον πρόκειται για τραγέλαφο της κυβερνητικής πολιτικής με ό,τι αυτό σημαίνει για τους πολίτες και τη χώρα, «έξεστι τω Καρανίκα ασχημονείν» (=Από τον Καρανίκα είναι αναμενόμενο να ασχημονεί)!
Γιατί προέκυψε το προσωπικό ενδιαφέρον για τον Μέγα Σύμβουλο; Προ ημερών ο Καρανίκας, βλέποντας τα συλλαλητήρια στη Μακεδονία, χαρακτήρισε στο διαδίκτυο τους συμπατριώτες του της Ημαθίας «εθνίκια». Βέβαια, πολλοί αδιαφόρησαν λέγοντας ότι «το είπε ο Καρανίκας». Και όμως είναι σοβαρό.
Ο πρωθυπουργικός Σύμβουλος μ’ αυτόν τον χαρακτηρισμό δείχνει την αποστροφή και την απαξίωση σε καθετί που έχει σχέση με το έθνος. Δηλαδή ήθελε να αποκαλέσει τους συμπατριώτες «εθνικιστές», αλλά το απέφυγε, γιατί αισθάνεται αηδία και περιφρόνηση σε ό,τι συμβολίζει και αναφέρεται στην έννοια του έθνους. Επομένως ήθελε να ταπεινώσει και φραστικά εκείνους που αγωνίζονται και έχουν διαφορετική άποψη από την κυβέρνηση στο «Μακεδονικό». Και έτσι πιστεύει ότι όλοι όσοι αντιδρούν είναι εθνικιστές, ακροδεξιοί και επικίνδυνοι.
Θεωρώ λοιπόν πως είναι πολύ εύκολο να ερμηνεύσει κάποιος αυτό το μήνυμα και αυτή τη λέξη της νύχτας του Καρανίκα. Ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού είναι ποτισμένος με ιδεοληψίες αριστερίστικες και φανατικός οπαδός του διεθνισμού με περιεχόμενο σοσιαλιστικό μεν, αλλά μη αντιληπτό από τον ίδιο.
Ο άνθρωπος έμαθε λίγα συνθήματα και μάλιστα παλιοκαιρίσια, από την παρέα του και ζαλισμένος από τους προβολείς του Μαξίμου διαλαλεί ότι και ο ίδιος δεν καταλαβαίνει τι γράφει και όλοι οι άλλοι του ιδίου περιβάλλοντος τον περιφρονούν και τον χλευάζουν. Ίσως δεν έχουν και άλλο τρόπο να διασκεδάζουν στους δύσκολους καιρούς.
Δυστυχώς για εμάς υπήρξε Υπουργός που δημόσια ευχαρίστησε τον Καρανίκα για τις βαθυστόχαστες συμβουλές που έδωσε στην κυβέρνηση και νομοθέτησε την καλλιέργεια και τη χρήση της κάναβης.
Με όλα αυτά εκτιμώ πως η κατάσταση της χώρας βρίσκεται εκτός ορίων ελέγχου, οπότε σοβαρά ζητήματα εθνικά και οικονομικά τίθενται στην κρίση ενός ανεκδιήγητου, άσχετου και επικίνδυνου πρωθυπουργικού συμβούλου. Και αν μεν ο Πρωθυπουργός γνωρίζει τι έχει δίπλα του, καλώς, αν όχι, τότε βρισκόμαστε ενώπιον μεγάλων δοκιμασιών. Άλλωστε ο κ. Τσίπρας τον επέλεξε και ως φίλο του και γιατί δεν εμπιστεύεται τους πτυχιούχους του Χάρβαρντ, όπως δήλωσε στη Βουλή.
Συμπερασματικά, θεωρώ ότι ο Καρανίκας με τα σοφίσματά του ή μάλλον με τα «χαχανητά του» προσβάλλει τους Μακεδόνες, μολύνει το πολιτικό μας περιβάλλον και υποσκάπτει το πρωθυπουργικό έργο.

ΧΑΡΗΣ ΛΕΟΝΤΑΡΗΣ