Χωρίς Υπαγόρευση

Γράφτηκε από τον/την Κώστας Αγόρης on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Για να δούμε…

Ήρθε στα Γιάννενα ο Υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, είδε, έκανε συναντήσεις, άκουσε, παρέλαβε προτάσεις και έγγραφα… και περιμένουμε τώρα να δούμε στην πράξη τους «καρπούς» της επίσκεψής του στην περιοχή μας. Κάτι πρέπει να προκύψει…

«Φάρος» το Μέκκειο!

Κατά τη γνώμη μας, ιδιαίτερη σημασία είχε η επίσκεψή του στο Μέκκειο Οικοτροφείο, το οποίο, κακά τα ψέματα, από το 1908 που ιδρύθηκε, αποτέλεσε έναν «φάρο» κοινωνικής προσφοράς και καλλιέργειας τεχνών όπως η υφαντική, η κοπτική – ραπτική, το πλέξιμο κλπ.  

Τώρα η ευκαιρία…

Η αναβίωση της χειροτεχνίας είναι στους στόχους του υπουργείου Πολιτισμού, εξ ου και η ίδρυση Σχολής Κατάρτισης για την υφαντική τέχνη στο Μέτσοβο. Στο πλαίσιο αυτό, δεν μπορεί το Μέκειο να μείνει στο… περιθώριο. Τώρα είναι η ευκαιρία να ενισχυθούν οι δράσεις και το έργο του.

Θέλει συντήρηση…

Πρώτα απ’ όλα όμως θα πρέπει να συντηρηθεί το διατηρητέο κτίριο του Οικοτροφείου στην οδό Τσακάλωφ, που είναι πολύ παλιό και έχει υποστεί τη φθορά του χρόνου. Το Ταμείο Ανάκαμψης δίνει μία καλή ευκαιρία για κάτι τέτοιο και ας ελπίσουμε ότι το υπουργείο θα ανταποκριθεί στο αίτημα του Αλ. Καχριμάνη για τη σύμβαση προγραμματικής σύμβασης… 

Οι περικοπές…

Κατά τα άλλα, τη συνάντηση του Υφυπουργού με τον Δήμαρχο Ιωαννίνων απασχόλησε κυρίως το ζήτημα του Πνευματικού Κέντρου και οι περικοπές προσωπικού στις δομές του που έχουν ξεσηκώσει θύελλα. Αν ο κ. Γιατρομανωλάκης βάλει πλάτη ώστε να σταματήσει το «ψαλίδι» είναι κάτι που θα φανεί σύντομα! Σχετικό αίτημα πάντως σίγουρα του τέθηκε.

Κυκλοφοριακές αλλαγές…

Αφήνουμε τα του πολιτισμού και πάμε στην καθημερινότητα αυτής εδώ της πόλης, η οποία είναι σαφές πως θα επηρεαστεί από τους κυκλικούς κόμβους που κατασκευάζονται, μέσω των οποίων έρχονται αλλαγές στην κυκλοφορία των οχημάτων αφού καταργούνται τα φανάρια.

Έτοιμος ο κόμβος!

✒ Ο πολυσυζητημένος ισόπεδος κόμβος στην Κεντρική Πλατεία ολοκληρώθηκε πλέον με τη φύτευση γκαζόν και τριών μικρών δέντρων σ’ αυτόν και το «πρασίνισμα» των νησίδων που τον συμπληρώνουν. Φυσικά, για την κατασκευή του «θυσιάστηκαν» αρκετά δέντρα, τα οποία δεν πρόκειται να αναπληρωθούν!

Άρχισε «ντιμπέιτ»!

✒ Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι το έργο έγινε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ξεκίνησε τον Αύγουστο, παραδόθηκε μέσα σε δύο μήνες και κάτι. Τώρα λοιπόν άρχισε ένα «ντιμπέιτ» σχετικά με τη χρήση και τις προτεραιότητες στον κόμβο! Εδώ υπάρχει ένα μπέρδεμα που πρέπει να ξεκαθαριστεί σύντομα για να μην προκύψουν προβλήματα.

Οι προτεραιότητες…

Για παράδειγμα, είδαμε ανάρτηση φίλου συνεργάτη χθες στο facebook, ο οποίος, επικαλούμενος τον ΚΟΚ, γράφει ότι «προτεραιότητα έχει ο κινούμενος εντός του κόμβου εκτός αν άλλως ορίζεται από σήματα». Δηλαδή, όποιος πάει να εισέλθει σ’ αυτόν πρέπει να αναμένει όσους είναι ήδη εντός του.

Διαφορετική άποψη…

Άλλη άποψη όμως έχει κάποιος άλλος, ο οποίος επικαλείται επίσης διάταξη του ΚΟΚ, με βάση την οποία «προτεραιότητα έχει αυτός που κινείται από δεξιά, δηλαδή στην περίπτωση του συγκεκριμένου κόμβου, αυτός που μπαίνει στην Πλατεία, εκτός φυσικά αν υπάρχει πινακίδα STOP»! Ποιος από τους δύο έχει δίκιο; Έλα μου ντε! 

Θέλει πινακίδες…

Πινακίδες στον κόμβο που να ορίζουν τις προτεραιότητες δεν είδαμε ακόμα, εκτός και αν τις έβαλαν χθες το μεσημέρι ή πιο αργά. Αν δεν φρόντισε ο Δήμος για το συγκεκριμένο θέμα, ας το κάνει το συντομότερο. Διαφορετικά, πολύ φοβόμαστε ότι θα δούμε ατυχήματα στον κόμβο! Κάτι φυσικά που δεν το θέλει κανείς…

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.