Χωρίς Υπαγόρευση

Γράφτηκε από τον/την Κώστας Αγόρης on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Ένας χρόνος…

✒ Ένας χρόνος συμπληρώνεται την ερχόμενη Δευτέρα από τον τραγικό θάνατο του σκιέρ Ερμή Θεοχαρόπουλου, ο οποίος, σε ηλικία μόλις 21 ετών, άφησε την τελευταία του πνοή μέσα σε χαράδρα στα Τζουμέρκα στην οποία έπεσε όταν γλίστρησε, ενώ έκανε το αγαπημένο του σπορ.

Η βοήθεια άργησε!

✒ Ο νεαρός αθλητής ήταν ζωντανός για αρκετές ώρες μετά το ατύχημα, έχοντας δίπλα του τον πατέρα του Γιάννη Θεοχαρόπουλο, όμως οι πρώτες βοήθειες άργησαν πολύ. Η διακομιδή του με ελικόπτερο σε νοσοκομείο καθυστέρησε ώρες, για διάφορους λόγους, με αποτέλεσμα να μην αντέξει... 

Η ανάρτηση…

✒ Την επέτειο του ενός χρόνου από το μοιραίο συμβάν που έλαβε χώρα στις 30 Ιανουαρίου του 2022 υπενθυμίζει με ανάρτησή του ο χαροκαμένος πατέρας του Ερμή, ο οποίος έχει δημιουργήσει μία πολύ δραστήρια κοινότητα στο Facebook αφιερωμένη στη μνήμη του με πάρα πολλά μέλη.

Με ερωτήματα…

✒ Ο κ. Θεοχαρόπουλος καταθέτει ξανά, με αυτή την αφορμή, μία σειρά από καίρια ερωτήματα. «Γιατί δεν μπόρεσαν 5 ώρες να του παρέχουν πρώτες βοήθειες;». «Γιατί έδωσαν έγκριση για ελικόπτερο μετά από 3 ώρες από την ειδοποίηση στο 112, ενώ ήξεραν όλοι ότι είναι πολυτραυματίας, από τα πρώτα 5 λεπτά;». «Γιατί ακόμα δεν μπορούν να παρέχουν πρώτες βοήθειες στο πεδίο;», αναρωτιέται. 

Το όραμα…

✒ Και συνεχίζει ο πατέρας του αδικοχαμένου Ερμή: «Πότε θα μπορούν να παρέχουν πρώτες βοήθειες στο πεδίο και να μην μαζεύουν μόνο σωρούς. Πότε;». Και «Πότε θα φθάνει γιατρός γρήγορα στον τραυματία που αιμορραγεί;». Το όραμα, όπως τονίζει, είναι να υπάρχει σύντομα διάσωση και παροχή πρώτων βοηθειών σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, οπουδήποτε στην Ελλάδα.

Εναέρια διάσωση…

✒ Σπουδαία υπόθεση αυτή. Δηλαδή η δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού εναέριας διάσωσης σε περίπτωση ατυχημάτων σε ορεινές και δύσβατες περιοχές. Σ’ αυτό το σκοπό, εξάλλου, έχει αφιερώσει τις δυνάμεις της η οικογένεια του άτυχου σκιέρ μέσω της κοινότητας που δημιούργησε στα κοινωνικά δίκτυα. 

Ήδη στα… σκαριά!

✒ Και ευτυχώς η Πολιτεία άκουσε τις εκκλήσεις των οικείων του Ερμή και όλων εκείνων που συστρατεύτηκαν στον αγώνα που κάνουν. Ο Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης ''Θεοφάνης Ερμής Θεοχαρόπουλος'' είναι ήδη στα σκαριά. Αποστολή του θα είναι η διάσωση ορειβατών και φυσιολατρών που κινδυνεύουν, αλλά και κατοίκων των ορεινών όγκων!

Κάλλιο αργά…

✒ Πρόκειται για μηχανισμό που η χώρα μας με το έντονο ορεινό ανάγλυφο θα έπρεπε να διαθέτει εδώ και χρόνια. Αυτό δεν έγινε… Κάλλιο αργά παρά ποτέ όμως. Ο άδικος χαμός του νεαρού Ερμή έχει γίνει η αφορμή να στηθεί ένα δίκτυο μέσω του οποίου θα σωθούν στο μέλλον ζωές οι οποίες θα βρεθούν σε κίνδυνο.

Οι αυτοκινητόδρομοι…

✒ Και από την ορεινή διάσωση πάμε τους αυτοκινητόδρομους και τα διόδια που όλοι πληρώνουμε για να τους χρησιμοποιούμε ταξιδεύοντας με άνεση και ασφάλεια. Σπουδαία υπόθεση αυτή, όμως, ας μη κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, δεν είναι τσάμπα. Μας στοιχίζει αρκετά, για να μην πούμε πολύ, αυτό το ταξίδι!

Περί διοδίων…

✒ Αυτές τις μέρες ξεκίνησε πάλι μία δημόσια συζήτηση για τα διόδια των οδικών αξόνων. Αφορμή στάθηκε η απόφαση της εταιρίας που διαχειρίζεται τη γέφυρα του Ρίου να αυξήσει το αντίτιμο διέλευσης για τους οδηγούς οι οποίοι έχουν epass, περνούν δηλαδή απ’ αυτήν με ηλεκτρονικό εισιτήριο. 

ΣΤΟΠ στην αύξηση!

✒ Με παρέμβαση του υπουργείου Υποδομών ακυρώθηκε η συγκεκριμένη αύξηση. Εξάλλου, υπάρχει συμφωνία της Πολιτείας με τους παραχωρησιούχους των αυτοκινητοδρόμων για «πάγωμα» των αυξήσεων στα διόδια τουλάχιστον για ένα εξάμηνο. Θα συμβουλεύαμε μάλιστα την Κυβέρνηση να επεκτείνει κι άλλο το διάστημα αυτό… 

Πόσο να πάει πια;

✒ Όσο για τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, πόσο πια να πάει γενικότερα η διέλευσή της; Το κανονικό αντίτιμο διέλευσης για επιβατικά αυτοκίνητα που αποτελούν την πλειοψηφία είναι 13,70 ευρώ. «Χαράτσι» δηλαδή κανονικό. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στο Google, πέρα από την υψηλή βαθμολογία των 4,6 αστεριών, συναντά κανείς και αρκετές αρνητικές κριτικές.

Aρνητικές κριτικές…

✒ Ξένοι επισκέπτες που έτυχε να τη διασχίσουν πληρώνοντας το ανάλογο αντίτιμο δεν… μασάνε τα λόγια τους. Γράφουν ενδεικτικά: «13.70 ευρώ για να ανέβεις. Καμία πινακίδα που να σου δείχνει το ποσό». «Είναι πιο ακριβή από γέφυρες και τούνελ της Νέας Υόρκης». «Πολύ ακριβή για ένα αυτοκίνητο». «Πολύ ακριβή για δύο λεπτά διαδρομή. Ποτέ ξανά». «13.50 ευρώ για να τη διασχίσεις με αυτοκίνητο χωρίς επιστροφή. Γελοίο».

Γέμισαν οι πίστες…

✒ Χάλασε ο καιρός, το… γύρισε σε χειμώνα και μπορεί σε κάποιους να μην αρέσει αυτό, όμως για όσους διαχειρίζονται τα χιονοδρομικά κέντρα της περιοχής μας καλύτερη εποχή δεν υπάρχει. Έριξε αρκετό χιόνι αυτές τις μέρες, γέμισαν οι πίστες τους, τέθηκαν σε λειτουργία και… χαράς ευαγγέλια για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ! (Η φωτό από το Χονοδρομικό Κέντρο Ανήλιου)

 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.