Χωρίς Υπαγόρευση

Γράφτηκε από τον/την Κώστας Αγόρης on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Πάει το τρένο;

Λες να ήρθε η ώρα να ξεχάσουμε ως Ήπειρος, τουλάχιστον για τα επόμενα αρκετά χρόνια, τη διεκδίκηση ή καλύτερα το όνειρο μίας σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει την Ηγουμενίτσα και τα Γιάννενα με τη Θεσσαλία και περιοχές ακόμα πιο δυτικά όπως ο Βόλος κλπ; 

Εδώ τελειώνει…

Δεν θα υπάρξει σιδηροδρομική Εγνατία προς τα δυτικά, παράλληλη με την οδική Εγνατία δήλωσε  ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της προχθεσινής συνέντευξης που παραχώρησε στον Στ. Θεοδωράκη. Αν αυτό εννοούσε όντως ο Πρωθυπουργός, κάπου εδώ τελειώνει το ζήτημα, αφού η απάντηση για το τρένο ήρθε από το ανώτατο δυνατό επίπεδο! 

 Στον… κάλαθο!

Οπότε, καταλήγουν στον... κάλαθο(;) και οι κατά καιρούς προσπάθειες, υποσχέσεις, δεσμεύσεις των πολιτικών παραγόντων της Ηπείρου οι οποίοι έθεταν με επιμονή το θέμα του τρένου στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και όλο και αποσπούσαν μία θετική κουβέντα για να ’χουμε να πορευόμαστε.

Πολυτέλεια…

Ποιος δεν θέλει τα μεγάλα έργα σ’ αυτό τον τόπο... Ωστόσο, σε μία χώρα με μία βασική σιδηροδρομική αρτηρία, η οποία είναι όπως είναι και έχει τα προβλήματα λειτουργίας που όλοι γνωρίσαμε πρόσφατα με τον πιο τραγικό τρόπο, ίσως είναι… πολυτέλεια να ονειρευόμαστε ότι κάποτε θα σφυρίξει τρένο και εδώ, στην ακριτική Ήπειρο. Το έχουμε όμως αυτό το δικαίωμα!

Αλλού το βάρος!

Μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το τρένο ας ρίξουν οι τοπικοί παράγοντες το βάρος των προσπαθειών τους σε άλλες υποδομές μετακίνησης και μεταφορών όπως οι οδικοί άξονες, το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων κλπ. Και βλέπουμε... 

«Κουτσουρεμένος»…

Ας πάμε και στα του Δήμου Ιωαννιτών, ο οποίος έχει σήμερα μία Δημοτική Αρχή «κουτσουρεμένη» σε σχέση με εκείνη των προηγούμενων ετών μετά το «διαζύγιο» με την παράταξη του Ν. Γκόντα που τη στήριζε. Απομένει λοιπόν να φανεί πώς θα λειτουργήσει ο Δήμος τους επόμενους μήνες και ως τα τέλη της χρονιάς. Θα προχωρήσουν τουλάχιστον τα προγραμματισμένα έργα; Θα δείξει…

Λείπει ένας χάρτης…

✒ Πάντως, εκείνο που, ως γενική διαπίστωση, λείπει στον τόπο μας είναι ένα συνολικό σχέδιο, ένας πλήρης προγραμματισμός, ένας οδικός χάρτης για τα Γιάννενα του μέλλοντος, ο οποίος να καθοδηγεί τις δημοτικές αρχές μπας και γίνει κάτι ουσιαστικό, γιατί μέχρι σήμερα μόνο αποσπασματικές προσπάθειες βλέπουμε. 

Το open mall…

✒ Η σκέψη αυτή γεννήθηκε στη στήλη με αφορμή την περίπτωση της Ανεξαρτησίας και των γύρω οδών του παλιού εμπορικού ιστού της πόλης. Ο οποίος ιστός θα γινόταν Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου – open mall, σύμφωνα με τις «βαρύγδουπες» εξαγγελίες τόσο της σημερινής όσο και της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής.

Ακόμα δίνει άδειες!

Πού βρίσκεται αλήθεια το συγκεκριμένο έργο, το οποίο θα έδινε έναν άλλο χαρακτήρα στη συγκεκριμένη περιοχή; Δεν ξανακούσαμε κάτι σαφές εδώ και πολλούς μήνες. Αντίθετα, μαθαίνουμε ότι ο Δήμος εξακολουθεί να δίνει άδειες για λειτουργία καταστημάτων εστίασης στην Ανεξαρτησίας…

Δεν συμβαδίζουν…

Aνοιχτό Κέντρο Εμπορίου σε δρόμους γεμάτους μπαράκια, κλαμπ και τραπεζοκαθίσματα δεν νοείται, εκτός κι αν εμείς κάτι δεν έχουμε καταλάβει καλά, αλλά μάλλον είναι δύσκολο αυτό. Οπότε, κάποια στιγμή ο Δήμος θα πρέπει να αποφασίσει τι θέλει να κάνει στην άλλοτε εμπορική καρδιά των Ιωαννίνων. 

Έτσι θα πορευόμαστε!

Εδώ κολλάει αυτό που γράψαμε παραπάνω, για την ανάγκη δηλαδή ενός σχεδιασμού ο οποίος αφενός θα βασιστεί στη νυν πραγματικότητα της πόλης και αφετέρου θα υλοποιηθεί σε βάθος χρόνου με συνέπεια και συνέχεια. Διαφορετικά, θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε όπως σήμερα. Αποσπασματικά και αναποτελεσματικά!

Δεκάδες έμποροι…

H ιδέα δημιουργίας ενός open mall στην Ανεξαρτησίας, πάντως, δεν είναι καθόλου άσχημη. Μέσω αυτού θα στηρίζονταν και οι αρκετές δεκάδες έμποροι οι οποίοι εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται σ’ αυτήν αντιστεκόμενοι στη μετατροπή της σε δρόμο αναψυχής και διασκέδασης με τις καφετέριες και τα μπαράκια που «ξεφυτρώνουν» παντού. 

Σημάδια άνοιξης…

✒ Η άνοιξη ξεκίνησε επίσημα με την εαρινή ισημερία της περασμένης Δευτέρας. Δεν χρειάζεται όμως να μας πει το ημερολόγιο για τον ερχομό της. Το βλέπουμε σε κάτι μπαλκόνια ανά την πόλη από τις γλάστρες των οποίων ξεπροβάλλουν δειλά – δειλά τα πρώτα ανοιξιάτικα λουλούδια. Μακάρι να είναι καλύτερη από τον δύσκολο χειμώνα που πέρασε…

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.