Χωρίς Υπαγόρευση

Γράφτηκε από τον/την Κώστας Αγόρης on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Η κοιτίδα…

Η Δωδώνη δεν είναι ένας τυχαίος τόπος. Αποτελεί για την Ήπειρο την κοιτίδα της και μακράν τον σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο της ευρύτερης περιοχής, η οποία ούτως ή άλλως διαθέτει σπουδαίες εστίες αρχαίου πολιτισμού, όπως, για παράδειγμα. το Νεκρομαντείο του Αχέροντα, τα Γίτανα, η αρχαία Αμβρακία κλπ..

Σύνολο μνημείων…

Ωστόσο, η Δωδώνη ξεφεύγει σε σημασία. Βλέπεις, πέρα από την αρχαιότητά της, συνδυάζει ως χώρος ένα σύνολο μνημείων που την κάνουν να ξεχωρίζει. Εντός των ορίων της περιλαμβάνονται το μαντείο ή χρηστήριον, το οποίο είναι αρχαιότερο εκείνου των Δελφών, το αρχαίο Θέατρο, το πρυτανείο ή βουλευτήριο…  

Σπάνιος συνδυασμός!

Στον ίδιο χώρο συναντά επίσης κανείς το αρχαίο στάδιο, αλλά και υπολείμματα ναών με αρχαιότερο εκείνον που ήταν αφιερωμένος στη θεά Διώνη, ενώ σε διπλανό λόφο είναι η ακρόπολη του αρχαίου οικισμού της Δωδώνης. Δεν συναντά κανείς εύκολα στον ελλαδικό χώρο τέτοιον συνδυασμό… 

Γίνονται βήματα…

Παρόλα αυτά, ο χώρος δεν έχει αποκτήσει ακόμα τη διεθνή ακτινοβολία και κατ’ επέκταση την επισκεψιμότητα που δικαιούται. Όμως, όλα αυτά αλλάζουν σιγά – σιγά, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει και συνεχίζουν να γίνονται αρκετά και σημαντικά βήματα, τα οποία δίνουν άλλες προοπτικές στη Δωδώνη.

Ένταξη στην Unesco…

Τελευταίο και πολύ σημαντικό η ένταξη των μολύβδινων ελασμάτων του  μαντείου της στον Κατάλογο «Μνήμη του Κόσμου» της Unesco. Μία εξέλιξη που ήταν το αποτέλεσμα της συνεργασίας και των συνδυασμένων προσπαθειών του υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων με τοπικούς φορείς όπως η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Δωδώνης.  

Παγκόσμια προβολή…

Η ένταξη στην Unesco των χρηστήριων ελασμάτων, τα οποία κατά την άποψη της στήλης, αποτελούν μοναδικό δείγμα πολιτισμού, συνεπάγεται παγκόσμια προβολή για τον αρχαιολογικό χώρο, όπως πολύ σωστά τόνισαν σε δηλώσεις τους ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας και ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης. 

 

Στη σωστή κατεύθυνση…

✒ Δεν είναι όμως μόνο τα πινάκια. Η αποκατάσταση του αρχαίου Θεάτρου που συνεχίζεται απρόσκοπτα τα τελευταία χρόνια, η ένταξή του στην πολιτιστική διαδρομή των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου, η χρηματοδότηση των ανασκαφών στο βουλευτήριο από τη Βουλή, η διοργάνωση από τον τοπικό Δήμο του καλοκαιρινού Φεστιβάλ Δωδώνης με διεθνείς συμμετοχές, όλα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση…

Ένα μουσείο…

✒ Σωστά, νομίζουμε, ο Δήμος Δωδώνης διεκδικεί και την ίδρυση αρχαιολογικού μουσείου στην περιοχή. Δεν μπορεί σε έναν χώρο με τόσο πλούσια ιστορία και με τέτοια αρχαιολογική σημασία να μην υπάρχει ένα κτίριο με εκθέματα, ώστε οι επισκέπτες να το συνδυάζουν με την περιήγηση στα υπαίθρια μνημεία του. Για φαντάσουν να εκτίθενται επί τόπου τα χρηστήρια ελάσματα του μαντείου της Δωδώνης…

Έκανε πολλά!

Εδώ αξίζει να γραφτεί κι ένας καλός λόγος για την πρ. υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία, τόσο ως υπουργός όσο και ως γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ επί σειρά ετών, συνέβαλε με ουσιαστικό τρόπο στην υλοποίηση των βασικών έργων ανάδειξης της Δωδώνης. Φυσικά, ως περιοχή έχουμε και αρκετούς άλλους λόγους για να ευχαριστούμε την κ. Μενδώνη!

Ψάχνοντας πάρκινγκ…

Αφήνουμε την αρχαία Δωδώνη κι ερχόμαστε στα Γιάννενα που εξακολουθούν καθημερινά να ταλαιπωρούνται από το κυκλοφοριακό. Ο Δήμος μαθαίνουμε ότι αναζητά χώρους για δημιουργία πάρκινγκ στην περιοχή της Παπανδρέου ώστε να αποφορτιστεί η Παραλίμνιος, η οποία όλα δείχνουν πως θα πεζοδρομηθεί. 

Το Κληροδότημα Φιλίππου…

Πολύ καλά κάνει, όμως πέρα από την Παπανδρέου, χώροι στάθμευσης πρέπει να γίνουν και σε άλλα σημεία περιφερειακά του κέντρου. Για παράδειγμα, μία καλή ιδέα είναι το Κληροδότημα Φιλίππου στην οδό Μαυρογιάννη απέναντι σχεδόν από το Γηροκομείο. Περίπτωση για την οποία η Τατιάνα Καλογιάννη ζήτησε ενημέρωση στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Ας το πάρουν…

Η στήλη έχει αναφερθεί και παλιότερα στον χώρο αυτό τονίζοντας πως είναι κρίμα να μένει ανεκμετάλλευτος παρά την έκτασή του και τη «στρατηγική» θέση στην οποία βρίσκεται. Η κ. Καλογιάννη έκανε γνωστό ότι η ΔΗΑΝΕΤΑΙ σχεδίαζε παλιότερα να προτείνει τη μίσθωσή του από τον Δήμο, για να τον κάνει υπαίθριο πάρκινγκ. Γιατί δεν το προχώρησαν; Aς είναι και τώρα… Και κλειστό πάρκινγκ με ορόφους μπορεί να γίνει εκεί!

Πρέπει να τρέξει!

Γενικότερα, ο Δήμος πρέπει να τρέξει το θέμα της δημιουργίας δημοτικών χώρων στάθμευσης περιφερειακά του κέντρου. Και λέμε δημοτικών ώστε να είναι δωρεάν η στάθμευση ή να υπάρχει ένα πολύ χαμηλό αντίτιμο ώστε να παρακινεί τους πολίτες να αφήνουν σ’ αυτά το Ι.Χ. και να μπαίνουν στο κέντρο με τα πόδια. Αλλιώς δεν θα λυθεί ποτέ το κυκλοφοριακό στην πόλη…

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.