Σωματική βία και περιύβριση νεκρών…

on .

Δυστυχώς, η βία στην πατρίδα μας έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανοχή ή ακόμα και την υπόθαλψη από συγκεκριμένους πολιτικούς και συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις, για εξυπηρέτηση των δικών τους κομματικών συμφερόντων. Τα περιστατικά βίας είναι σχεδόν καθημερινά και είναι σε όλους γνωστά, και ο πολίτης μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Όταν κάποιο άτομο ή κάποιο κόμμα βρίσκεται στην εξουσία ή αγωνίζεται για να την καταλάβει, φέρει τεράστια ευθύνη έναντι των πολιτών, και γι’ αυτό θα πρέπει να είναι όλοι πολύ προσεκτικοί τι λέει και τι πράττουν, και για να χρησιμοποιήσουμε μια γνωστή λαϊκή έκφραση, θα πρέπει, προτού, μιλήσουν να βουτάνε τη γλώσσα τους στο μυαλό τους, αν έχουν.  
Ως άτομο μπορεί να έχει κάποιος οποιαδήποτε άποψη για το καθετί, ως δημόσιο όμως πρόσωπο δεν δικαιούται να εκφράζει απόψεις, οι οποίες προσβάλλουν τα καθιερωμένα από αιώνες ήθη και ιδιαίτερα οφείλει να σέβεται όχι μόνον τους γραπτούς, αλλά κυρίως τους άγραφους πανανθρώπινους νόμους, και αυτούς να υπερασπίζεται μέχρι αυτοθυσίας, όπως π.χ. η Αντιγόνη στο ομώνυμο έργο του Σοφοκλέους.
Η κάθε μορφή βίας είναι καταδικαστέα. Βία ωστόσο δεν είναι μόνον η σωματική. Η λεκτική βία είναι ακόμα χειρότερη. Η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει, λέει ο λαός  μας. Γι’ αυτό είναι εγκληματικό να παραβλέπει κάποιος αυτή τη διάσταση.
Γιατί τα λέμε αυτά; Αφορμή γι’ αυτές τις σκέψεις μας δίνει το επεισόδιο στη Θεσσαλονίκη με τον 76χρονο δήμαρχο κ. Μπουτάρη. Μένει κάποιος έκπληκτος με τις απαράδεκτες δηλώσεις του, ιδιαίτερα την ημέρα που η πολιτεία καθιέρωσε ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
Ο κ. Μπουτάρης, δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, δημόσιο πρόσωπο, ερωτηθείς για τον Μουσταφά Κεμάλ, που όλοι οι ιστορικοί θεωρούν υπεύθυνο για τη γενοκτονία των Αρμενίων, των Ποντίων και γενικώτερα του Μικρασιατικού Ελληνισμού, δήλωσε ότι τον θαυμάζει, αλλά δεν περιορίστηκε σε αυτό. Θέλοντας ίσως να δείξει ότι αυτός είναι «προοδευτικός»,  συνέχισε λέγοντας  στην τηλεόραση: «I don’t give a shit if he killed or not Greeks or whatever” (= «χ……., αν σκότωσε Έλληνες ή όχι ή οτιδήποτε»).
Δεν έδειξε ο κ. Μπουτάρης στοιχειώδη σεβασμό στους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς που εξόντωσε ο Μουσταφά Κεμάλ με εκτοπίσεις, πυρπολήσεις, βασανιστήρια, τάγματα εργασίας, πορείες θανάτου στο λιοπύρι του καλοκαιριού ή στην παγωνιά του χειμώνα, με τα ψευτοδικαστήρια με τα οποία εξόντωσε τους πνευματικούς ηγέτες και άλλους προκρίτους του Ελληνισμού της Μικρασίας.
Δεν είναι αυτό περιύβριση νεκρών και μάλιστα εκατοντάδων χιλιάδων; Αγνοεί ότι έτσι προσβάλλει τη μνήμη τους; Ότι εκατοντάδες χιλιάδες συμπολιτών μας έχουν Ποντιακή ή Μικρασιατική καταγωγή; Πώς τολμά να αναφέρεται σε αυτούς με αυτές τις εκφράσεις, τις οποίες και ο πλέον ανάγωγος θα δίσταζε να χρησιμοποιήσει; Ξεχνά ότι η Ελληνική πολιτεία, αναγνωρίζοντας επίσημα τη γενοκτονία, καθιέρωσε ως ημέρα μνήμης τη 19η Μαϊου, την ημέρα δηλαδή που ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα και οργάνωσε τη γενοκτονία;
Σωστά τα διάφορα πολιτικά κόμματα καταδικάζουν τη σωματική βία, αν και στους πολίτες φαίνεται η καταδίκη από κάποιους εντελώς υποκριτική, την ώρα που οι ίδιοι που φραστικά την καταδικάζουν, την ανέχονται ή  την υποθάλπουν. Η περιύβριση των νεκρών είναι ένα από τα σοβαρότερα αδικήματα. Αδικήματα τα οποία και ο δικός μας ποινικός κώδικας καταδικάζει, αλλά καταδικάζονται στη συνείδηση των πολιτών και από τους διαχρονικούς άγραφους νόμους.
Όταν λοιπόν ο κ. Μπουτάρης περιυβρίζει τους νεκρούς με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο και ο πρώην υπουργός παιδείας κ. Φίλης με τις δηλώσεις του αρνείται τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, δεν διαπράττουν αδικήματα, για τα οποία θα έπρεπε αυτεπαγγέλτως να επέμβουν οι εισαγγελικές αρχές; Αν αυτό το αδίκημα το διέπραττε ένας απλός πολίτης, είναι πλέον ή βέβαιο ότι δεν θα έμεναν αδρανείς. Ισχύει και εδώ το «δύο μέτρα και δύο σταθμά»;
Φαίνεται ότι η υπευθυνότητα και η αρετή σε αυτόν τον τόπο τείνουν να εκλείψουν παντελώς, ιδιαίτερα από  αυτούς που ασκούν εξουσία. Κρίμα!

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΟΥΡΗΣ