Χωρίς Υπαγόρευση

Γράφτηκε από τον/την Κώστας Αγόρης on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Ανοιχτή «πληγή»…

Δεν πρόκειται να κλείσει σύντομα το ζήτημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο. Ανοιχτή «πληγή» θα μείνει για αρκετό καιρό ακόμα ταλαιπωρώντας όλους μας. Ώσπου να έρθουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023, οι οποίες θα αλλάξουν συσχετισμούς και θα διαμορφώσουν ένα νέο τοπίο στους ΟΤΑ!

Ευθύνη των Δήμων…

Πώς όμως έχει το πράγμα με απλά λόγια; Η ευθύνη για τη διαχείριση των σκουπιδιών ήταν εξαρχής στους Δήμους, αφού αυτοί τα συλλέγουν και τα μεταφέρουν σε ΧΥΤΑ ή όπου αλλού. Όμως μέχρι πριν μερικά χρόνια οι τοπικοί Δήμοι δεν την ήθελαν αυτή την ευθύνη γιατί δεν μπορούσαν να τη σηκώσουν στους ώμους τους.

Έφτιαξε το Εργοστάσιο…

Στράφηκαν λοιπόν στην Περιφέρεια μέσω των τοπικών τότε φορέων διαχείρισης και την κάλεσαν να αναλάβει την κατασκευή των αναγκαίων για τη διαχείριση υποδομών. Εκείνη το δέχθηκε και κατέληξε στην κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Ελευθεροχωρίου, μίας εκ των πρώτων της χώρας και στην ανάθεση της λειτουργίας της. 

 …Και άλλες υποδομές!

Δεύτερη βασική υποδομή του όλου συστήματος οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης που επίσης οι Δήμοι αδυνατούσαν να φτιάξουν, με αποτέλεσμα να τους αναλάβει κι αυτούς η Περιφέρεια. Σήμερα λοιπόν είναι έτοιμοι για πιλοτική λειτουργία! Αντίστοιχα ανέλαβε και τη μεταφορά του υπολείμματος από το Εργοστάσιο Επεξεργασίας στον ΧΥΤΥ.

Μετά… άλλαξαν όλα!

Έπειτα όμως άλλαξαν τα πράγματα. Δημιουργήθηκε ένας ενιαίος Φορέας Διαχείρισης για όλη την Ήπειρο και η διοίκησή του, τώρα που οι αναγκαίες υποδομές είναι έτοιμες, αποφάσισε να αναλάβει όλη τη διαδικασία της διαχείρισης των απορριμμάτων, παρόλο που η Περιφέρεια «κλωτσάει». 

Αντί της συνεννόησης…

Ξεκίνησε λοιπόν ένας «πόλεμος» ανάμεσα στις δύο πλευρές ώσπου παρενέβη η Κυβέρνηση και με τη γνωστή τροπολογία αναθέτει στους ΦΟΔΣΑ και σ’ αυτόν της Ηπείρου φυσικά, τη διαχείριση των απορριμμάτων. Γιατί γίνεται αυτή η… μάχη; Προφανώς επειδή το οικονομικό κέρδος από τα σκουπίδια είναι σημαντικό και το θέλουν όλοι!

Το πρόστιμο…

✒ Το τι θα καταφέρει ο ΦΟΔΣΑ θα το δούμε στη συνέχεια. Το σίγουρο είναι ότι μαζί με τα απορρίμματα θα αναλάβει και το πρόστιμο των 3,5 εκατ. ευρώ που έχει επιδικαστεί στην Περιφέρεια, το οποίο θα μετακυλήσει στους Δήμους. Είτε σε όλους, είτε σε εκείνους που δεν μεταφέρουν τα σκουπίδια τους στο Ελευθεροχώρι! Όπως, εξάλλου, δήλωσε ο Θ. Μπέγκας, δεν μπορεί να μηδενιστεί!

Έχει δίκιο, αλλά…

✒ Έχει τα δίκια του ο Περιφερειάρχης στο θέμα των απορριμμάτων όπου έκανε πολλή δουλειά. Όμως, με τις έντονες εκφράσεις που χρησιμοποιεί κάπου τα χάνει. Θα έπρεπε να είναι πιο ήπιος. Εξάλλου, η ψυχραιμία είναι μεγάλο προσόν… Ίσως το καλύτερο γι’ αυτόν θα ήταν να απεμπλακεί εντελώς από την υπόθεση «απορρίμματα» και να περιμένει να δει πώς θα τη χειριστεί ο ΦΟΔΣΑ. Μπορεί οι εξελίξεις να τον δικαιώσουν…

Το τουριστικό προϊόν…

Τις επισημάνσεις φίλου αναγνώστη δέχθηκε η στήλη με αφορμή όσα έγραφε την προηγούμενη εβδομάδα περί ενίσχυσης του τουριστικού προϊόντος της Ηπείρου με την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών και κυρίως περί αγροτουρισμού, για την προώθηση του οποίου δεν έχουν γίνει πολλά βήματα ακόμα. 

Πού είναι οι ψησταριές;

Συμφωνεί μαζί μας ο εν λόγω φίλος, προσθέτοντας πως δεν είναι δυνατόν να πηγαίνει κανείς στο τόσο τουριστικό Ζαγόρι, για παράδειγμα και να ψάχνει με το… κιάλι να βρει μία ψησταριά που να σερβίρει παραδοσιακά πιάτα, αλλά να πέφτει πάνω σε ένα σωρό εστιατόρια με «γκουρμέ» κουζίνα που καμία σχέση δεν έχει με την Ηπειρώτικη.

Κρουασάν για πρωινό!

Δεν μπορεί επίσης, όπως μας είπε, να σερβίρουν κάποια καταστήματα εστίασης στο Μέτσοβο προτηγανισμένες πατάτες. 

Συμφωνούμε! Να προσθέσουμε κι εμείς ότι είναι απαράδεκτο, αντί για τοπικά προϊόντα που έχουμε σε αφθονία, ξενοδοχεία και ξενώνες σε όλη την Ήπειρο να σερβίρουν για πρωινό κρουασάν και… πάνκεικς!

«Έξυπνη» παρέμβαση!

✒ Μας άρεσαν τα καινούρια φανάρια στο κέντρο της πόλης που κάνουν αντίστροφη μέτρηση για τους πεζούς προκειμένου να ξέρουν ανά πάσα στιγμή πόσο χρόνο έχουν ακόμα για να περάσουν απέναντι ή πόσο θα περιμένουν ώσπου να ανάψει το πράσινο! Είναι μία πρακτική διευκόλυνση για όλους αυτή. Προς το παρόν εφαρμόζεται πιλοτικά στα Γιάννενα. Ας ελπίσουμε πως ο Δήμος θα γενικεύσει τα «έξυπνα» φανάρια!

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.