Χωρίς Υπαγόρευση

Γράφτηκε από τον/την Κώστας Αγόρης on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Σημαντικό να ακούει!

Είναι σημαντικό πράγμα η εξουσία να αφουγκράζεται την κοινωνία και, όταν υπάρχει βάσιμος λόγος, να αναθεωρεί αποφάσεις της στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που αποτελεί καίριο στοιχείο ενός δημοκρατικού συστήματος διακυβέρνησης. Κάπως έτσι βγαίνουν όλες οι πλευρές κερδισμένες! 

Οι βάσεις διάσωσης…

Αυτό ίσχυσε στην περίπτωση των βάσεων εναέριας έρευνας και διάσωσης, τις οποίες χωροθετεί σε διάφορες περιοχές της χώρας μας το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας σύμφωνα με σχετική δέσμευση του Πρωθυπουργού. Αρχικά το σχέδιο για τη Βορειοδυτική Ελλάδα προέβλεπε λειτουργία βάσης στο Άκτιο….

Τοπικές αντιδράσεις…

Υπήρξαν όμως αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο για τον συγκεκριμένο σχεδιασμό. Όπως έγραψε και ο «Π.Λ.», η βάση διάσωσης πρέπει να γίνει στα Γιάννενα γιατί εδώ, στα ορεινά της Ηπείρου, έχουν καταγραφεί τα περισσότερα προβλήματα και ατυχήματα. Κατά καιρούς στα βουνά μας χάνονται ανθρώπινες ζωές! 

Θετική ανταπόκριση…

Κατά την ακρόαση λοιπόν φορέων στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, επισημάνθηκε ότι η τοπική βάση έρευνας και διάσωσης πρέπει να εγκατασταθεί αντί για το Άκτιο στα Γιάννενα και ο Υφυπουργός Πολιτ. Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς ανταποκρίθηκε θετικά!

 Από Άκτιο… Γιάννενα!

Όπως δήλωσε, η βάση θα έρθει στα Γιάννενα, όπου πάντως υπάρχει μία δυσκολία όσον αφορά στην εξυπηρέτηση των εναέριων μέσων, δηλαδή του ελικοπτέρου, σε καύσιμα. Μάλιστα, μέχρι τώρα όταν χρειάζεται να ανεφοδιαστεί ελικόπτερο, αυτά έρχονται από το Άκτιο παρόλο που υπάρχουν εταιρίες με καύσιμα στο Αεροδρόμιο…

Θα βρεθεί λύση…

Δεν ξέρουμε γιατί συμβαίνει αυτό, όμως δεν είναι πια και τόσο μεγάλο θέμα. Θέληση να υπάρχει και μπορεί να βρεθεί λύση προκειμένου το ελικόπτερο που θα χρησιμοποιείται σε διασώσεις να εφοδιάζεται επιτόπου στα Γιάννενα. Εδώ έχουν λυθεί άλλα κι άλλα. Ας ασχοληθούν και οι τοπικοί φορείς με το ζήτημα.

Ας μην αργήσουν…

✒ Το βασικό σ’ αυτή την περίπτωση είναι ότι το αρμόδιο υπουργείο άκουσε τις… φωνές της λογικής και άλλαξε τη βάση εναέριας διάσωσης φέρνοντάς την εκεί όπου πρέπει. Ας ελπίσουμε ότι οι συγκεκριμένες δομές θα επανδρωθούν και θα λειτουργήσουν σύντομα γιατί ο χειμώνας που είναι η πιο δύσκολη περίοδος βρίσκεται προ των πυλών!

Ήταν κάποτε φτηνό!

✒ Μιλώντας για χειμώνα, θυμηθήκαμε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του «Π.Λ.» προ εικοσιπενταετίας, δηλαδή το… μακρινό 1997, σχετικό με την έναρξη προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης στα Γιάννενα. Με ποια τιμή ξεκινούσε εκείνη την εποχή η διάθεσή του; 102 – 105 δραχμές το λίτρο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ! 

Τότε και σήμερα…

Κάνοντας λοιπόν ένα άλμα δυόμισι δεκαετιών, ερχόμαστε στο σήμερα που η τιμή του καυσίμου είναι στον Δήμο Ιωαννιτών κατά μέσο όρο στα 1,37 – 1,38 ευρώ το λίτρο. Με άλλα λόγια, το πετρέλαιο θέρμανσης στοιχίζει σήμερα περίπου 470 παλιές καλές δραχμούλες! Μέσα σε 25 χρόνια η τιμή του τετραπλασιάστηκε και βάλε!

Ένας προβληματισμός…

Δεν έχει βέβαια σημασία να κοιτάζει κανείς πίσω και αναρωτιέται πού βρισκόταν και πού έφτασε, όμως από την άλλη καλό είναι να προβληματιζόμαστε με ορισμένα ζητήματα που επηρεάζουν τόσο πολύ την καθημερινότητά μας όσο αυτό της θέρμανσης…

Αλλάζει ο καιρός…

Ευτυχώς μέχρι στιγμής βοήθησε ο καιρός και δεν χρειάστηκε να ανάψουν τα καλοριφέρ, όμως η… περίοδος χάριτος τελειώνει τις επόμενες ημέρες. Έρχονται βροχές και θα ακολουθήσει πτώση της θερμοκρασίας, οπότε το πράγμα θα δυσκολέψει!

ΚΥΑ για επίδομα…

Καλό θα ήταν λοιπόν να ανοίξει το γρηγορότερο η πλατφόρμα για τις αιτήσεις επιδόματος θέρμανσης, γιατί διαφορετικά πολύς κόσμος δεν πρόκειται να βάλει πετρέλαιο, τουλάχιστον άμεσα. Ο αρμόδιος Υπουργός είπε ότι μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα θα εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ. Οψόμεθα…

 Πρώτα τα απλά…

✒ Μία πόλη που θέλει να λέγεται τουριστική ή τέλος πάντων φιλοδοξεί να μετατραπεί σε τουριστικό προορισμό δεν μπορεί εν μέσω τριημέρου να αφήνει να ξεχειλίζουν από σκουπίδια τα καλάθια και μάλιστα στην Παραλίμνιο που προσελκύει τον περισσότερο κόσμο! Θεμιτές οι φιλοδοξίες, αλλά ας ξεκινήσουμε πρώτα από τα απλά (Η φωτό τραβηγμένη μεσημέρι Δευτέρας από ανάρτηση των «Σκεπτόμενων Πολιτών»).

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.