Χωρίς Υπαγόρευση

Γράφτηκε από τον/την Κώστας Αγόρης on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

«Πάμε Γερμανία…»

«Φεύγουμε, πάμε Γερμανία για δουλειά. Θα το παλέψουμε εκεί για ένα καλύτερο μέλλον. Αν τα καταφέρουμε, θα μείνουμε μόνιμα. Αν όχι, εδώ είναι η Ελλάδα, επιστρέφουμε. Πάντως, αν δεν δοκιμάσεις, δεν καταφέρνεις τίποτα στη ζωή σου». Οι παραπάνω φράσεις προέρχονται από νεαρό ζευγάρι που από τα Γιάννενα ετοιμάζεται να μεταναστεύσει στη Φρανκφούρτη!.

Δικαιούται κανείς;

Τι να πει κανείς στους νέους αυτούς ανθρώπους για την απόφαση που πήραν να δοκιμάσουν την τύχη τους στα ξένα; Δικαιούται να επιχειρήσει να τους αλλάξει γνώμη; Να τους παροτρύνει να μείνουν εδώ και να δώσουν τη δύσκολη αυτή μάχη που δίνουμε όλοι για την επιβίωσή μας; Σ’ αυτές τις περιπτώσεις η απόφαση είναι απολύτως προσωπική! 

Ενοίκιο – θέρμανση…

Βρήκαν, λέει, διαμέρισμα στο κέντρο της βιομηχανικής μεγαλούπολης της Γερμανίας με ενοίκιο 800 ευρώ, ποσό στο οποίο περιλαμβάνεται και η θέρμανση. Μοιάζει ακριβό; Kάποτε ίσως, σήμερα όχι. Ας αναρωτηθούμε πόσο έχουν φτάσει τα ενοίκια στα… ταπεινά Γιάννενα, για να μην πούμε για την Αθήνα και ας προσθέσουμε σ’ αυτά και τα κοινόχρηστα. 

Έχουν δουλειές…

Τα συγκεκριμένα παιδιά δεν είναι ανεπάγγελτα στα Γιάννενα. Ο μεν νεαρός δουλεύει σε τοπική επιχείρηση με μισθό 750 ευρώ και «δύσκολο» ωράριο, το οποίο ξεπερνά κατά πολύ το οκτάωρο. Η δε αρραβωνιαστικιά του εργάζεται σε άλλη ιδιωτική επιχείρηση επίσης με «ξεχειλωμένο» ωράριο και αμοιβή λίγο πάνω από τα 500 ευρώ. 

Εδώ δεν ζουν καλά!

Μ’ αυτό όμως το εισόδημα υποστηρίζουν πως δεν μπορούν στις μέρες μας να διασφαλίσουν μία αξιοπρεπή διαβίωση, να κάνουν οικογένεια και να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις. Δίκιο έχουν! Αποφάσισαν λοιπόν να δοκιμάσουν την τύχη τους στα ξένα, όπου έχουν συγγενείς, οι οποίοι βοήθησαν ήδη να βρει δουλειά ο ένας εκ των δύο…

Έφυγαν πολλοί…

Οι παραπάνω δεν είναι οι μόνοι που φτιάχνουν βαλίτσες για τα ξένα στις μέρες μας. Μόνο εδώ, από τα Γιάννενα, τα τελευταία χρόνια έχουμε δει αρκετά νέα παιδιά που έφυγαν ή ετοιμάζονται να φύγουν αναζητώντας ένα μέλλον με καλύτερες προοπτικές. Άνθρωποι έτοιμοι να δουλέψουν σκληρά, με την απαίτηση όμως να αμείβονται ανάλογα γι’ αυτή τη δουλειά. Κάτι που, δυστυχώς, στη χώρα μας γενικά δεν συμβαίνει.

Μεταναστευτικό ρεύμα…

✒ Κάπως έτσι… αραιώνουμε, καθώς χάνεται ένα σημαντικό κομμάτι της νεολαίας, παιδιά με προσόντα, με όρεξη να δημιουργήσουν, τα οποία στην Ελλάδα αντιμετωπίζονται με έναν τρόπο που τα απογοητεύει. Πρόκειται για ένα νέο μεταναστευτικό ρεύμα, το οποίο, μπορεί να μην είναι τόσο μαζικό όσο εκείνο του 50 και του 60, όμως δεν είναι και μικρό…

Κανείς δεν ξέρει…

✒ Θα μπορούσε να ανακοπεί αυτό πριν μείνει η Ελλάδα μισή; Δεν θέλουμε να είμαστε απαισιόδοξοι, όμως αυτή τη στιγμή, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, το βλέπουμε λίγο δύσκολο. Φαίνεται πως η χώρα μας θα συνεχίσει να… αιμορραγεί, να χάνει παιδιά και μάλιστα νέους επιστήμονες με γνώσεις και προσόντα. Αυτό κανείς δεν ξέρει πού θα οδηγήσει. Δυστυχώς…

Το Π.Δ. Παμβώτιδας…

Πάμε σε κάτι άλλο τώρα και συγκεκριμένα στην λίμνη Παμβώτιδα που η αλήθεια είναι ότι υπάρχει πάντα ένας λόγος για να απασχολεί την επικαιρότητα. Είχαμε γράψει σε ανύποπτο χρόνο ότι ένα είναι το μεγάλο στοίχημα για τον Γιώργο Αμυρά όσον αφορά στην περιοχή μας. Το Προεδρικό Διάταγμα για τη λίμνη!

Μέγιστο γεγονός!

Μετά από μία εικοσαετία περίπου που το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος μπαινοβγαίνει στα συρτάρια του αρμόδιου υπουργείου αλλά οριστική μορφή δεν παίρνει, η εκπόνησή του, την οποία προανήγγειλε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος μέσω συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό «Ήπειρος TV1» και τη Γιώτα Σταύρου, θα αποτελέσει μέγιστο γεγονός.

Το χρονοδιάγραμμα…

Ο κ. Αμυράς δεσμεύτηκε ότι την επόμενη εβδομάδα θα τεθεί σε διαβούλευση η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για την Παμβώτιδα, η εκπόνηση της οποίας αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για το Προεδρικό Διάταγμα. Όσο γι’ αυτό, είπε ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς, δηλαδή μέχρι το καλοκαίρι και αφού γίνει η σχετική διαβούλευση!

Η οριοθέτηση…

Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι θα τηρηθεί η δέσμευση του κ. Αμυρά και ότι αυτή τη φορά θα δούμε, επιτέλους, Προεδρικό Διάταγμα λίμνης και θα έχουμε όλοι την ευκαιρία να καταθέσουμε απόψεις και παρατηρήσεις. Αρκεί μόνο να κυλήσουν όλα ομαλά, καθώς έχουν ήδη προαναγγελθεί αλλαγές στην οριοθέτηση. Θέλει μελέτη το πράγμα για να μην υπάρξουν τίποτε… δυσάρεστες εκπλήξεις! 

Είναι κατάλληλος;

✒ Αυξάνονται και… πληθύνονται τα μηχανάκια που σταθμεύουν κατά μήκος της Κεντρικής Πλατείας. Φυσικά, οι ιδιοκτήτες τους κάπου πρέπει να τα παρκάρουν, όμως είναι ο συγκεκριμένος χώρος κατάλληλος; Αν δεν κάνουμε λάθος, ο Δήμος τον όρισε για στάθμευση δίτροχων οχημάτων. Μήπως όμως έπρεπε να βρουν άλλη λύση;

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.