Χωρίς Υπαγόρευση

Γράφτηκε από τον/την Κώστας Αγόρης on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

«Έβραζε» από καιρό…

Δεν είναι καινούριο το ζήτημα που έχει προκύψει με το Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων και τη διαχείριση των δομών του. «Έβραζε» από καιρό το πράγμα, απλά έφτασε πλέον η ώρα του… λογαριασμού» και, όπως είναι φυσικό, οι περικοπές που γίνονται γενούν αντιδράσεις.

 Υπάρχει πρόβλημα…

Προφανώς και υπάρχει πρόβλημα με τα οικονομικά στο Πνευματικό. Αυτό όμως τι σημαίνει; Ότι μετράμε πόσοι σπουδαστές εγγράφηκαν στο Ωδείο, για παράδειγμα ή στη Σχολή Κλασικού Χορού και, αν δεν είναι αρκετοί, προχωράμε σε μείωση του διδακτικού προσωπικού και άλλες περικοπές; 

Λάθος πρακτική!

Για τη στήλη η πρακτική αυτή δεν είναι η ενδεικνυόμενη, ούτε εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των δομών του Πνευματικού Κέντρου. Οι περικοπές δαπανών σ’ αυτές το μόνο που θα πετύχουν είναι να συρρικνώσουν περαιτέρω τη δραστηριότητα του οργανισμού και αυτό δεν είναι καλό για τα Γιάννενα γενικότερα.

 Άλλο οι τράπεζες…

Μας θυμίζει αυτό που κάνουν οι τράπεζες. Κλείνουν υποκαταστήματα και οδηγούν υπαλλήλους σε εθελούσια έξοδο για να μειώσουν τα έξοδά τους. Άλλο όμως οι τράπεζες, άλλο το Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων, που είναι ένας φορέας πολιτισμού και τέχνης και αυτό τον σκοπό πρέπει να υπηρετεί! 

Ανόμοια πράγματα…

Και τι πρέπει να γίνει; Καταρχήν, δεν αμφιβάλει κανείς για την ειλικρίνεια της συμπαθέστατης κατά τα άλλα Προέδρου του Ελένης Ακονίδου, η οποία λέει ότι δεν βγαίνουν τα οικονομικά. Όμως όχι και να συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα για να πείσουμε τον κόσμο ότι μειώθηκαν αισθητά οι εγγραφές. 

Άλλο στην πανδημία!

Επικαλέστηκε τους μαθητές στις δομές του Πνευμ. Κέντρου προ πανδημίας και τους σύγκρινε με εκείνους στην περίοδο του κορωνοϊού. Λάθος! Το διάστημα 2020 – 22 με τις καραντίνες, τα κλειστά Ωδεία και Σχολές και τα εξ αποστάσεως μαθήματα πόσα παιδιά να εγγραφούν; Αυτό δε σημαίνει ότι πλέον, με την ομαλοποίηση της κατάστασης, δεν θα έρθουν περισσότερα!

 Να στρωθούν…

✒ Ας ξεκινήσει από τα βασικά λοιπόν η σημερινή Διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου. Αντί να προβάλλει την «πτώση» στις δομές του εν μέσω πανδημίας, προτείνουμε να στρωθεί και να φτιάξει ένα εμπεριστατωμένο σχέδιο που να βάζει τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον για τις δομές του. 

…Και να απαιτήσουν!

✒ Να το πάρει αυτό και να πάει στη Δημοτική Αρχή απαιτώντας περισσότερη χρηματοδότηση. Έχει εκείνη τους μηχανισμούς να εξασφαλίσει πόρους. Αν αρνηθεί, η κ. Ακονίδου και οι συνεργάτες της να παραιτηθούν και τότε θα δούμε τι θα κάνει ο Δήμαρχος και οι υπεύθυνοι οικονομικών του Δήμου! 

Άλλος ο ρόλος της!

Με άλλα λόγια, κακώς δέχεται η Διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου τις οικονομικίστικες λογικές που της «πασάρει» η Δημοτική Αρχή. Ο ρόλος της είναι να φροντίζει για την προαγωγή του πολιτισμού στα Γιάννενα και όχι μόνο να μετράει έσοδα – έξοδα! Καλά κι αυτά, αλλά εδώ δεν είναι μόνο αυτά!

«Ψαλίδι» στα ΚΔΑΠ!

Όσο για τα ΚΔΑΠ, που κι εκεί πέφτει «ψαλίδι» στο προσωπικό απ’ ότι μαθαίνουμε, πολύ κακή επιλογή! Χωρίς επαρκές δυναμικό υπονομεύεται η ομαλή λειτουργία τους και έτσι δεν μπορούν να προσελκύσουν περισσότερα παιδιά, οπότε μοιραία οδεύουν προς κλείσιμο. Εκτός κι αν αυτή είναι η απόφαση της Δημοτικής Αρχής…

 Ποιο το επιστέγασμα;

Πάμε τώρα και στην περίφημη «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» που με τόσο πομπώδη τρόπο ανακοινώθηκε ο εορτασμός της στα Γιάννενα. Μόνο που με την ολοκλήρωσή της δεν μας πληροφόρησε κανένας τι αποτελέσματα και συμπεράσματα προέκυψαν! 

Δεν περιμέναμε…

Δεν περιμέναμε κάτι απτό, είναι η αλήθεια, από δράσεις όπως η πιλοτική πεζοδρόμηση του ενός ρεύματος της Ακτής Μιαούλη, από τον Πολυχώρο «Δημ. Χατζής» μέχρι το Παραλίμνιο Ψυχαγωγικό Πάρκο. Όμως θα θέλαμε να μάθουμε το επιστέγασμα και τι ακολουθεί για να προχωρήσει η υπόθεση της «βιώσιμης αστικής κινητικότητας» στα Γιάννενα. 

Εδώ σε θέλω…

Για παράδειγμα, είχε ανακοινωθεί στη σχετική συνέντευξη τύπου ότι μόλις το 4 - 5% των πολιτών χρησιμοποιεί το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης στην πόλη μας. Ε και λοιπόν; Πώς θα αλλάξει αυτό; Εδώ σε θέλω... Πιθανώς ο Δήμος να περιμένει πρώτα από τους δημότες να απαντήσουν το σχετικό ερωτηματολόγιο που έχει αναρτήσει. Ίδωμεν…

Πολύ κρίμα…

✒ Τι κρίμα… Γέμισε το κτίριο της Παπαζόγλειου με πανό και συνθήματα γραμμένα με σπρέι στους τοίχους του (φωτό). Κι όλα αυτά από τη στιγμή που πέρασε στη χρήση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Είναι, βλέπεις, η συνήθης πανεπιστημιακή «κουλτούρα». Να φανταστούμε ότι, όπως πάει, σε λίγο καιρό η πρόσοψή του θα έχει καλυφθεί τελείως! Λογικά… 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.