Χωρίς Υπαγόρευση

Γράφτηκε από τον/την Κώστας Αγόρης on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Το περιαστικό δάσος…

Η στήλη ασχολήθηκε ξανά πρόσφατα με το θέμα του περιαστικού δάσους Ιωαννίνων. Τονίζαμε την περασμένη άνοιξη ότι πρέπει να γίνουν εγκαίρως καθαρισμοί γιατί θα μπει το καλοκαίρι και με τόση καύσιμη ύλη που έχει συσσωρευτεί σ’ αυτό δεν αργεί να γίνει το κακό!

Επιτέλους καθαρισμοί!

Με ικανοποίηση παρακολουθήσαμε λοιπόν την αυτοψία που έκανε το περασμένο Σάββατο στο δάσος ο Γιώργος Αμυράς μαζί με στελέχη του Δασαρχείου Ιωαννίνων, όπου επιθεώρησε τους προληπτικούς καθαρισμούς οι οποίοι έχουν ξεκινήσει και θα καλύψουν μία έκταση 800 στρεμμάτων περίπου.  

Τα αυτονόητα…

Τι ακριβώς γίνεται στο περιαστικό αλσύλλιο; Τα αυτονόητα. Απομακρύνονται ξερά κλαδιά, πεσμένοι κορμοί δέντρων, στεγνοί θάμνοι και σωροί από πευκοβελόνες που αλίμονο αν πάρουν φωτιά τόσο εύφλεκτες που είναι. Πρόκειται για δράσεις που τα τελευταία χρόνια δεν γίνονταν ή ήταν πολύ περιορισμένες. Είμαστε λοιπόν μάλλον τυχεροί που γλιτώσαμε τα χειρότερα! 

Πλατύφυλλα δέντρα…

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος σε ανάρτησή του αναφέρει και κάτι άλλο πολύ ενδιαφέρον. Γράφει πως στόχος των αρμόδιων φορέων είναι ο περιορισμός του πεύκου και η εξάπλωση των πλατύφυλλων δέντρων στο περιαστικό δάσος. Με άλλα λόγια, η φύτευση δέντρων που είναι πιο ανθεκτικά στη φωτιά. 

Καλά τα πεύκα, αλλά…

Σε ποιον δεν αρέσουν τα πεύκα με τους εντυπωσιακούς κορμούς, το ξεχωριστό θρόισμα στον άνεμο και τη μυρωδιά από ρετσίνι που εκπέμπουν. Όμως, έχουν μειονεκτήματα τα οποία μπορούν να αποδειχθούν καταστροφικά για το συγκεκριμένο δάσος που αποτελεί τον κυριότερο πνεύμονα πρασίνου της πόλης μας.  

Υπήρχε πρόταση…

Την αντικατάστασή τους με πλατύφυλλα δέντρα τουλάχιστον σε μία ζώνη περιμετρικά του δασυλλίου είχε προτείνει πέρυσι και ο διοικητής της Πυροσβεστικής, αν δεν κάνουμε λάθος, στο πλαίσιο συνεδρίασης του Συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας. Να που, όπως φαίνεται, εισακούστηκαν οι προτάσεις του! Και καλώς έγινε αυτό…

Κάτι κινείται…

✒ Πάντως, με την υπαγωγή την δασικών υπηρεσιών της χώρας στο υπουργείο Περιβάλλοντος φαίνεται πως το πράγμα θα κινηθεί καλύτερα και θα δουλέψουν περισσότερο. Γιατί τα προηγούμενα χρόνια είχε διαπιστωθεί σοβαρό λειτουργικό πρόβλημα και σε τοπικό επίπεδο. Φυσικά απαιτούνται πόροι και προσωπικό για κάτι τέτοιο!

 Οι Αποκεντρωμένες…

✒ Και από τα δασαρχεία και το υπουργείο Περιβάλλοντος πάμε σε έναν άλλο θεσμό, ο οποίος όλα δείχνουν ότι θα διατηρηθεί παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες των διάφορων κυβερνήσεων ότι θα τον καταργήσουν. Ο λόγος για τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. 

Θα ήταν ευκαιρία!

Διαβάζουμε ότι σύντομα θα οριστούν νέοι συντονιστές στη θέση εκείνων που υπηρετούν σήμερα, των οποίων η θητεία λήγει. Αυτό σημαίνει ότι θα διατηρηθούν οι Αποκεντρωμένες. Διαφορετικά θα ήταν μία ευκαιρία αυτή να τις βάλει η Κυβέρνηση στο «χρονοντούλαπο»!

 

Λίγες αρμοδιότητες…

Πρόκειται για θεσμό με περιορισμένες αρμοδιότητες πλέον, αντιστρόφως ανάλογες των δαπανών που απαιτεί η διατήρησή του, τις οποίες θα μπορούσαν να ασκούν οι αιρετές Περιφέρειας. Όσο για το προσωπικό τους, θα πάει μαζί με τις υπηρεσίες στις Περιφέρειες και θα συμβάλλει έτσι στην ενίσχυση εκείνων.

 

Άλλοι τον έλεγχο!

Θα πει κανείς, αν καταργηθούν οι Αποκεντρωμένες ποιος θα κάνει τον έλεγχο νομιμότητας στις αποφάσεις των οργάνων των ΟΤΑ; Έχει και άλλους φορείς το Κράτος, υπουργεία, γραμματείες, συμβούλια, τα οποία μπορούν να αναλάβουν αυτό το καθήκον. Δεν είναι τόσο δύσκολο, πια…

Πεζοί και οδηγοί…

✒ Ξεκίνησαν τα έργα στην Πυρσινέλλα, το δεξί πεζοδρόμιο της οποίας όπως πάμε προς Πλατεία Πάργης θα διαπλατυνθεί και θα απαγορευτεί κατά μήκος του η στάθμευση. Καλό νέο αυτό για τους πεζούς. Για τους ιδιοκτήτες οχημάτων όμως που ζουν μόνιμα στην περιοχή σκούρα τα πράγματα. Πού να παρκάρει κανείς σε ένα κέντρο με παλιά κτίρια που τα περισσότερα δεν διαθέτουν χώρο στάθμευσης; 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.