Τιμή στους Εβραίους ΝΑΙ, ΟΧΙ όμως την 25η Μαρτίου!

on .

ΠΟΛΛΑ ερωτηματικά γεννώνται από την απόφαση της Δημοτικής Αρχής Ιωαννίνων να διοργανώσει την Κυριακή 25η Μαρτίου, εκδηλώσεις για τα 74 χρόνια από τον εκτοπισμό των Εβραίων της πόλης από τους Ναζί και την οδήγησή τους στα κρεματόρια. Εκεί όπου διαπράχθηκε το φρικιαστικότερο έγκλημα των αιώνων, το Ολοκαύτωμα.
ΔΕΝ τίθεται, λοιπόν, επ’ ουδενί εν αμφιβόλω αυτό το ανοσιούργημα. Η απορία, όμως, εύλογη, αφού μόλις πριν από ένα μήνα περίπου, τιμήθηκε το Ολοκαύτωμα και ο διωγμός των Γιαννιωτών Εβραίων και στα Γιάννινα, με μια λαμπρή τελετή. Για να προλάβουμε τις ενδεχόμενες ενστάσεις, θα πούμε ότι οι συμπολίτες που εξοντώθηκαν από τους Ναζί, αξίζουν ακόμη περισσότερες τιμές, αλλά σημασία έχει το πώς και πότε.
ΤΟ λέμε, διότι η 25η Μαρτίου είναι η γιορτή της Χριστιανοσύνης και του Ελληνισμού! Γιορτάζεται ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η έναρξη της Εθνικής Παλιγγενεσίας! Η κήρυξη της Επανάστασης του 1821, που οδήγησε στην απελευθέρωση της Ελλάδας από τον Οθωμανικό ζυγό. Σε αυτή την μεγάλη θρησκευτική και εθνική γιορτή δεν χωράει καμμιά άλλη. Καμμιά! Είτε αυτό αρέσει, είτε όχι.
ΓΙΑ αυτόν τον λόγο ήταν, τουλάχιστον, άστοχη η απόφαση της Δημοτικής Αρχής, έστω κι αν παρασύρθηκε (υπόθεση κάνουμε) από τον Πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας κ. Μωϋσή Ελισάφ, εξαίρετο επιστήμονα και μέλος του Δ.Σ του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας ή κι ακόμη κολακευθείσα από την πρόσφατη αδελφοποίηση των Ιωαννίνων με μια πόλη του Ισραήλ. Όπως και να’ χει, δίνει την εντύπωση ότι ποδηγετείται από το «Εβραϊκό λόμπυ», που θέλει τα Γιάννινα και την Θεσσαλονίκη κέντρα της επιρροής του, με ευρύτερες προεκτάσεις στον Ελλαδικό και Βαλκανικό χώρο.
ΔΕΝ θα μπούμε στην διαδικασία ανάλυσης ιστορικών γεγονότων, ούτε πως συμπεριφέρθηκαν οι Εβραίοι στους Χριστιανούς κατά την διάρκεια της Οθωμανικής κατοχής. Δεν θα συνεισφέρει άλλωστε σε τίποτε το να ανατρέξουμε στον... Πατριάρχη Γρηγόριο τον Ε', τον οποίον αφού κρέμασαν οι Τούρκοι, ...ανέλαβαν την σκύλευση της σορού του οι Εβραίοι, ούτε στην σφαγή των Χριστιανών Ελλήνων της Χίου το 1822 από τους Εβραίους, ούτε και στο πόσο ... «αρμονικά» ζούσαν με τους Γιαννιώτες και την τύχη που επιφύλαξαν στον επαναστατημένο Διονύσιο Φιλόσοφο ή Σκυλόσοφο.
ΑΥΤΑ τα αναφέρουμε μόνο και μόνο για να καταδείξουμε το άστοχο της επιλογής της ημέρας, για να γιορταστεί στην πλατεία Μαβίλη (με ομιλίες από τον Δήμαρχο κ. Μπέγκα και τον κ. Ελισάφ) ο ξεριζωμός και η εξόντωση των Εβραίων από τους Ναζί και με παράσταση από το Δημοτικό Θέατρο το βράδυ της ίδιας ημέρας! Μια ημέρα που οι Χριστιανοί τιμούν την Θεομήτορα και την κήρυξη μιας επανάστασης του Έθνους! Που καί με τα δύο, η εν Ιωαννίνοις Ισραηλιτική Κοινότητα δεν έχει καμμία σχέση!
ΑΝ η Δημοτική Αρχή ήθελε να τιμήσει πάλι τα θύματα των Ναζί την 25η Μαρτίου, μαζί με αυτά των Εβραίων, ας τιμούσε και εκείνα των Τούρκων, τους Έλληνες που θυσιάστηκαν για την ελευθερία, όλους εκείνους που έζησαν το δικό τους Ολοκαύτωμα! Δεν το κάνει, όμως, συμπεριφερόμενη ως να θέλει να ταυτιστεί με την σωβινιστική τακτική της «Εβραϊκής αποκλειστικότητας» του κράτους του Ισραήλ, που χρησιμοποιεί το αδιαμφισβήτητο γεγονός του Ολοκαυτώματος, προκειμένου να νομιμοποιήσει την σύγχρονη πολιτική πολέμων και γενοκτονιών, όπως γίνεται π.χ στην Παλαιστίνη.
ΜΠΟΡΕΙ, όμως, η Δημοτική Αρχή να έχει εγκλωβιστεί (ποτέ άλλοτε δεν είχε συμβεί κάτι τέτοιο, ούτε επί δημαρχίας πιο... προοδευτικών δημάρχων) και στις μακροπρόθεσμα ολέθριες επιλογές της για την πόλη και από την αναμενόμενη έναρξη κάποιων αεροπορικών αφίξεων από το Ισραήλ (μαζί η Περιφέρεια Ηπείρου και άλλοι φορείς). Δηλαδή προσδοκώντας μια... τουριστική έκρηξη από Ισραηλινούς επισκέπτες, οι οποίοι θα... σώσουν την  θνήσκουσα οικονομία της Ηπείρου ! Καλοδεχούμενοι, όλοι όσοι έρχονται εδώ, αλλά όχι και να λησμονήσουμε τα πάντα, ακόμη τι γιορτάζουμε και πότε!
ΑΛΛΑ, εδώ δεν αντέδρασε κανείς, όταν ένας Ισραηλινός ιδιοκτήτης τουριστικού site και πρακτορείου, απείλησε με επιστολή του πως θα διακόψει την προβολή της Ηπείρου και την διοργάνωση εκδρομών, αν δεν σταματήσουν οι έρευνες για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου! Ούτε ο Δήμαρχος, ούτε ο Περιφερειάρχης, που ήταν αποδέκτες (μεταξύ άλλων) της ευθείας και απροσχημάτιστης απειλής του θρασύτατου Ισραηλινού, όταν στην πατρίδα του δεν τολμά να πει λέξη για τις εξορύξεις πετρελαίου μέσα σε τουριστικές περιοχές!
***
ΤΑ Γιάννινα, η Ήπειρος, έχουν μια μακραίωνη ιστορία πολυπολιτισμικότητας. Κινδυνεύουν, όμως, να καταστούν όμηροι μιας επικίνδυνα μονοδιάστατης και κοντόφθαλμης πολιτικής, με παράλληλη απεμπόληση των Ορθοδόξων και των Εθνικών τους χαρακτηριστικών. Φαίνεται πως αυτό δεν την ενδιαφέρει την Δημοτική Αρχή, παρά μόνο συχνά - πυκνά να επιχειρεί να... εντυπωσιάσει, πότε με τα Χριστουγεννιάτικα εκτρώματα στην κεντρική πλατεία, άλλοτε με την κατακρεούργηση των δένδρων, όπως στην παραλίμνιο περιοχή και τώρα με την εκ νέου απότιση τιμών στους Εβραίους, έστω κι αν την αξίζουν, την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας! Αιδώς Αργείοι...

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΤΣΗΣ