Χωρίς Υπαγόρευση

Γράφτηκε από τον/την Κώστας Αγόρης on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

«Έγινε τράκα…»

«Έγινε τράκα»… Μία φράση – κλειδί που νομίζουμε ότι εξηγεί πολλά, αν όχι όλα, όσον αφορά στην τραγωδία με τα τρένα στα Τέμπη η οποία στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες συνανθρώπους μας, των οποίων η ηλικία δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Νέοι – γέροι, όλοι αθώα θύματα υπήρξαν στο συγκεκριμένο δυστύχημα. 

Αποκαλυπτική…

Οι διάλογοι του σταθμάρχη με τους συνεργάτες του και τα στελέχη του ΟΣΕ τη μοιραία νύχτα είναι αποκαλυπτικοί του πώς έχει δομηθεί το όλο σύστημα στους ελληνικούς σιδηρόδρομους. Ιδιαίτερα η φράση με την… τράκα είναι αποκαλυπτική! Κυρίως αποκαλύπτει το επίπεδο και την -ανύπαρκτη- ενσυναίσθηση των συγκεκριμένων υπαλλήλων. 

Δεν εκπλήσσει…

Δεν θα έπρεπε, όμως, να μας εκπλήσσει αυτό. Ένας πρώην αχθοφόρος (κουβαλητής αποσκευών) που έφτασε σε μία… νύχτα να γίνει σταθμάρχης τι θα ήταν δηλαδή; Τι γνώσεις θα είχε, πόση εκπαίδευση, τι προσόντα για τον ρόλο που του ανατέθηκε επειδή προφανώς τα λεφτά ήταν καλά, οι ευθύνες όμως μεγάλες αφού είχαν να κάνουν με ανθρώπινες ζωές;

 Υπάρχουν πολλοί!

Τέτοιοι… αχθοφόροι οι οποίοι βρέθηκαν ξαφνικά σε θέσεις ευθύνης που ξεπερνούν το μπόι τους, τις ικανότητές τους -έγιναν δηλαδή «σταθμάρχες»- υπάρχουν πολλοί στον δημόσιο τομέα. Δε μπορεί, όλοι μας θα τους έχουμε συναντήσει κάπου, σε κάποια συναλλαγή που χρειάστηκε να κάνουμε με υπηρεσίες. Και θα διαπιστώσαμε από πρώτο χέρι πώς λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό το σύστημα.

Σε δεύτερη ανάγνωση…

Μπορεί λοιπόν να σοκάρεται κανείς από τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε ο εν λόγω σταθμάρχης στο μοιραίο δυστύχημα, από την άγνοια των γεγονότων και τη λέξη με την οποία χαρακτήρισε τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη, όμως, όταν το επεξεργάζεται πιο ψύχραιμα, σε μία δεύτερη ανάγνωση, το κατανοεί και βγάζει πολύ χρήσιμα συμπεράσματα.  

Βαθιές ρίζες…

✒ Δεν μας αρέσει όμως να τα ισοπεδώνουμε όλα. Δεν είναι όλοι ίδιοι. Υπάρχουν στο Δημόσιο άνθρωποι ικανοί και με προσόντα που παράγουν έργο και ανταποκρίνονται με το παραπάνω στα καθήκοντά τους. Όμως οι «αχθοφόροι – σταθμάρχες» δεν θα εκλείψουν εύκολα. Κι αυτό επειδή το σύστημα που τους προωθεί έχει βαθιές ρίζες και οι κυβερνήσεις δυστυχώς συνεχίζουν να το τροφοδοτούν. Ποιος θα το ξεριζώσει; Κατά τη γνώμη μας κανένας!

 Ο διαγωνισμός ΑΣΕΠ…

✒ Γίνονται πάντως προσπάθειες να αλλάξει κάτι και στον τομέα αυτόν. Μία τέτοια ήταν ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για το Δημόσιο που διεξήχθη πανελλαδικά το περασμένο Σάββατο. Χαμός έγινε και στα Γιάννενα. Γέμισαν με υποψηφίους όλων των ηλικιών οι αίθουσες των εξεταστικών κέντρων όπως μας μετέφεραν φίλοι της στήλης που συμμετείχαν. 

Νέοι με προσόντα!

✒ Η μεγάλη πλειοψηφία ήταν νέοι 25 – 30 ετών ή και λίγο μεγαλύτεροι. Άνθρωποι με πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά που είπαν να δοκιμάσουν την τύχη τους μήπως και εξασφαλίσουν μία σίγουρη δουλειά σε κάποια δημόσια υπηρεσία. Μακάρι να επιλεγούν οι ικανότεροι και να μείνουν επιτέλους στην άκρη οι… αχθοφόροι που έγιναν σταθμάρχες!

Σήκωσαν… καπνό!

Όσο για τον ίδιο τον διαγωνισμό, κάποιες από τις ερωτήσεις για τις δοκιμασίες γλωσσικού και αριθμητικού συλλογισμού ξεσήκωσαν πολύ… καπνό, με υποψηφίους να αμφισβητούν τη χρησιμότητά τους και τη λογική που τις διέπει. Μία ερώτηση ειδικά έκανε… πάταγο και προκάλεσε πολλές αντιδράσεις.

Σταφύλι και μπανάνα…

Αν το «σταφύλι» ενώνεται νοηματικά με τη «μπανάνα», τότε τα «γάντια» ζητήθηκε να τα ταιριάξουν με μία από τις εκδοχές: Κασκόλ, κάλτσες, σκούφο, γυαλιά! Με άλλα λόγια, πιας το αυγό και κούρευτο! Αυτή η άστοχη ερώτηση και μερικές άλλες πάντως δεν σημαίνουν ότι ο διαγωνισμός στο σύνολό του ήταν άστοχος. Ίσα – ίσα… 

Συγγραφή εργασιών…

Και για να μείνουμε στα της εκπαίδευσης, στον Εισαγγελέα, διαβάζουμε, έστειλε ο Υφυπουργός Παιδείας καταγγελία σχετικά με εταιρείες συγγραφής φοιτητικών, πτυχιακών εργασιών καθώς και μεταπτυχιακών και διπλωματικών εργασιών! Καιρός ήταν. Έπρεπε να το είχε κάνει νωρίτερα…

Δρούσαν απροκάλυπτα!

Πρόκειται για κυκλώματα οργανωμένα γύρω από όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια, τα οποία μέχρι τώρα δρούσαν εντελώς απροκάλυπτα. Η στήλη είχε ασχοληθεί παλιότερα με το θέμα καλώντας την Πολιτεία να δει τι γίνεται σε σελίδες του facebook που αφορούν σχολές και τμήματα ΑΕΙ, ανάμεσα στα οποία και εκείνο των Ιωαννίνων. 

Θα μπει… φρένο;

Πάει η διαφήμιση… σύννεφο από ομάδες που αναλαμβάνουν συγγραφή εργασιών για λογαριασμό φοιτητών έναντι ενός καλού χρηματικού αντιτίμου το οποίο διαφέρει ανάλογα με το είδος της εργασίας. Ας ελπίσουμε ότι θα μπει ένα «φρένο», αν και τα κυκλώματα αυτά δεν λειτουργούν μόνο ηλεκτρονικά, αλλά και από στόμα με στόμα ή με αγγελίες στους τοίχους των σχολών!

Πολλοί μαθητές…

✒ Ήταν πολλοί οι μαθητές χθες στο συλλαλητήριο της Κεντρικής Πλατείας, Γιαννιωτόπουλα τα οποία κρατούσαν αυτοσχέδια πανό που ανέγραφαν συγκινητικά συνθήματα για την τραγωδία των Τεμπών (φωτό). Σημάδι ότι η υπόθεση αυτή δεν άφησε κανέναν ανεπηρέαστο, αλλά έχει αγγίξει τους πάντες. Περαιτέρω σχόλια δεν χρειάζονται…

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.