Ποιες καταθέσεις;

on .

Στην Ελλάδα, οι φούσκες δεν είναι μόνο ένα παιχνίδι για μικρά παιδιά και ένα αξεσουάρ στολισμού γιορτινών χώρων! Εδώ, η έννοια της φούσκας είχε επεκταθεί σε όλη την επικράτεια…
Είχαμε τα τελευταία χρόνια τη φούσκα στο Χρηματιστήριο, όπου το σύνολο σχεδόν των Ελλήνων καθοδηγούμενο… παρκάρισε τις οικονομίες του εκεί, παίζοντας με τις φούσκες των μετοχών!
Λέγανε τα παπαγαλάκια: 30 μετοχές… σαπουνιών, σου αποδίδουν μια γκαρσονιέρα! 50 μετοχές… ορχιδέας, πολυτελές αυτοκίνητο!
Όλα αυτά βέβαια θεωρητικά και… πριν την εξαργύρωση των μετοχών! Γιατί στην πράξη, ο μικρομέτοχος απλά έχανε και τη δική του γκαρσονιέρα!
Ταυτόχρονα, στην Ελλάδα πολλά άλλα πράγματα υπήρξαν «φουσκωμένα», σε υψηλότατο βαθμό…
«Φουσκωμένοι» οι λογαριασμοί της Εφορίας, της ΔΕΗ, του ΟΤΕ… Φουσκωμένες και οι υποσχέσεις της Κυβέρνησης, για τον τερματισμό της άγριας λιτότητας…
Το μόνο που… ξεφούσκωσε είναι η αντοχή του Έλληνα στις τεράστιες δυσκολίες της καθημερινότητας!
Και μέσα σ’ αυτό το «μαύρο κλίμα», κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες «φουσκώνουν» με ψέματα τον Έλληνα πολίτη!
Χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο παράδειγμα Υπουργού, που δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή πως ήδη μπήκαμε σε… περίοδο ευημερίας, ο λαός καλοπερνάει και οι καταθέσεις των Ελλήνων, προς τις Τράπεζες, αυξήθηκαν! (Θου Κύριε!).
Αυτά τα άκουσε και ο μπάρμπα Μάρκος, στο καφενείο του χωριού και σήκωσε απειλητικά τη μαγκούρα, προς την τηλεόραση!
Μη, μπάρμπα Μάρκο, του λέει ο καφετζής. Μην το κάνεις αυτό. Δεν φοβάμαι για την τηλεόραση, ας τη σπάσεις… Φοβάμαι που δεν έχεις καλό σημάδι και αντί για τον Υπουργό… σημαδέψεις το Γιώργο Αυτιά και… χάσουμε την τακτική μας ενημέρωση!
- Κάλμα, μπάρμπα Μάρκο…

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.